ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1. Τί είναι ένα μικρο-ιστολόγιο
2. Διαφορά Ιστολογίου – Μικρο-ιστολογίου
3. Γλωσσάρι για το Twitter
4. Ανταγωνισμός Twitter (Μικρο-ιστολόγιο) και WordPress (Ιστολόγιο)
5
. Λόγοι χρήσης του Twitter
6.
Το Twitter στον εργασιακό χώρο
7. το Twitter στον εκπαιδευτικό χώρο
8. Πώς λειτουργεί το Twitter
9. Twitter + #tag = Tweme
10. Σύνοψη

Τί είναι ένα μικρο-ιστολόγιο


Το μικρο-ιστολόγιο είναι μια web2.0 τεχνολογία, ένα νέο είδος πολυμεσικού ιστολογίου που επιτρέπει στους χρήστες να στείλουν σύντομα κομμάτια κειμένου, συνήθως με λιγότερους από 140-200 χαρακτήρες, αλλά και φωτογραφίες ή ηχητικά κείμενα και να τα δημοσιεύσουν με σκοπό να μπορούν να είναι ορατά από τον οποιονδήποτε αλλά και από συγκεκριμένη ομάδα που προσδιορίζεται από το δημιουργό της. Τα μηνύματα αυτά μπορούν να επεξεργαστούν και να προσπελαστούν online αλλά και να υποβληθούν μέσω της αποστολής SMS, email ή ακόμη και μέσω άμεσων μηνυμάτων. Συνήθως οι συγγραφείς των μικρο-ιστολογίων ενσωματώνουν τα μηνύματά τους ως επιπρόσθετα widgets σε ιστολόγια ή ιστοχώρους.
Το μικρο-ιστολόγιο επιτρέπει μια αλληλεπίδραση μεταξύ χρηστών που χρησιμοποιούν διαφορετικές συσκευές, τεχνολογίες και εφαρμογές, σε πραγματικό χρόνο.
Οι πιο γνωστές υπηρεσίες μικρο-ιστολογίων είναι το Twitter, το Tumblr, το Pownce και το Jaiku. Ακόμη υπάρχουν και δύο ρουμάνικα συστήματα μικρο-στολογίου που ονομάζονται Logoree.ro και cirip.ro.

Αναφορές [1], [2]

Διαφορά Ιστολογίου – Μικρο-ιστολογίου

Αρχικά θα πρέπει να τονίσουμε για ποιο λόγο αξίζει να αφιερώσουμε σ αυτό το wiki χώρο για την περιγραφή ενός μικρο-ιστολογίου και ποιες ανάγκες καλείται να καλύψει σε σχέση με ένα απλό ιστολόγιο. Το περιεχόμενο ενός μικρο-ιστολογίου διαφέρει από το περιεχόμενο ενός απλού ιστολογίου καθώς το μέγεθος ενός μικρο-ιστολογίου είναι κατά πολύ μικρότερο σε σχέση με αυτό του ιστολογίου. Επιπλέον και το μέγεθος των αρχείων που περιέχονται σε ένα microblog είναι επίσης περιορισμένο. Βέβαια, ο στόχος ενός μικρο-ιστολογίου είναι παρόμοιος με ένα ιστολόγιο. Οι χρήστες ενός μικροιστολογίου μπορούν να αναφερθούν σε μια ποικιλία θεμάτων, όπως για παράδειγμα: "Τι κάνει κάποιος σε κάποια στιγμή" αλλά και θέματα σχετικά με επιχειρήσεις. Πολλά είναι τα μικρο-ιστολόγια που παρέχουν σύντομα σχόλια για συγκεκριμένα πρόσωπα και διαμοιράζουν ειδήσεις για τα προϊόντα και υπηρεσίες της εταιρείας.

