yahoobookmarkslogo.jpgΤo web 2 εργαλείο Yahoo bookmarks! δεν προορίζεται να είναι μια κοινωνική σελίδα σελιδοδεικτών όπως και οι άλλοι σελιδοδείκτες. Αντ 'αυτού, επιτρέπει ουσιαστικά να χρησιμοποιήσετε τη λίστα των προσωπικών σας σελιδοδεικτών σε οποιονδήποτε υπολογιστή. Στην πραγματικότητα, ενεργεί πολύ όπως ο ενσωματωμένος διαχειριστής σελιδοδεικτών του εκάστοτε προγράμματος περιήγησης.

YahooBookmarks

(Προστέθηκε 20/5/2017 από Καζδαρίδη Γεώργιο)


instapaper.jpg


Το Instapaper είναι ένα εργαλείο που επιτρέπει την αποθήκευση οποιασδήποτε σελίδας στο ίντερνετ σε μορφή σελιδοδείκτη πατώντας ένα κουμπί, ώστε να διαβαστεί αργότερα. Τα άρθρα που αποθηκεύονται μπορούν να διαβαστούν χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο ίντερνετ. Εκτός από άρθρα μπορούν να αποθηκευτούν βίντεο, κείμενα και οτιδήποτε συναντήσει κάποιος στον browser του. Όλα αυτά συγχρονίζονται σε όλες τις συσκευές του χρήστη, iPhone, iPad, Android ή Kindle, ώστε να μπορεί να τα διαβάσει από παντού. Επίσης, επιτρέπεται το μαρκάρισμα και η προσθήκη σχολίων στα άρθρα, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να προστεθεί το Instapaper σαν bookmarklet σε desktop browser.

Ο χρήστης μπορεί να αλλάξει τη γραμματοσειρά, το μέγεθος και το χρώμα της, όπως επίσης και τα κενά που παρεμβάλλονται. Μπορεί να μοιράζεται τα άρθρα του και να σώζει τα αγαπημένα του άρθρα στον ειδικό φάκελο. Εμφανίζονται επιπλέον προτεινόμενα άρθρα σε ανάλογο φάκελο.

http://www.instapaper.com

(Ελέγχθηκε και διορθώθηκε 11/4/2016, Γεωργιάδου (georgiei))
(Ελέγχθηκε 5/4/17 και διορθώθηκε από Καζδαρίδη Γεώργιο)


Social Bookmarking


delicious_logo.jpg
Το del.icio.us είναι ένα εργαλείο για social bookmarking. Δημιουργήθηκε από τον Joshua Schachter το 2003 και αποκτήθηκε από το Yahoo το 2005. Μέχρι το τέλος του 2008, η υπηρεσία υποστήριζε περισσότερο από 5,3 εκατομμύρια χρήστες και διέθετε 180 εκατομμύριαbookmarked URLs. Πρόκειται για ένα μη-ιεραρχικό σύστημα ταξινόμησης το οποίο χρησιμοποιείται για αρχειοθέτηση, διαμοιρασμό και οργάνωση των επιλεγμένων ιστοσελίδων με προσθήκη ετικετών. Η πληροφορία στην οποία παρέχει πρόσβαση χαρακτηρίζεται ως φιλτραρισμένη, ενώ επιπλέον συμβάλλει στη δημιουργία ενός κοινού δικτύου μεταξύ επιστημόνων με κοινούς ερευνητικούς στόχους και επομένως, προάγει τη συνεργατική επεξεργασία της πληροφορίας. Κάποια από τα χαρακτηριστικά του είναι το απλό περιβάλλον διεπαφής με το χρήστη, τα rss feeds για διάχυση στον ιστό, η δυνατότητα ιδιωτικής αποθήκευσης των επιθυμητών bookmarks, κ.α. Η χρήση του είναι ελεύθερη. Η δημιουργία λογαριασμού μπορεί να γίνει είτε ανεξάρτητα είτε με ενοποίηση του facebook ή twitter λογαριασμού ενός χρήστη. Πλέον πολλά blogs και CMS όπως το wordpress έχουν ειδικά widget τα οποία επικοινωνούν απευθείας με το del.icio.us για την οργάνωση των ιστοσελίδων. Ο πηγαίος κώδικας της τοποθεσίας δεν είναι διαθέσιμος, αλλά ο χρήστης μπορεί να κατεβάσει το δικό του API δεδομένων μέσω του δικτυακού τόπου σε μορφή XML ή JSON, ή να το εξάγει σε μια μορφή του Netscape bookmarks.
(Ελέγχθηκε Κιτσικούδης Κωνσταντίνος)
http://delicious.com/diigo.GIF
Το diigo είναι ένας ευρέως γνωστός ιστότοπος μέσω του οποίου κάθε εγγεγραμμένος χρήστης μπορεί να οργανώσει και να διαμοιράσει σελιδοδείκτες αποκλειστικά σε μία ομάδα με την οποία συνεργάζεται ή σε όλους τους υπόλοιπους χρήστες του diigo που τους ενδιαφέρει το θέμα. Οι σελιδοδείκτες μπορούν να μπουν σε λίστες, οι οποίες επιτρέπουν ταξινόμηση. Οι πληροφορίες και οι ιδέες καταχωρούνται, οργανώνονται, φιλτράρονται και διαμοιράζονται. Μέσω του diigo μπορούμε να εγκαταστήσουμε μόνιμη γραμμή εργαλείων με πολλές δυνατότητες όπως αποθήκευσης bookmark (σελιδοδεικτών), μεταδεδομένων, αποστολής μέσω mail, επικοινωνίας με twitter και facebook, προσθήκης φίλτρου κ.λ.π. Mε το diigo υτπάρχει η δυνατότηατ για private tagging σελίδων, οργάνωση σελίδων σε ομάδες και προβολή τους καθώς και pool groups από ομάδες πηγών. μάλιστα όλα αυτά διαφημίζονται σαν δυνατότητες που προσφέρει το diigo αλλά όχι το del.icio.us! Το όνομα diigo είναι τα αρχικά του "Digest of Internet Information, Groups and Other stuff". Άλλη μια δυνατότητα που προσφέρει το diigo είναι η πρόσθεση ετικετών (sticky notes) σε συγκεκριμένα σημεία μιας ιστοσελίδας ή σε ολόκληρη την ιστοσελίδα. Επίσης μπορεί μέσω του diigo να γίνει συζήτηση μέσω ανταλλαγής μηνυμάτων. Ακόμα μπορεί ο χρήστης να υπογραμμίσει το κείμενο της ιστοσελίδας. Όλα αυτά καθιστούν το diigo ένα πολύ χρήσιμο συνεργατικό εργαλείο που ταυτόχρονα εξελίσσεται και σε ένα ευρύ κοινωνικό δίκτυο.
(Ελέγχθηκε Κιτσικούδης Κωνσταντίνος)

