twitter_logo.jpg
Το Twitter δημιουργήθηκε ως μια κοινωνική πλατφόρμα micro-blogging. Κοινωνική γιατί σου επιτρέπει να έρθεις σε επαφή και να αλληλεπιδράσεις με άλλα μέλη του, που μπορεί να έχετε κάτι κοινό. Μικρο-blogging γιατί μπορείς να γράψεις την κατάστασή σου μέσα σε 140 χαρακτήρες. Οι εικόνες, τα βίντεο και γενικά τα τυποστηριζόμενα media παρατίθενται με την μορφή συντμημένων parsed Url links, π.χ. http://bit.ly/315yHh, http://tinyurl.com/ldt2v, http://t.co/6558H3jL.
Έτσι γίνεται πολύ πιο εύκολο να γράψεις κάτι, από το να ετοιμάσεις ένα blog post για το wordpress ή το blogger.
Ας δούμε μερικούς βασικούς όρους που αφορούν το twitter:
 • Tweet ονομάζουμε το κείμενο που βάλαμε εμείς ή κάποιος άλλος στο twitter.
 • Twitters είναι όλοι όσοι χρησιμοποιούν το twitter.
 • Followers είναι όσοι μας ακολουθούν (διαβάζουν τα μηνύματα που γράφουμε).
 • Following είναι όσοι ακολουθούμε εμείς (διαβάζουμε στην κεντρική μας σελίδα αυτά που γράφουν).
 • ReTweet(RT) είναι η επαναδημοσίευση του Tweet κάποιου άλλου χρήστη.
 • Mention είναι η αναφορά (@username) κάποιου άλλου χρήστη στο σώμα του Tweet.
 • Hashtag(#) χρησιμοποιούνται για το μαρκάρισμα keyword ή θεμάτων. Πρόκειται ουσιαστικά για μια προσπάθεια κατηγοριοποίησης των Tweets.
http://twitter.com/
Twitter: υπέρ και κατά
(Ελέγχθηκε από Κωστόπουλο Γιώργο 4/2016)
(Ελέγχθηκε 5/4/2017 από Νικόλαο Ευαγγελόπουλο)


edmodo_logo_color.jpg
Αν είστε εκπαιδευτικός, το Edmodo μπορεί να σας βοηθήσει να συνεργαστείτε και να επικοινωνήσετε διαδικτυακά με τους μαθητές σας. Είναι μία διαδικτυακή εφαρμογή η οποία σας επιτρέπει, αφού γίνετε μέλη σαν δάσκαλοι ή μαθητές, να ορίσετε την δική σας ιδιωτική κοινωνική πλατφόρμα, όπου θα υποστηρίζεται η διαμοίραση ιδεών, αρχείων, συμβάντων και γεγονότων, η ανάθεση εργασιών και η ανακοίνωση διεξαγωγής διαγωνισμάτων, τεστ κ.α.. Για την δημιουργία προσωπικού λογαριασμού δεν απαιτείται η χρήση e-mail και δεν υπάρχει κάποιο όριο στο μέγεθος των μηνυμάτων. Επιπλέον είναι δυνατή η δημιουργία ομάδων και ο διαχωρισμός των συζητήσεων και των μηνυμάτων με βάση τις τάξεις των χρηστών και το θέμα προς συζήτηση. Βέβαια, η πλατφόρμα είναι ιδιωτικής χρήσης κάτι που σημαίνει ότι για να συμμετέχει ο μαθητής σε μία ομάδα στο Edmodo θα πρέπει να προσκληθεί από τον καθηγητή που διαχειρίζεται την ομάδα.Στα μαθήματα που δημιουργείτε επιλέγετε εσείς ποιοι μπορούν να εγγραφούν, μέσω ενός κωδικού που δίνετε στους μαθητές σας, και οι μαθητές σας μπορούν να αλληλεπιδράσουν με άλλους του ίδιου μαθήματος, με την υπόλοιπη μη ηλεκτρονική τους τάξη δηλαδή, και όχι με όλο τον κόσμο. Επίσης, η πλατφόρμα διαθέτει επιπροσθέτως και εργαλείο ιστολογίου καθώς και wiki. Τέλος, είναι διαθέσιμη και η mobile web έκδοση στην διεύθυνση **m.edmodo.com** που είναι προσβάσιμη από iphone, ipod touch κ.λ.π.
Μερικά επιπλέον θετικά στοιχεία είναι ότι διαθέτει ημερολόγιο για να οργανώνεστε εσείς και οι μαθητές, δυνατότητα να βαθμολογείτε τις εργασίες των μαθητών σας και αυτοί να βλέπουν την πρόοδό τους, κονκάρδες-σήματα (badges) για να επιβραβεύετε τους μαθητές σας, δυνατότητα να δώσετε κωδικό για τους γονείς κάθε μαθητή ώστε να βλέπουν και αυτοί την πρόοδο του παιδιού τους και το καλύτερο: δεν έχει chat για να αποσπά την προσοχή των μαθητών.