Αναφορές [1]

Γλωσσάρι για το Twitter

Στον πίνακα παραθέτουμε ορισμένες λέξεις και τη σημασία του στο Twitter για μεγαλύτερη εξοικείωση στο χώρο του:

Twaiting Συνεισφορά στο Twitter όντας σε φάση αναμονής
Twaffic Κίνηση στο Twitter
Tweekend Περνώντας το Σαββατοκύριακό σου διαβάζοντας και ποστάροντας στο Twitter (coined by Kim M.
Bayne)
Tweeple Άνθρωποι/Μέλη/Χρήστες του Twitter
Tweeps Μέλη του Twitter που ακολουθούν ο ένας τον άλλο από ένα κοινωνικό δίκτυο σε άλλο
Tweet-back Επαναφορά μιας παρελθούσης συζήτησης στο Twitter ή αναφορά σε μια τρέχουσα συζήτηση
Tweetaholism Συνεχής χρήση του Twittr ως εξάρτηση που είναι δύσκολο να ελεγχθεί
Tweeterboxes Χρήστες του Twitter σε πολύ μεγάλο βαθμός
Tweet(ing) Ενέργεια του να ποστάρεις στο Twitter
TweetIn Συμφωνία μιας ομάδας μελών του Twitter να χρησιμοποιήσουν όλοι μαζί σε συγκεκριμένο χρόνο την
εφαρμογή
Tweets Δημοσιεύσεις στο Twitter από χρήστες του Twitter
Twittercal mass Κοινότητα που έχει συγκεντρώσει ένα σημαντικό ποσοστό χρηστών του Twitter
Twitosphere Κοινότητα μελών του Twitter
Twitterer Χρήστης του Twitter
Twittering Αποστολή ενός μηνύματος Twitter
Twitterlooing Twittering από το μπάνιο
Twideo-cronicity Παρακολούθηση των βίντεο ενός ατόμου και ο ταυτόχρονος σχολιασμός τους ή αποστολή post για
αυτόν που παρακολουθεί τα βίντεο
TwinkedIn Πρόσκληση των φίλων σας στο Twitter να συνδεθούν μαζί σας στο LinkedIn
Twittduit Αν θέλετε να αποστείλετε ένα Tweet σε ένα φίλο σας που δεν σας ακολουθεί ποστάρετε ένα
Twittduit ζητώντας από τα μέλη που σας ακολουθούν να προωθήσουν ένα μήνυμα
Twitter-Light Zone Επιστροφή στο Twitter μετά από ένα χρονικό διάστημα απουσίας και αίσθηση
αποπροσανατολισμού
Twittfeinated, Twigged Out, Twired Αίσθηση υπερδιέγερσης λόγω του twittering έτσι ώστε δεν μπορείτε να κοιμηθείτε Twitter-ku Μέλη που ποστάρουν και στο Twitter και στο Jaiku ή φορτώνουν τα Twitter feeds στο Jaiku
Twitterject Παρεμβολή ενός προσωπικού tweet σε ένα προϋπάρχον ρεύμα από tweets σε μια συζήτηση
Twittermaps Μια mashup τεχνολογία που επιτρέπει στους χρήστες του Twitter να βρουν ο ένας τον άλλον
χρησιμοποιώντας την υπηρεσία των Google maps
Twitterpated Αίσθηση υπερφόρτωσης με μηνύματα Twitter
Twitterrhea Η ενέργεια της αποστολής τεράστιου πλήθους μηνυμάτων Twitter
Twitterrific and Twitteroo Δύο υπηρεσίες που βοηθούν τους χρήστες να ποστάρουν στο Twitter χρησιμοποιώντας ένα
MAC ή ένα PC
Twitterphoria Η αίσθηση τη στιγμή που ένα άτομο σε προσθέτει ως φίλο του καθώς τον έχεις ήδη προσθέσει
ως δικός σου φίλος
Twitterstream Το twitter timeline
Twittworking Δημιουργία δικτύου με μέλη του Twittter
Twixt and tween Αναποφασιστικότητα σχετικά με το ποιος ή με το τι να αναζητηθεί στο twitter
Twoogle Το Twitter ως ανθρώπινο Google
Twoops Η εκ παραδρομής αποστολή ιδιωτικού sms στο Twitter

Αναφορές [3]

Ανταγωνισμός Twitter (Μικρο-ιστολόγιο) και WordPress (Ιστολόγιο)

Όταν το Twitter παρουσίασε την πρωτότυπη πρόταση των post, που είχαν μόλις 140 χαρακτήρες, τα blogs άρχισαν να χάνουν χρήστες. Γιατί επίδοξοι bloggers, που δεν είχαν χρόνο ή… όρεξη να συντάσσουν κείμενα, ή που ακόμα δεν ήταν καλοί στο γράψιμο, βρήκαν τη λύση του Twitter πολύ πιο ελκυστική. Αυτή η άνοδος όμως της δημοφιλούς υπηρεσίας σε βάρος των blogs προς το παρόν τουλάχιστον τελείωσε.