http://www.diigo.comzibaba.png
To Zibaba είναι μία διανεμημένη κοινωνική υπηρεσία αγορών που επιτρέπει τους φίλους να μένουν συνδεδεμένοι όταν πραγματοποιούν αγορές οπουδήποτε στο διαδίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αναζητήσουν σχόλια από ανθρώπους που γνωρίζουν και εμπιστευτούν το γούστο τους αντί για αγνώστους που πιθανόν να έχουν σχολιάσει. Το Zibaba αποτελεί κίνητρο για τους φίλους να μοιράζονται, να συστήνουν και να συζητούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, τις καλύτερες τιμές και προσφορές και να μένουν συνδεδεμένοι σε οποιοδήποτε κατάστημα.
http://zibaba.com/


ilike.jpg
Ανακαλύψτε καινούρια μουσική στο ILike. Στο ILike ξεκινάει κάποιος με την δημιουργία ενός λογαριασμού και αφού επιλέξει τους αγαπημένους του καλλιτέχνες, μπορεί να δει τι ακούν οι φίλοι του στο facebook και να μοιραστεί μουσική μαζί τους. Για την καλύτερη διαχείρηση της μουσικής του, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να κατεβάσει μια πλευρική εργαλειοθήκη, την οποία χρησιμοποιεί μέσω του iTunes της Apple. Το ILlike ενημερώνει τους χρήστες του για συναυλίες των αγαπημένων τους καλλιτεχνών και τους προτείνει νέα τραγούδια που μπορεί να ικανοποιούν τις προτιμήσεις τους.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε άμεσα μέσω της ιστοσελίδας, είτε έμμεσα μέσα απο εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί για το facebook αλλα και το Bebo. Επίσης, παρέχει ένα dashboard για τους καλλιτέχνες που θέλουν να έρθουν σε επαφή με τους θαυμαστές τους και να εδραιώσουν την παρουσία τους στα κοινωνικά δίκτυα.
Από το Σεπτέμβρη του 2009 το ilike ανήκει στην εταιρία MySpace
http://www.ilike.com/
(Ελέγθηκε/ Δε λειτουργεί από Κοντοπούλου Ευστρατία 05/2018)