http://www.edmodo.com/
(Ελέγχθηκε/Ανανεώθηκε, Φωτεινή Σιακκαγιάννη, 2/4/2017)


yammerlogo.png

Η εφαρμογή αυτή δημιουργήθηκε κατά κύριο λόγο για επιχειρήσεις και οργανισμούς. Αυτή τη στιγμή συμμετέχουν πάνω από 50 χιλιάδες επιχειρήσεις παγκοσμίως. To Yammer είναι ένα τρόπος για τους υπαλλήλους να συνδέονται και να μοιράζονται μεταξύ τους πληροφορίες κάνοντας post. Όσο η συμμετοχή των υπαλλήλων αυξάνεται, το Yammer γίνεται ένα corporate social network, discussion board και knowledge base, όλα συνδεδεμένα σε ένα εύκολο στην χρήση interface. Αν έχετε ένα εταιρικό mail τότε γράφεστε στην υπηρεσία και αυτόματα ακολουθείται όσους έχουν mail της ίδιας εταιρείας. Το Yammer κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό της TechCrunch50 ανάμεσα σε 52 συνολικά startup εφαρμογές.
https://www.yammer.com/
(Ελέγχθηκε από Ντέμη Μυρσίνη 4/2016)


cirip_logo.png

Το cirip είναι ένα μικροϊστολόγιο ειδικά σχεδιασμένο για το χώρο της εκπαίδευσης. Δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2008 από την Timsoft, μια Ρουμανική εταιρεία που ειδικεύεται στην ηλεκτρονική μάθηση και τις φορητές εφαρμογές. Με το εργαλείο cirip μπορούμε να:
 • στείλουμε σύντομα μηνύματα το πολύ 140 χαρακτήρων στους φίλους μας, τους συνεργάτες μας, τους μαθητές μας, τους πελάτες μας
 • στείλουμε μηνύματα online μέσω SMS, φορητών ή άλλων εφαρμογών
 • ενσωματώσουμε εικόνες, ήχο, βίντεο, παρουσιάσεις, αρχεία
 • κατασκευάσουμε ομάδες με δημόσια ή ιδιωτική δυναμική, για υποστήριξη μαθημάτων, projects, γεγονότων, αλλά ακόμη και για επικοινωνία με την οικογένειά μας, για ένα προσωπικό μας hobby κλπ. Η επικοινωνία των ομάδων μπορεί να γίνει μέσω SMS αλλά μηνύματα μπορούν να εισαχθούν και μέσω του twitter ή του blog μας
 • ελέγξουμε feeds μέσω SMS (sites, blogs, κοινωνικά δίκτυα), ή και να αναζητήσουμε feeds (εύρεση εργασίας, καιρός!)
 • κατασκευάσουμε quizzes, ψηφοφορίες, online ή και μέσω SMS
 • δημιουργήσουμε SMS/mobile εκστρατείες μάρκετινγκ
Το cirip συνεργάζεται με ένα πλήθος άλλων εφαρμογών, όπως για παράδειγμα, για υποστήριξη:
 • εικόνων (flickr, tinypic)
 • ήχου (eok, trilulilu, deexer, blip.fm, vocaroo, mp3)
 • video (youtube, dotsub, vimeo, seesmic, 200.ro, myvideo)
 • παρουσιάσεων (slideshare, capzles, voicethread, flowgram, photopeach, picasa, notaland, prezi, diagrammr, screencastle, screemjelly, screenr)
 • εγγράφων (odf, odt, pdf, doc, xls, txt, ppt)
Προτείνεται για χρήση στην εκπαίδευση γιατί υποστηρίζει πιο συγκεκριμένα:
 • διαχείριση πληροφορίας και γνώσης
 • υποβοήθηση μαθημάτων
 • συνεργατικά projects στα πανεπιστήμια
 • κοινότητες πρακτικής
 • e-portfolios

Υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας λογαριασμού χρήστη του cirip εντελώς δωρεάν, αλλά είναι εφικτή και η εισαγωγή μας στο cirip με το λογαριασμό μας στο twitter, εισάγοντας username και password, όπου στη συνέχεια θα λάβουμε αυτόματα τα στοιχεία του νέου μας λογαριασμού στο cirip.
http://www.cirip.ro/

(Ελέγχθηκε / Δε λειτουργεί από Κοντοπούλου Ευστρατία 05/2018)


identi.ca_logo.png

Το Identi.ca αποτελεί ένα μικροιστολόγιο ανοιχτού κώδικα, βασισμένο στην πλατφόρμα Status.Net, ένα έτοιμο πακέτο λογισμικού για μικροιστολόγια. Το συγκεκριμένο εργαλείο επιτρέπει στους χρήστες την αποστολή σύντομων γραπτών μηνυμάτων(γνωστά ως notices) με μέγιστο μήκος 140 χαρακτήρων. Με την πρώτη εντύπωση το Identi.ca φαίνεται πανομοιότυπο του Twitter, αλλά εξετάζοντας το πιο προσεκτικά γίνεται αντιληπτό ότι προσφέρει δυνατότητες, που το Twitter δεν διαθέτει, όπως XMPP υποστήριξη και προσωπικά tag clouds. Επιπλέον, οι χρήστες μπορούν να εξάγουν και να μοιραστούν προσωπικά τους δεδομένα, αλλά και φίλων τους, σύμφωνα με το πρότυπο FOAF(Friend Of A Friend). Έτσι, τα μηνύματα μπορούν να τροφοδοτηθούν στον Twitter λογαριασμό του χρήστη, καθώς και σε άλλα παρόμοια εργαλεία, ή και σε ιδιωτικά συστήματα όπως το Yammer.
http://identi.ca/

(Ελέγχθηκε και λειτουργεί - Λέσκα Βαλσάμω 12/04/2016)


plinky.png

Το Plinky είναι μια online κοινωνική πλατφόρμα micro-blogging η οποία βασίζεται στη λογική του Twitter (δηλαδή του περιορισμού του χώρου έκφρασης σε συγκεκριμένα πλαίσια). Δεν υπάρχει ρητός περιορισμός του αριθμού των λέξεων που πρέπει να καταγραφούν για μια απάντηση, σχόλιο, παρατήρηση ή απάντηση. Η λογική του Plinky είναι αρκετά απλή καθώς κάθε μέρα παρουσιάζει ένα νέο απόφθεγμα (όπως μια ερώτηση, ή μια πρόκληση), και προσφέρει στο καθένα την ευκαιρία να δώσει μία απάντηση. Οι απαντήσεις μετά εμφανίζονται στο site, οργανώνονται και ταξινομούνται (ανάλογα με την ερώτηση). Παρέχει επίσης έναν απλό τρόπο για προσθήκη φωτογραφιών, χαρτών, λιστών αναπαραγωγής (μουσικής) και άλλα παραπλήσια είδη. Επίσης επιτρέπει εύκολα τη διαμοίραση των απαντήσεων στο Facebook, Twitter, Tumblr, και στις πιο σημαντικές υπηρεσίες ιστολογίων. Υποστηρίζει τις υπηρεσίες δημιουργίας ιστολογίων LiveJournal, Tumblr, TypePad, WordPress.com, WordPress.org και Xanga.
http://www.plinky.com/