Αυτό που μπορούμε να παρατηρήσουμε είναι ότι κατά την αύξηση των επισκέψεων στο Twitter.com μειώθηκαν οι επισκέψεις στο Wordpress.com, κλίμα που αντιστράφηκε το τελευταίο διάστημα. Γιατί πλέον οι επισκέψεις της υπηρεσίας μικρο-ιστολογίου έχουν σχετικά σταθεροποιηθεί, ενώ η επίσης δημοφιλής υπηρεσία ιστολογίου βλέπει ξανά άνοδο.
Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι το blogging κερδίζει το microblogging. Πρώτον γιατί τα στοιχεία ενός και μόνο μήνα δεν είναι ποτέ αξιόπιστα. Δεύτερον (και κυριότερο) επειδή ουσιαστικά το Twitter έχει βοηθήσει τα ιστολόγια, αφού είναι ο αγαπημένος feed reader για πολλούς χρήστες ενώ και πολλοί bloggers το χρησιμοποιούν για να διαδώσουν τις σελίδες τους.
Άλλωστε και από το γράφημα φαίνεται, ότι τα blogs δεν εξαφανίστηκαν ποτέ, πάντα είχαν περισσότερους επισκέπτες, άλλα όπως είναι λογικό γνώρισαν μια μικρή κρίση, λόγω του ενθουσιασμού από το Twitter, το οποίο επίσης δεν θα πρέπει να θεωρούμε μια… διαδικτυακή “φούσκα”, που δεν θα έχει συνέχεια, από τη στιγμή που συνεχώς οι δημιουργοί του προσθέτουν νέες και καλές δυνατότητες.

Αναφορές [4]

Λόγοι χρήσης του Twitter

Μια ενδιαφέρουσα οπτική που είναι σημαντικό να εξετάσουμε και αφορά το microblogging είναι οι λόγοι που οδηγούν το χρήστη του διαδικτύου να εντάσσει στην καθημερινότητά του στο Twitter. Σύμφωνα με την έρευνα των Zhao και Rosson [4] οι χρήστες του Twitter το χρησιμοποιούν για ένα πλήθος κοινωνικών λόγων, όπως για παράδειγμα:
 • για να διατηρούν επαφές με φίλους και συνεργάτες τους,
 • για να ενημερώνονται για ενδιαφέροντα θέματα που συζητώνται σε άλλα κοινωνικά δίκτυα,
 • για να συγκεντρώνουν σημαντική πληροφορία που αφορά την εργασία τους ή τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα
 • για να αναζητούν βοήθεια σε ενδεχόμενο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και να δέχονται διαφορετικές γνώμες
 • για να αποβάλλουν το συναισθηματικό άγχος που ενδεχομένως να βιώνουν

Βέβαια, οι συγκεκριμένοι λόγοι χρήσης του Twitter δεν φαίνεται να αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά το Twitter αλλά είναι γενικότεροι και αφορούν και άλλα κοινωνικά μέσα όπως για παράδειγμα τα blogs, τα RSS, το IM κλπ.
Συνεπώς, αξίζει να αναφερθούμε στα ερευνητικά ευρήματα που προέκυψαν σχετικά με τα χαρακτηριστικά των μηνυμάτων και τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά του Twitter που δείχνουν κατά πόσο οι χρήστες έχουν αξιολογήσει και έχουν εντάξει το μικροιστολόγιο στην κοινωνική ζωή τους.