Citeulike_logo.png
Το CiteULike είναι μια δωρεάν online υπηρεσία για την οργάνωση ακαδημαϊκών δημοσιεύσεων. Ξεκίνησε το 2004 από το University of Manchester, και ήταν το πρώτο Web-based εργαλείο κοινωνικής επισήμανσης σχεδιασμένο αποκλειστικά για τις ανάγκες των επιστημόνων και των ερευνητών. Βασίζεται στις αρχές που διέπουν την κοινωνική επισήμανση και στοχεύει στην προώθηση και ανάπτυξη της διαμοίρασης επιστημονικών αναφορών μεταξύ των ερευνητών. Έτσι, οι επιστήμονες μπορούν να μοιράζονται πληροφορίες για ακαδημαϊκές μελέτες και δημοσιεύσεις μέσω ενός εργαλείου που αναπτύχθηκε για το σκοπό αυτό. Οι χρήστες μπορούν να οργανώσουν τις βιβλιοθήκες τους με ελεύθερα επιλεγμένες ετικέτες και να δημιουργήσουν με τον τρόπο αυτό ένα folksonomy ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων.
Αντίστοιχα με άλλους ιστοτόπους κοινωνικής επισήμανσης, όπως το del.icio.us, επιτρέπει στους χρήστες να επισημειώνουν και να χαρακτηρίζουν τα URIs με περιγραφικές ετικέτες με προσωπικά μεταδεδομένα χρησιμοποιώντας ένα φυλλομετρητή ιστού. Οι επισημάνσεις μπορούν να διαμοιραστούν με χρήση απλών υπερσυνδέσμων. Ο αριθμός των άρθρων που έχουν επισημανθεί στο CiteULike ξεπερνάει τα 5 εκατομμύρια (σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ίδιας της υπηρεσίας). Το CiteULike δεν είναι λογισμικό ανοικτού κώδικα.

http://www.citeulike.org/connotea_logo.jpg
Το Connotea είναι ένα online εργαλείο κοινωνικής σελιδοσήμανσης και δημιουργήθηκε από το Nature Publishing Group ως εργαλείο "αντίπαλος" στο Del.icio.us. Απευθύνεται κυρίως στους επιστήμονες και τους ερευνητές. Το Connotea δεν διαχειρίζεται γενικά bookmarks αλλά εστιάζει στη διαχείριση των αναφορών και συλλογών επιστημονικών άρθρων.
Με το Connotea έχουμε τη δυνατότητα να:
  • διαμοιραζόμαστε τους σελιδοδείκτες μας με συναδέλφους και με διάφορες ομάδες εργασίες ανά τον κόσμο
  • προσθέτουμε αναφορές στο σύστημα με διάφορους τρόπους, για παράδειγμα με μια πολύ απλή εγκατάσταση ενός κουμπιού "browser button" στον υπολογιστή μας προσθέτουμε με ένα κλικ τις αναφορές μου μας ενδιαφέρουν
  • βλέπουμε πληροφορίες άλλων χρηστών που έβαλαν σελιδοδείκτη σε κάποιο πόρο
  • αναζητούμε νέους πόρους κάνοντας αναζήτηση με κατάλληλες ετικέτες
  • αναπτύσσουμε δημόσιες ή ιδιωτικές ομάδες και έτσι να προστίθενται αυτόματα οι αναφορές των μελών της ομάδας στο λογαριασμό της ομάδας
  • αποθηκεύουμε πλήρεις βιβλιογραφικές περιγραφές για βιβλία, άρθρα, blogs

Το χαρακτηριστικό του Connotea που το ξεχωρίζει από το Del.icio.us είναι ότι υποστηρίζει μεταδεδομένα που προέρχονται από περιοδικά, άρθρα, βιβλία και blogs, καθώς τα συγκεντρώνει και τα αναλύει αυτόματα. Βέβαια σε αντίθεση με το CiteULike δεν αποθηκεύει έγγραφα της μορφή pdf.
Μια απλή εγγραφή στο Connotea μας επιτρέπει να το χρησιμοποιήσουμε δωρεάν.
http://www.connotea.org/pearltrees_logo.jpg
Το Pearltrees είναι μία υπηρεσία κοινωνικών επισημάνσεων, στην οποία οι χρήστες μπορούν να εγγραφούν δωρεάν και έπειτα να οργανώσουν, να ανακαλύψουν και να διαμοιράσουν τις ιστοσελίδες που τους ενδιαφέρουν. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της υπηρεσίας σε σύγκριση με τις ανταγωνιστικές είναι το περιβάλλον χρήστη που προσφέρει, το οποίο παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες. Η οργάνωση των σελιδοδεικτών πραγματοποιείται με ένα ιεραρχικό τρόπο που θυμίζει δέντρο, οι κόμβοι του οποίου αποτελούν θεματικές κατηγορίες ή ιστοσελίδες. Κάθε χρήστης μπορεί εύκολα να ανακαλύψει τα δέντρα ή τους κόμβους που τον ενδιαφέρουν και να τα ακολουθήσει αν το επιθυμεί, ώστε να ενημερώνεται για νέες προσθήκες. Αυτό γίνεται με έναν πολύ διαδραστικό τρόπο αφού ο χρήστης όταν βλέπει ένα pearltree του λογαριασμού του επιλέγοντας "related pearltrees" βλέπει προτεινόμενα παρόμοια δέντρα γύρω από το δικό του. Η εξερεύνηση και αναζήτηση αυτών των δέντρων μπορεί να οδηγήσει σε πληθώρα επιλογών και ιστοσελίδων (το όλο περιβάλλον μπορεί να χαρακτηριστεί και σαν "δάσος"). Τέλος, ο χρήστης οργανώνοντας θεματικά τα δέντρα του μπορεί να χτίσει ένα δίκτυο μάθησης αφού κάθε pearltree μπορεί να χαρακτηριστεί και σαν εννοιολογικός χάρτης ο οποίος όμως έχει ιστοσελίδες στα κλαδιά-κόμβους. Επιπλέον παρέχεται σύνδεση με κοινωνικά δίκτυα όπως το Twitter ή το Facebook, τα οποία μπορούν να ενημερώνονται αυτόματα ανάλογα με τις προσθήκες που κάνουμε στα δέντρα μας μέσω της υπηρεσίας.
(Ελέγχθηκε από Μάνδαρας Εμμανουήλ)
http://www.pearltrees.com/external image 150px-Reddit_logo.svg.png
Το reddit, που πήρε το όνομά του από τη φράση “I read it”, είναι ένα site για κοινωνικά νέα και στο οποίο ο κάθε χρήστης μπορεί να καταχωρεί links σε σελίδες που θεωρεί ενδιαφέρουσες καθώς και να δημιουργεί δικές του κατηγοριοποιήσεις ανάλογα με το πεδίο ενδιαφέροντος. Έτσι δημιουργούνται communities διαφόρων θεματικών περιοχών ή subreddits όπως αποκαλούνται ανεπίσημα. Τα links του χρήστη μπορούν να σχολιαστούν από άλλους χρήστες, καθώς και να ψηφιστούν θετικά ή αρνητικά, προκαλώντας άνοδο ή κάθοδο της δημοτικότητας του link η οποία καθορίζει τη σειρά εμφάνισης των links και αν θα εμφανίζονται στην αρχική σελίδα. Τα πιο δημοφιλή link επιβραβεύονται με την εμφάνισή τους στη κεντρική σελίδα του reddit. Οι χρήστες του αποκαλούνται συχνά redditors, ενώ υπάρχει μια ομάδα moderators που εκτελούν καθήκοντα διαχειρισμού, όπως έλεγχο των καταχωρήσεων ώστε να αποφευχθούν κακόβουλες ή off-topic καταχωρήσεις. Ο χρήστης μπορεί να δει ποια είναι τα πιο δημοφιλή νέα επιλέγοντας "Τα κορυφαία νέα". Επίσης, το reddit προτείνει στους χρήστες να διαβάσουν κάποια νέα ανάλογα με τον τρόπο που βαθμολογούν άλλα links. Για να γίνει κάποιος ενεργό μέλος του Reddit πρέπει να εγγραφεί δωρεάν επιλέγοντας ένα όνομα πρόσβασης.
http://www.reddit.com/