(Ελέγχθηκε από το Χατζηθεοχάρη Δημήτριο 1/05/2018 - Έκλεισε, Λειτουργεί μόνο σε archive mode)

tumblr.jpg
Το Tumblr είναι μια πλατφόρμα blogging που επιτρέπει στους χρήστες να δημοσιεύσουν πολύ εύκολα κείμενο, εικόνες, βίντεο, συνδέσμους, ήχο ακόμα και blog post άλλων στο Tumblelog τους και να τα μοιραστούν με άλλους. Το 2007 ο David Karp ξεκίνησε το Tumblr ενώ ο Jeff Rock και ο Marco Armen είχαν ήδη δημιουργήσει την εφαρμογή Tumblr για το iPhone. Αμέσως 75.000 tumbloggers που υπήρχαν ήδη συνδέθηκαν με την εφαρμογή. [Deleted: και από τότε μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 800.000 οι οποίοι διατηρούν περισσότερα από ένα εκατομμύριο tumblelogs.] [Added:] Έως σήμερα (26/1/2014) έχουν δημιουργηθεί 168.4 εκατομμύρια Tumblr blogs, ενώ κατά μέσο όρο πραγματοποιούνται 120.000 εγγραφές χρηστών καθημερινά. Το 2012 υπήρχαν περίπου 101.4 εκατομμύρια blogs, ενώ το 2011 περίπου 53 εκατομμύρια blogs.[Deleted: Πλέον προσφέρεται και εφαρμογή για android συσκευές και έχει πάνω από 10.000.000 λήψεις.][Added:] Επιπλέον, το 50% των χρηστών έχει πρόσβαση στην πλατφόρμα μέσω της εφαρμογής για κινητές συσκευές (21/1/2014). Η αύξηση της χρήσης της εφαρμογής για κινητές συσκευές στο διάστημα 2012-2013 ήταν 251% (21/1/2014).
[Deleted:] Ως σήμερα (04/2012) έχουν σταλεί ~44.6 δις posts (πέρσι την ίδια περίοδο ήταν 22 δις) συνολικά, ενώ υπάρχουν περίπου 101.4 εκατομμύρια blogs (πέρσι ήταν 53 εκατομμύρια). Όπως φαίνεται από τους αριθμούς, μέσα σε ένα χρόνο, διπλασιάστηκαν οι χρήστες και το υλικό που ανεβαίνει.[Added:] Καθημερινά, γίνονται 113.6 εκατομμύρια posts (26/1/2014), ενώ, συνολικά, έχουν γίνει 74.7 δισεκατομμύρια posts. Να αναφερθεί ότι το 61% των εφήβων ηλικίας 13-19 ετών στην Αμερική θεωρούν το Tumblr το αγαπημένο τους μέσο κοινωνικής δικτύωσης (18/10/2013).
Η υπηρεσία δίνει έμφαση στη προσαρμοστικότητα και στην ευκολία χρήσης της. Οι χρήστες μπορούν να "ακολουθούν" άλλους χρήστες και να βλέπουν τα posts τους, να πειράζουν από το χρώμα του προφίλ τους μέχρι και τον HTML κώδικά. Διαφέρει με το Twitter στα κουμπιά “like” και “reblog” με τα οποία μπορούμε να δηλώσουμε την προτίμηση μας και να αφαιρέσουμε ένα post αντίστοιχα, κάτι το οποίο παρέχει περισσότερη αλληλεπίδραση. Επιπλέον, με το κουμπί “Ask” δίνεται η δυνατότητα στους φίλους ή στους αναγνώστες ενός χρήστη να του υποβάλλουν ερωτήσεις, επώνυμα ή ανώνυμα. Αποτελεί μια επιπλέον μορφή της online προσωπικότητας ενός χρήστη.
Με την εφαρμογή bookmarklet η οποία εγκαθίσταται στους σελιδοδείκτες σέρνοντας την, κάποιος μπορεί πολύ εύκολα να μοιραστεί στο tumblr μία άλλη σελίδα που επισκέφτηκε (χωρίς να χρειαστεί να ανοίξει άλλα παράθυρα) ή να επιλέξει συγκεκριμένα τμήματα της σελίδας όπως μία εικόνα, ένα link, ένα κείμενο, ένα βίντεο και ακόμα μπορεί να επιλέξει πότε θα ανέβει το post, την ημερομηνία, τα tags αλλά και το url.
http://www.tumblr.com/ (Ελέγχθηκε 6/4/2014 από Κατερίνα Κατμάδα)
(Ελέγχθηκε από Κωστόπουλο Γιώργο 4/2016)