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά των μηνυμάτων του Twitter εξετάσθηκε κατά πόσο το Twitter μπορεί να ικανοποιήσει ανάγκες επικοινωνίας με ανεπίσημο ύφος. Ένα σημαντικό ποσοστό των χρηστών του Twitter το χρησιμοποιεί για να ενημερώσει τους γνωστούς του (φίλους ή συνεργάτες) για ενδιαφέροντα θέματα που συμβαίνουν στην προσωπική του ζωή (πού βρίσκεται και με τι ασχολείται τη συγκεκριμένη στιγμή, ενδιαφέροντα άρθρα που έχει διαβάσει, προσωπικές σκέψεις). Με αυτό τον τρόπο οι χρήστες μπορούν να διατηρούν επαφές με τους φίλους τους και να αναπτύσσουν κοινωνικές σχέσεις. Η δυνατότητά τους αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για επαφές που δεν αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητάς τους και των εργασιακών δραστηριοτήτων τους. Βέβαια, θα πρέπει να τονίσουμε τη μεγαλύτερη ευκολία που φάνηκε να διαθέτει το Twitter σε σχέση με το blog και τη μετέπειτα συχνότερη χρήση του σε σχέση με το blog.
Επιπλέον, ένας λόγος που ενθαρρύνει τους twitters να κάνουν twitting για ενδιαφέροντα θέματα που συμβαίνουν είναι η ευκολία πρόσβασης τους στις υπηρεσίες που τους προσφέρει το Twitter και η δυνατότητα τους να σχολιάζουν πολύ γρήγορα παρά να περιμένουν και να γράφουν ένα ίσως μεγαλύτερο και βαθύτερο μήνυμα. Σε γενικές γραμμές το μικροιστολόγιο θεωρείται ένας γρήγορος και απλός τρόπος να μοιραζόμαστε ενδιαφέροντα και αστεία πράγματα που συμβαίνουν στις δραστηριότητες της καθημερινής μας ζωής. Επιπλέον, επειδή το μήκος των tweets είναι περιορισμένο και είναι πολύ εύκολη διαδικασία η αποστολή και η λήψη των tweets, οι χρήστες του Twitter το θεωρούν έναν τρόπο χαμηλού κόστους διαμοίρασης ενημερώσεων που διαφορετικά δεν θα άξιζε τον κόπο να συζητηθούν.

Μια δεύτερη παράμετρος που εξετάσθηκε από τους χρήστες είναι η μεταφορά πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο. Θεωρείται ότι η πληροφορία σε πραγματικό χρόνο είναι σημαντικότερη για από μετέπειτα σχόλια που αφορούν προσωπικά ενδιαφέροντα. Η παρακολούθηση των σχολίων ενός ατόμου μας βοηθά να παρακολουθήσουμε βήμα – βήμα τις αλλαγές στο πλαίσιο που δρα αυτό το άτομο και τις νοητικές καταστάσεις στις οποίες βρίσκεται σταδιακά. Με λίγα λόγια μπορούμε να κατανοήσουμε τι ακριβώς βρίσκεται μέσα στο μυαλό του ατόμου μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ποιο ακριβώς θέμα σκέφτεται με αποτέλεσμα να είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε μια συζήτηση μαζί του. Συνεπώς, το ανέβασμα της πληροφορία σε πραγματικό χρόνο μέσω του Twitter χαρακτηρίζεται ως μια πολύ γρήγορη και ενδιαφέρουσα πηγή ειδήσεων. Επιπλέον παρέχει αξιόλογο υλικό που σχετίζεται με το πλαίσιο δράσης του κάθε χρήστη που μπορεί να αποτελέσει το εναρκτήριο σημείο για περαιτέρω συζήτηση με μακρινούς φίλους και συνεργάτες.

Το τελευταίο σημείο στο οποίο επικεντρώθηκαν οι χρήστες του Twitter είναι ότι το μικροιστολόγιο τους είναι χρήσιμο για συλλογή αξιόλογης πληροφορίας σχετικά με την εργασία τους αλλά και άλλα ενδιαφέροντα. Από τη σκοπιά του ατόμου – παροχέα της πληροφορίας, οι χρήστες συνήθως μοιράζουν πληροφορία που βρίσκουν και τη θεωρούν πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη. Από τη σκοπιά του ατόμου – αναγνώστη, η πληροφορία που έχει δημοσιευτεί από ένα άτομο που ακολουθείται από τον αναγνώστη κρίνεται χρήσιμη και αξιόπιστη.

Προχωρώντας ένα βήμα παρά πέρα ας εξετάσουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Twitter που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τους λόγους χρήσης του Twitter για ανεπίσημη επικοινωνία.