(Ελέγχθηκε από Ηλία Κούσλη στις 11/04/2016)

zootool_icon.png
Το Zootool είναι ένα δωρεάν, διαδικτυακό εργαλείο που βοηθάει την συλλογή, αποθήκευση και διαμοίραση εικόνων, βίντεο, αρχείων και σελίδων που υπάρχουν αναρτημένα στο internet. Οι συλλογές οργανώνονται οπτικά και σύμφωνα με τον τύπο των αρχείων, επιτρέποντας στους χρήστες να επιλέξουν και να δουν μια συγκεκριμένη επιλογή τους, χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζουν την διεύθυνση ή τον τίτλο της σελίδας. Επιπλέον, οι χρήστες με την προσθήκη ετικετών(tags), περιγραφών και εικονιδίων έχουν περισσότερο έλεγχο πάνω στο πώς οργανώνονται τα bookmarks τους. Επίσης, η εφαρμογή προωθεί με αποτελεσματικό τρόπο την κοινωνική δικτύωση, δίνοντας στα μέλη του την ευκαιρία να παρακολουθούν άλλα άτομα που έχουν κοινά ενδιαφέροντα με αυτά, ενώ δίνει την δυνατότητα στους χρήστες του να συνδέσουν το προφίλ τους με τους λογαριασμό τους στο Twitter, FriendFeed, Tumblr και Delicious και να μοιραστούν τις επιλογές τους με τους φίλους τους.

http://zootool.com/myvidster.png

Το myVidster είναι ένα social bookmarking εργαλείο που δημιουργήθηκε το 2007 και είναι προσανατολισμένο στο βίντεο. Πιο συγκεκριμένα μας επιτρέπει να συλλέξουμε πηγές βίντεο (από διάφορες πηγές στον ιστό), να διαμοιραστούμε με άλλους αυτά τα bookmarks, να κάνουμε αναζητήσεις σε αυτά καθώς και να περιηγηθούμε στις συλλογές βίντεο άλλων χρηστών.