rstat.jpg
Πρόκειται για εργαλείο microblogging, κάτι παρόμοιο με το twitter. ο χρήστης εκφράζει τη σκέψη του με χρήση μέχρι 140 χαρακτήρων και την αποστέλλει.Δύο χαρακτηριστικά το διαφοροποιούν σε σχέση με τις αντίστοιχες πλατφόρμες σύμφωνα με τους δημιουργούς του:ΑπλότηταΗ διεπαφή του είναι απλή και εύκολα κατανοητή χωρίς όμως να υστερεί σε δυνατότητες. Υπάρχουν followers και άτομα να κάνεις follow, δυνατότητα δημιουργίας profile και ένας τόπος όπου βλέπεις τα μηνύματα αυτών που "ακολουθείς". Είναι λογισμικό Open Source. Ο κώδικας του λογισμικού είναι διαθέσιμος χωρίς χρέωση σε όποιον ενδιαφέρεται και μπορεί να τον χρησιμοποιήσει για τη δημιουργία αντίστοιχων Microblogging εφαρμογών.http://rstat.us/


.jpeg
To Plurk (ακρώνυμο των λέξεων peace, love, unity, respect και karm) αποτελεί ένα δωρεάν εργαλείο μικροιστολογίου και κοινωνικής δικτύωσης. Οι χρήστες του έχουν την δυνατότητα να μοιράζονται μηνύματα μήκους έως 140 χαρακτήρων, τα οποία μπορεί να είναι κείμενο, εικόνες, βίντεο ή σύνδεσμοι. Προαιρετικά μπορεί κανείς να συμπεριλάβει στο μήνυμά του qualifiers, δηλαδή μονολεκτικά ρήματα όπως "feels", "thinks", "loves", για να εκφράσει μια σκέψη. Τα μηνύματα - ενημερώσεις εμφανίζονται στο προφίλ του χρήστη με τη βοήθεια ενός χρονολογίου (timeline) που τα τοποθετεί σε χρονολογική σειρά. Το χρονολόγιο κινείται από αριστερά προς δεξιά και μπορεί κανείς εύκολα να ανατρέξει σε παλαιότερες ώρες και ημερομηνίες με τη βοήθεια του ποντικιού και του ημερολογίου αντίστοιχα.
Παράλληλα, στο Plurk δίνεται η δυνατότητα επιλογής "like" για μια δημοσίευση, καθώς και δημιουργίας σχολίων - απαντήσεων φωλιασμένων κάτω από την αρχική δημοσίευση για να μη δημιουργείται θόρυβος στη γενική εικόνα, αφού ο διάλογος αποκαλύπτεται μόνο με το πάτημα πάνω στην ενημέρωση. Επιπλέον, υποστηρίζεται η αυτόματη ενημέρωση των χρηστών για νέες δημοσιεύσεις, η τροποποίηση της διεπαφής χρήστη με τη βοήθεια CSS και HTML scripts, η οργάνωση των φίλων σε ομάδες, οι ομαδικές συζητήσεις και η χρήση emoticons, που έχουν ανεβεί και επεξεργαστεί από τους χρήστες, στα γραπτά μηνύματα. Όσο κάποιος αλληλεπιδρά μέσω του Plurk μπορεί να κερδίσει ειδικά σήματα και να ξεκλειδώσει νέες δυνατότητες απεικόνισης του προφίλ του. Τέλος, μπορεί κανείς να στείλει ενημερώσεις στο Plurk από Instant Messenger (υποστηρίζει τους γνωστούς), ενώ διατίθεται και mobile έκδοση της σελίδας, που μοιάζει πολύ με αυτή του twitter.
http://www.plurk.com