Ένα πρώτο χαρακτηριστικό του Twitter που το ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα κοινωνικά μέσα είναι η συνοπτικότητά του. Από τη σκοπιά του χρήστη του microblogging ο περιορισμός των 140 χαρακτήρων στα κείμενα θεωρείται θετικός, καθώς βοηθά στη μείωση του κόστους διαμοίρασης της πληροφορίας. Εκτός όμως από την ευκολία χρήσης το χαρακτηριστικό της συνοπτικότητας συνεισφέρει και στην αύξηση της ακρίβειας της πληροφορίας που μεταφέρεται, ένα σημείο πολύ σημαντικό ιδίως για τον αναγνώστη των μηνυμάτων του Twitter. Η συνοπτικότητα έρχεται να επιλύσει και το πρόβλημα της διαχείρισης και επεξεργασίας ενός μεγάλου πλήθους ενημερώσεων σε μειωμένο χρόνο. Συγκρινόμενο το microblogging με τα εργαλεία ανάγνωσης RSS, στο μικροιστολόγιο οι δημοσιεύσεις δεν είναι μόνο σύντομες όπως και στα RSS αλλά είναι επικεντρωμένες στην ουσία του θέματος στο οποίο αναφέρονται.

Η ευκολία πρόσβασης στις υπηρεσίες του Twitter είναι ένα επιπλέον σημαντικό τεχνολογικό χαρακτηριστικό που επιτρέπει στους χρήστες να δημοσιεύουν ενημερώσεις πολύ συχνά και σε πραγματικό χρόνο. Η πλειοψηφία των χρηστών χρησιμοποιούν μια ποικιλία των υπηρεσιών Twitter σε πολλαπλές συσκευές έχοντας την ευκολία δημοσίευσης καθώς εξελίσσονται τα γεγονότα της καθημερινότητάς τους και πολύ συχνά. Η ευέλικτη χρήση του Twitter το καθιστά έναν εύκολο και βολικό τρόπο για τους αναγνώστες στην προσπάθεια τους να παρακολουθήσουν ενημερώσεις άλλων ατόμων.

Η δυνατότητα δημοσιοποίησης που κληρονομεί το microblogging από το blogging επιτρέπει τους χρήστες να διαμοιράζονται και να ελέγχουν δημοσιεύσεις. Ως παραγωγοί πληροφορίας οι microbloggers δημοσιοποιούν ενδιαφέροντα γεγονότα στο προσωπικό τους κανάλι και στρέφονται προς το κοινό που τους έχει αποδεχτεί. Αυτά τα γεγονότα συμβαίνουν στην καθημερινότητα, όπως για παράδειγμα, εντυπωσιακές ειδήσεις ή άρθρα που έχουν βρει, η κατάσταση εργασίας τους (συγγραφή ενός hci paper), ή ακόμη και πού θα μείνουν απόψε! Αυτή η πληροφορία φαίνεται πολύ φτωχή για να αποσταλεί μέσω άμεσου μηνύματος αλλά ακόμη περισσότερο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η δημοσιοποίηση εκτός από τη δυνατότητα εξωτερίκευσης και διαμοίρασης της σκέψης των ατόμων διευκολύνει τα άτομα να έρθουν πιο κοντά και με τα υπόλοιπα εργαλεία επικοινωνίας. Για παράδειγμα, όταν συντάσσουμε ένα email μπορούμε στη συνέχεια να το δημοσιοποιήσουμε σε μια μεγάλη λίστα χρηστών, γεγονός που θεωρείται αρκετά απρόσωπο. Από την άλλη πλευρά, όταν χρησιμοποιούμε το τηλέφωνο δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε με όλους τους γνωστούς μας την ίδια χρονική στιγμή.

Από την πλευρά του αναγνώστη, οι χρήστες του Twitter επιλέγουν να γίνουν μέλη στα tweets ατόμων με παρόμοια ενδιαφέροντα με τα δικά τους, όπως επιλέγουμε κατ' αντιστοιχία ποιους ραδιοφωνικούς σταθμούς θα ακούσουμε. Η δυνατότητα της επιλογής εγγραφής σε συγκεκριμένα tweets αποτελεί ένα φίλτρο για το συγκεκριμένο είδος πληροφορίας που ενδιαφέρει περισσότερο. Ακόμη, το χαρακτηριστικό αυτό αυξάνει την αξιοπιστία της πηγής από την οποία προέρχεται η πληροφορία, καθώς από τη στιγμή που επιλέγουμε να ακολουθήσουμε κάποιο άτομο και γνωρίζουμε ότι το συγκεκριμένο άτομο έχει εδραιωθεί στη συγκεκριμένη περιοχή, δεν μας ανησυχεί το είδος του περιεχομένου που θα μας αποστείλει και το οποίο θα έρθουμε σε θέση να το διαβάσουμε.