Εφόσον έχουμε κάνει "follow" κάποιο χρήστη μπορούμε να βλέπουμε τα βίντεο bookmarks του και μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο από αυτά στη δική μας συλλογή με δικαιώματα Public, Private ή Adult. Για να περιγραφούν και να κατηγοριοποιηθούν τα βίντεο το myVidster μπορεί να μας προτείνει tags ενώ παρέχει και πεδίο περιγραφής του βίντεο, ορισμού μικρογραφίας (thumbnail) κλπ. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα "like" και "dislike", είναι επιτρεπτός ο σχολιασμός πάνω στα βίντεο με πολλούς τρόπους (twitter, discuss, facebook, openid κλπ.) και φυσικά μπορούμε να μοιραστούμε τη συλλογή μας ή κάποιο συγκεκριμένο βίντεο μέσω twitter, buzz, facebook, email κλπ. Σημαντικό είναι ότι μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως "αναγνωσθέν" κάποιο βίντεο ή να το προσθέσουμε στη λίστα εκείνων που θέλουμε να δούμε αμέσως μετά.
Μέσω του "Video Bookmarks" ενός προσθέτου για firefox, chrome και internet explorer μας δίνεται η δυνατότητα να προσπελάσουμε τις λειτουργίες του εργαλείου από τον αγαπημένο μας browser και έτσι μπορούμε να συλλέξουμε, οργανώσουμε, μοιραστούμε ακόμη και να κατεβάσουμε videos από οποιαδήποτε ιστοσελίδα. Με κάποια επί πληρωμή πακέτα έχουμε την δυνατότητα να αποθηκεύουμε τα βίντεο που επιλέγουμε σε servers της υπηρεσίας ώστε να μην τα χάσουμε αν για κάποιο λόγο δεν είναι πλέον διαθέσιμα από την αρχική τους πηγή.

Τέλος, μέσω του api που παρέχεται μπορούμε να γράψουμε μικροεφαρμογές που επεκτείνουν τις δυνατότητες της βασικής υπηρεσίας και προσαρμόζονται στις ανάγκες μας.
http://www.myvidster.com/
livebinders.jpg


Το Live Binders είναι μια ιστοσελίδα για την δωρεάν οργάνωση πληροφοριακού περιεχομένου παρουσιάζοντας links ως σελίδες βιβλίου με μορφή tabs αντί για τα URLs σελίδων. Συνδυάζει μεταφόρτωση αρχείων PDF και Docs. Αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον εκπαιδευτικό εργαλείο το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με διάφορους τρόπους μερικοί από τους οποίους είναι η δημιουργία online ψηφιακών πορτφόλιων μαθητών, “textbooks” για μαθητές, ως υποστηρικτική ιστοσελίδα με εκπαιδευτικό υλικό και εργασίες για το σπίτι, εκπαιδευτικές πηγές κ.τ.λ.. Δίνεται στους μαθητές η δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε οποιαδήποτε εκπαιδευτικό υλικό από το σπίτι τους καθώς και να δημιουργήσουν τα δικά τους Live Binders για να οργανώσουν το υλικό τους καθώς εκτελούν τις εργασίες τους. Επιπλέον, μέσω του εργαλείου "LiveBinder It Bookmarklet" μπορεί οποιοσδήποτε χρήστης να κάνει bookmarking οποιαδήποτε ιστοσελίδα τον ενδιαφέρει για να τη χρησιμοποιήσει από το Live Binders και μέσω του "LiveBinders iPad App" παρέχεται στον χρήστη εύκολη πρόσβαση στα δικά του binders από το iPad του.http://livebinders.com
stumble_upon.jpeg

Το StumbleUpon είναι ένα social bookmarking εργαλείο που ξεκίνησε τη λειτουργία του το Νοέμβριο του 2001 και βοηθάει όσους το χρησιμοποιούν στην εξερεύνηση του διαδικτύου και στην εύρεση υλικού βασιζόμενο στις προτιμήσεις τους. Απαιτεί εγγραφή, η οποία είναι δωρεάν, και επιτρέπει την αξιολόγηση και το σχολιασμό ιστοσελίδων, εικόνων και βίντεο από τους χρήστες, με βάση την οποία δημιουργεί δίκτυα ανθρώπων με παρόμοια ενδιαφέροντα. Έτσι, τα αποτελέσματα των αναζητήσεων και οι προτάσεις για νέες ιστοσελίδες προκύπτουν σύμφωνα με τις απόψεις των υπολοίπων μελών της ομάδας στην οποία ανήκει ο χρήστης. Μια άλλη δυνατότητα που παρέχεται είναι το explore box, όπου εισάγοντας λέξεις - κλειδιά, εμφανίζονται οι αντίστοιχες ιστοσελίδες με την υψηλότερη βαθμολογία. Παράλληλα, μπορεί κανείς να προτείνει ένα νέο δικό του URL στα ήδη υπάρχοντα, να ρυθμίσει τα φίλτρα αναζήτησης και να μοιραστεί τα αγαπημένα του URL με την κοινότητα του StumbleUpon.