dailybooth.jpg

Το Dailybooth είναι μία πλατφόρμα micro-blogging στην οποία ο χρήστης μπορεί να τραβάει και να ανεβάζει καθημερινά φωτογραφίες του και να τις κατατάσσει σε διάφορες κατηγορίες. Είναι απλό στη χρήση του, ο χρήστης μπορεί να ανεβάσει τις φωτογραφίες είτε από το site απευθείας ή να τις στείλει μέσω email. Επίσης, περιέχει κάποια widgets τα οποία διευκολύνουν τη διαδικασία ενσωμάτωσης του Dailybooth σε κάποιο άλλο site ή blog. Ο χρήστης μπορεί να εγγραφεί στην υπηρεσία δωρεάν ώστε να μπορεί να κάνει χρήση των δυνατοτήτων της. Όπως την χαρακτηρίζουν και από την ίδια την ιστοσελίδα «Το Dailybooth είναι μία συζήτηση για την ζωή του κάθε χρήστη μέσα από φωτογραφίες»
http://dailybooth.com/
 1. (Ελέγχθηκε, διορθώθηκε και ενημερώθηκε από Νικόλαο Ευαγγελόπουλο 5/4/2017)


mysay-logo.jpg

Το Mysay είναι ένα μικρό-ιστολόγιο το οποίο προσφέρει «businessclass» λύσεις ανταλλαγής μηνυμάτων σε πραγματικό χρόνο. Όσων αφορά την ανταλλαγή μηνυμάτων προσφέρει :
 • Δυνατότητα άμεσων μηνυμάτων μεταξύ 2 ή και περισσότερων ατόμων.
 • Πλήρη ιστορικό επικοινωνίας.
 • Ανταλλαγή κειμένου και πολυμέσων όπως εικόνες, σχεδιοκίνηση, βίντεο και ήχο
 • Ενεργοποίηση και απενεργοποίηση φωνής κατά τη διάρκεια λεκτικής επικοινωνίας.
 • Δίνει δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ διαφόρων ομάδων.
 • Ακόμη προσφέρει την δυνατότητα εντοπισμού της θέσης σου. Έτσι μπορείς να βρεις που είναι κάποιος συνεργάτης σου στον χάρτη και πατώντας πάνω του (στο στίγμα του χάρτη) να αρχίσεις μία συνομιλία.
 • Ο διαχειριστής της ομάδας μπορεί να ελέγχει την ορατότητα της τοποθεσίας κάθε μέλους.
 • Ρύθμιση ιδιωτικού απορρίτου για χρήστες τύπου «BYOD».
 • Ενσωμάτωση με υπάρχοντα τηλεματικά λογισμικά για αναγνώριση της τοποθεσίας του οχήματος.

https://www.mysay.com/
(Προστέθηκε Κιτσικούδης Κωνσταντίνος)


iratemyday-logo.jpg

Το IRateMyDayείναι ένα μικρό-ιστολόγιο το οποίο προσπαθεί να καταλάβει και να δώσει λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ανθρώπινης φύσης, τα συναισθήματα. Κάθε μέρα βιώνουμε μία ποικιλία συναισθημάτων, από ευχάριστα μέχρι πολύ δυσάρεστα. Το συγκεκριμένο μικρό-ιστολόγιο μας δίνει τη δυνατότητα να μοιραστούμε αυτά τα συναισθήματα με τους γύρο μας. Έτσι μπορούμε να αξιολογήσουμε τη μέρα μας με μία κλίμακα από το χειρότερο μέχρι το καλύτερο. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε ένα κείμενο με περαιτέρω σχόλια το οποίο θα συνοδεύει την βαθμολογία μας.
To site δεν έχει αλλάξει σχεδίαση τα τελευταία χρόνια, ενώ δεν είναι responsive. Μηνιαία λαμβάνει 100-200 αξιολογήσεις ημερών.
http://www.iratemyday.com/
(Προστέθηκε Κιτσικούδης Κωνσταντίνος)
(Ελέχθηκε από Αριστερίδου Δανάη 04/2017)