Εκτός της ιστοσελίδας του, είναι διαθέσιμο και ως εργαλειοθήκη για διάφορους φυλλομετρητές διαδικτύου, ενώ υπάρχουν και εκδόσεις του για κινητές συσκευές που χρησιμοποιούν λογισμικό iOS και Android. Σήμερα το StumbleUpon αριθμεί πάνω από 25 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες.

http://www.stumbleupon.com/

(Ελέγχθηκε και διορθώθηκε από Ηλία Κούσλη στις 11/04/2016)


ppLogo.gif

Το portaportal είναι ένα εργαλείο social bookmarking. Απαιτεί εγγραφή, η οποία είναι δωρεάν. Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν τους υπερσυνδέσμους προς ιστοσελίδες που τους ενδιαφέρουν χωρίς οι σελιδοδείκτες να περιορίζονται στον Η/Υ που αποθηκεύτηκαν. Η καταχώρηση των υπερσυνδέσμων πραγματοποιείται σε κατηγορίες. Είναι δυνατό να έχουμε υποκατηγορίες. Οι σελιδοδείκτες μπορεί να είναι κρυφοί ώστε να είναι ορατοί μόνο από το δημιουργό τους είτε να είναι προσβάσιμοι στο κοινό. Με αυτό τον τρόπο είναι δυνατή η δημιουργία λιστών χρήσιμων ιστοσελίδων που μπορούν να προσφερθούν σε μαθητές, τους γονείς ή άλλους ενδιαφερόμενους.
Έναντι 15 δολλαρίων το χρόνο παρέχεται η δυνατότητα ο χρήστης να ανεβάζει αρχεία τα οποία οι επιθυμητοί χρήστες μπορούν να κατεβάσουν και να χρησιμοποιήσουν.

portaportal

smub.png
To Smub.it είναι ένα social bookmarking Web 2.0 εργαλείο. Για να ξεκινήσετε με την εφαρμογή, εγγραφείτε και αποκτήσετε ένα δωρεάν λογαριασμό. Μόλις εγγραφείτε, μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε bookmarking τους αγαπημένους σας συνδέσμους. Σκοπός του είναι να μπορεί ο χρήστης με εύκολο τρόπο να δημοσιεύει συνδέσμους δικτυακών τόπων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter, το Facebook, κλπ. Αυτό το εργαλείο χρησιμοποιείται επίσης από τους χρήστες του για να μοιράζονται links με φίλους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και γενικά μέσω Internet. Καθιστά απλή την αποθήκευση links και σελιδοδεικτών, ώστε γίνεται εύκολη πλέον η επιστροφή στην συγκεκριμένη σελίδα οποτεδήποτε.
Η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω ενός υπολογιστή Mac ή PC ή άλλες συσκευές, όπως ένα iPhone ή iPod Touch. Αυτό το εργαλείο είναι ιδανικό για τους χρήστες των iPhone και iPod Touch, όπου οι λειτουργίες της αντιγραφής και επικόλλησης δεν είναι πάντα εφικτές.

http://smub.it/

Pinterest_Logo.png

Το Pinterest είναι ένα δίκτυο ανθρώπων στο οποίο ο κάθε χρήστης μπορεί να κάνει Pin, να καρφιτσώσει δηλαδή, κάτι που του αρέσει. Κάποιο website, μια φωτογραφία κτλ και άλλοι φίλοι χρήστες του να το κάνουν rate και να το μοιραστούν και εκείνοι. Σε ένα κόσμο όπου όλοι πίστευαν πως δεν υπάρχει χώρος για ένα νέο social network δίπλα στα Facebook και Twitter, φαίνεται πως μια εταιρία βάλθηκε να κάνει τη διάφορα. Με 17.8 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες το Φεβρουάριο του 2012, το Pinterest είναι πλέον το τρίτο δημοφιλέστερο social network του πλανήτη, σύμφωνα με έρευνα του Experian. Μέσα σε λίγους μήνες, το Pinterest κατάφερε να ξεπεράσει το LinkedIn και το Tumblr, αλλά και πλατφόρμες με τεράστια χρηματοδότηση, όπως το Google+. Το Pinterest σας δίνει τη δυνατότητα να δείτε τι γίνεται «pinned» στην ιστοσελίδα σας. Η δημοφιλία του pinterest έγκειται στο γεγονός οτι οι χρήστες πολύ εύκολα μπορούν να σχηματίσουν ψηφιακό άλμπουμ φωτογραφιών στις οποίες όμως υπάρχει και κείμενο έως 500 χαρακτήρων. Υπάρχει δηλαδή υψηλό επίπεδο οπτικοποίησης πληροφοριών. Με αυτό τον τρόπο μπορεί ο χρήστης να εκμεταλλευτεί το pinterest για τη δημιουργία θεματικού οπτικού υλικού. Το συγκεκριμένο δωρεάν εργαλείο για το Pinterest, αποτελεί ένα πρώτο βήμα για σωστό και εύκολο monitoring των items που γίνονται pin, καθώς και για να αποκαλύπτει ποιο από τούς επισκέπτες συγκεκριμένων ιστοσελίδων είναι οι πιο φανατικοί «pinners».

http://pinterest.com/
71155_33201431892_7147346_n.jpg

Το Schoonoodle είναι μια social bookmarking ιστοσελίδα και αναφέρεται σε καθηγητές – εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια). Ο σκοπός του Schoonoodle είναι να δημιουργηθεί ένα μέρος όπου όλοι οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να συλλέγουν, αποθηκεύουν, διαμοιράζονται αλλά και αντλούν εκπαιδευτικό υλικό όπως σχέδια μαθημάτων, φύλλα εργασιών, διάφορες δραστηριότητες, βοηθητικό περιεχόμενο από ιστοσελίδες, κ.ά.. Ακόμα δίνεται η δυνατότητα ψηφοφορίας (rating) του υλικού, ώστε να είναι πιο αξιόπιστο. Το υλικό αυτό φαίνεται να είναι χρήσιμο και βοηθητικό για τους εκπαιδευτικούς και μπορεί είτε να χρησιμοποιηθεί αυτούσιο, είτε να ωθήσει τους χρήστες να εμπνευστούν μια νέα ιδέα - δραστηριότητα. Έτσι δημιουργείται μια αποθήκη μαθησιακών αντικειμένων, όπου οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν και να διαμοιραστούν πρόσθετο εκπαιδευτικό υλικό, ανάλογα με το θέμα που τους ενδιαφέρει.
Το μόνο που απαιτείται από τους εκπαιδευτικούς είναι μια δωρεάν εγγραφή.
http://www.schoonoodle.com/

xmarks.jpeg
Το Xmarks ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2006 με την ονομασία Foxmarks. Είναι μια ιστοσελίδα που παρέχει αναλυτικές πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία για ιστοχώρους που σας ενδιαφέρουν, αλλά και κάνει προτάσεις για παρόμοιες σελίδες αντλώντας στοιχεία από τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν την υπηρεσία. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε μια λέξη-κλειδί ή τη διεύθυνση ενός site στο πλαίσιο αναζήτησης που βρίσκεται στην αρχική σελίδα του Xmarks. Στη συνέχεια, επιλέγοντας κάποιο από τα αποτελέσματα, μπορείτε να δείτε πληροφορίες όπως τον αριθμό των ανθρώπων που τοποθέτησαν τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα στις αγαπημένες τους, τη μέση βαθμολογία (με τη χρήση star system) που έχει λάβει με βάση τις απόψεις των χρηστών του Xmarks, μια σύντομη περιγραφή της, μια λίστα με τις πιο δημοφιλείς σελίδες σε σχέση με την αναζήτησή σας, καθώς και προτεινόμενα παρόμοια θέματα. Κάνοντας κλικ πάνω στα θέματα αυτά μπορείτε να οδηγηθείτε μέσω συνδέσμων σε άλλες, παρόμοιου αντικειμένου ιστοσελίδες, ενώ υπάρχουν διαθέσιμες κριτικές και σχόλια άλλων χρηστών. Το Xmarks, εκτός από site, διατίθεται και ως δωρεάν πρόσθετο με πάνω από 20 εκατομμύρια χρήστες, κάτι που το κάνει ένα από τα πιο δημοφιλή πρόσθετα για το συγχρονισμό και τη διαχείριση των αγαπημένων ιστοσελίδων σε όλο τον κόσμο. Υποστηρίζεται από τους φυλλομετρητές Firefox, Google Chrome, Internet Explorer και Safari (Mac OS) και αποτελεί ένα πολύ εύχρηστο εργαλείο για την αναζήτηση στο ίντερνετ χάρη στις λειτουργίες Smarter Search, Site Suggestion και Site Info. Η εγγραφή στο site του Xmarks είναι δωρεάν και προαιρετική (μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε χωρίς εγγραφή), ωστόσο, αν επιθυμείτε να το χρησιμοποιήσετε από κινητή συσκευή (υποστηρίζεται από iPhone, BlackBerry και Android), θα πρέπει να αναβαθμίσετε το λογαριασμό σας σε premium έναντι 12 δολαρίων το χρόνο.

http://www.xmarks.com/

(Προστέθηκε Κιτσικούδης Κωνσταντίνος)

Disqus.png
Το Disqus αποτελεί πλατφόρμα από την οποία μπορεί οποιοσδήποτε χρήστης έχοντας λογαριασμό να παρακολουθήσει σχόλια και συζητήσεις βασισμένα σε θεματολογία που ο ίδιος έχει επιλέξει. Επιπλέον, μπορεί να παρακολουθήσει σχόλια άλλων χρηστών τους οποίους έχει χαρακτηρίσει ως φίλους. Δεν έχει την κλασική δομή του facebook ή του Twitter αλλά η ιδιαιτερότητά του είναι ότι μπορεί να ενσωματωθεί σε οποιαδήποτε προσωπική ιστοσελίδα (Wordpress, Joomla, Drupal, ect) ως εργαλείο για την υποβολή σχολίων από τους χρήστες. Ουσιαστικά, οι χρήστες παρακολουθούν τα σχόλια που υποβάλλονται από άλλους χρήστες, οι οποίοι έχουν ενσωματώσει στη προσωπική τους ιστοσελίδα το disqus ως εργαλείο. Επιπλέον, ο χρήστης έχει τη δυνατότα, μέσω της πλατφόρμας να δημιουργήσει την προσωπική του σελίδα. (Καταχωρήθηκε από Ψαρά Ελένη)
http://disqus.com/

bookmarking.jpg

To licorize είναι ένα social bookmarking εργαλείο που επιτρέπει στους εγγεγραμμένους χρήστες προσθέτους ετικέτες και σελιδοδείκτες σε ιστοσελίδες ή σε συγκεκριμένα περιεχόμενα σελίδων που τους ενδιαφέρουν. Επίσης, όλοι οι σελιδοδείκτες μπορούν να γίνουν to - do λίστες και υπενθυμίσεις, και καθεμία από αυτές τις διατάξεις έχουν διαφορετική συμπεριφορά. Το περιεχόμενο του licorize ονομάζεται "strips" (λωρίδες).

Οι κάτοχοι premium λογαριασμών μπορούν να προσκαλέσουν άλλους χρήστες και να μοιραστούν όποιες συλλογές strips επιθυμούν, που ονομάζονται «projects» (έργα).

Περιέχει ένα εκτεταμένο σύνολο λειτουργιών εισαγωγής και συγχρονισμού, όπως Twitter, DropBox, Evernote, LinkedIn, RSS, Pocket, Delicious, Google Contacts και φυσικά e-mail. Περιλαμβάνει επίσης διάφορα εργαλεία για την ενσωμάτωση bookmarking με to-do εργαλεία

Το licorize περιλήφθηκε το 2010 στο Smashing Magazine ως ένα από τα καλύτερα "Time-Savers For Web Designers"
Έχει πάρει, επίσης, πάρα πολύ καλές κριτικές από το γερμανικό ηλεκτρονικό τύπο και άλλα γερμανικά ιστολόγια.
.
Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί με την εγκατάσταση ενός plugin στους Firefox, Google Chrome, Safari, Opera.

http://licorize.com/

added by Victoria Chon

amflogo.png

Το εργαλείο AllMyFaves προσφέρει υπηρεσίες εύρεσης, συλλογής και ταξινόμησης σελλιδοδεικτών. Είναι προσβάσιμο είτε διαδικτυακά μέσω της επίσης ιστοσελίδας του, είτε μέσω εφαρμογής για κινητές συσκευές με λειτουργικό iOS 5.0+, διαθέσιμη για εγκατάσταση μέσω App Store. Ο χρήστης με την δημιουργία λογαριασμού στο AllMyFaves επιλέγει αρχικά έως 7 θεματικές ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τις οποίες το εργαλείο του προτείνει κατηγοριοποιημένα αντίστοιχες σχετικές και δημοφιλείς ιστοσελίδες και ιστολόγια. Στη συνέχεια μπορεί να προσθέσει και άλλες ιστοσελίδες βάση ενδιαφέροντος. Το εργαλείο του παρέχει κατηγοριοποιημένες τις επιλογές του, εμφανιζόμενες με το λογότυπο τους και δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη πατώντας πάνω σε αυτό να μεταφέρεται απευθείας στην αντίστοιχη διεύθυνση ιστού. To AllMyFaves αποτελεί ουσιαστικά την προσωπική συλλογή σελιδοδεικτών ενός χρήστη, η οποία του προσφέρει άμεση διασύνδεση με τις αγαπημένες του ιστοσελίδες, προτείνοντας του παράλληλα ανάλογα με το προφίλ του, νέες σχετικές και δημοφιλείς ιστοσελίδες.

http://www.allmyfaves.com/

(Προστέθηκε 04/2015 από Τσαράβα Κατερίνα)

(Ελέγχθηκε 12/4/2016 από Μάσα)Pinboard_logo.png

Pinboard.in

Το Pinboard.in ή Pinboard είναι μια εμπορική ιστοσελίδα social bookmarking που δημιουργήθηκε απ' τον Maciej Cegłowski το 2009. Διαθέτει μια πολύ απλή και γρήγορη διεπαφή χρήστη που κυρίως αποτελείται από απλό κείμενο. Επιτρέπει την επισήμανση από οποιοδήποτε φυλλομετρητή ιστού, την οργάνωση συνδέσμων, την αποθήκευση όλων των ανοιχτών tab ενός φυλλομετρητή σε συλλογές από tab για μελλοντική χρήση και την αντιγραφή που περιεχομένου ολόκληρων ιστοσελίδων δίνοντας τη δυνατότητα αναζήτησης πλήρους κειμένου. Η οργάνωση, η επεξεργασία και η αναζήτηση των επισημάνσεων γίνεται με πολύ απλό τρόπο. Οι λειτουργίες της προσφέρονται και μέσω επέκτασης που ενσωματώνεται σε διάφορους φυλλομετρητές και παρέχει το API του σε προγραμματιστές. Η διεπαφή της προσφέρεται σε διάφορες γλώσσες όπως τα αγγλικά, γαλλικά, ιαπωνικά, γερμανικά, ρώσικα, πολωνικά.
http://www.pinboard.in/

(Προστέθηκε 14/04/16 από Ναζαριάν Δαβίδ)