Πηγαίνοντας και λίγο παρά πέρα, το χαρακτηριστικό της ανοιχτής εγγραφής μελών στο Twitter όχι μόνο επιτρέπει τους χρήστες να βρουν ενδιαφέροντα άτομα και να τα ακολουθήσουν για ανταλλαγή πληροφορίας και σκέψεων, αλλά τους βοηθά να δημιουργήσουν προσωπικές σχέσεις για μελλοντικές συνεργασίες.

Αναφορές [5]

Το Twitter στον εργασιακό χώρο

Παρόλο που το Twitter έχει δημιουργηθεί για να καλύψει στόχους ανεπίσημης επικοινωνίας, εντούτοις έχει επικεντρωθεί τελικά στην κάλυψη στόχων που προέρχονται από το εργασιακό περιβάλλον. Ένα σημαντικό ποσοστό των χρηστών δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να μοιραστούν ακόμη και δημοσιεύσεις σχετικές με θέματα που σχετίζονται περισσότερο με τα εργασιακά τους θέματα και να διαβάσουν αντίστοιχες δημοσιεύσεις από συναδέλφους τους, μόνο στην περίπτωση που το Twitter θα αποτελούσε έναν ασφαλή χώρο για δημοσίευση μέσα στα πλαίσια του τοίχους προστασίας της εταιρείας όπου εργάζονται.

Ένα ακόμη θέμα που απασχολεί τους εργαζόμενους σε εταιρείες και εν δυνάμει χρήστες του Twitter είναι η ανάγκη τους να γνωρίζουν τα εικονικά μέλη της ομάδας τους στο Twitter ως πραγματικά πρόσωπα, για παράδειγμα για γνωρίζουν για την προσωπική κοινωνική τους ζωή. Επιπλέον, τονίζουν ότι ένας λόγος που τα μέλη δημοσιεύουν πτυχές της προσωπικής τους ζωής στο Twitter είναι επειδή το κοινό τους αποτελείται από συνεργάτες και φίλους τους. Συνεπώς, η παράλληλη χρήση του μικροιστολογίου τόσο εντός όσο και εκτός εταιρείας αποτελεί σημαντική πρόκληση.

Μια άλλη πρόκληση για τα microblogs στο χώρο εργασίας είναι ότι οι χρήστες ίσως ακολουθούν ένα μεγάλο αριθμό ατόμων και ομάδων για να μπορούν με αυτόν τον τρόπο να συγκεντρώνουν όση περισσότερη πληροφορία που σχετίζεται με την εργασία τους μπορούν και να αναζητούν τους experts πάνω σ αυτά τα θέματα. Μια συνέπεια που προέρχεται από την πλευρά του αναγνώστη – χρήστη του Twitter είναι ο γνωστικός φόρτος που προέρχεται από την παρακολούθηση ενός σημαντικού αριθμού μελών και η συγκέντρωση πάρα πολλών καθημερινών ενημερώσεων. Αρκετές φορές ίσως είναι χρήσιμο ένα είδος φιλτραρίσματος το οποίο θα επιτρέπει τη δημιουργία σελίδων με ενημερώσεις που βασίζονται μόνο στα τρέχοντα ενδιαφέροντα των χρηστών.

Τέλος, η εξασφάλιση της ιδιωτικότητας θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη κατά την εταιρική χρήση του microbloging. Στο Twitter η εγγραφή στις ενημερώσεις είναι ανοιχτή και το σύστημα στέλνει τις ενημερώσεις των χρηστών σε όλα τα μέλη της ομάδας τους. Ένας υπάλληλος ίσως έχει ενδοιασμούς σχετικά με το τι ακριβώς να ανεβάσει στην περίπτωση που το αφεντικό του είναι γραμμένο στη λίστα των μελών του. Από την άλλη μεριά ένας manager θα διαστάσει να ανεβάσει υλικό καθώς ίσως δεν θα ήθελε να γνωρίζουν όλα τα μέλη της ομάδας του με το τι ακριβώς ασχολείται. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό επομένως θα μπορούσε να ικανοποιηθεί παρέχοντας στους χρήστες εύκολους τρόπους ομαδοποίησης παραληπτών για δημοσιοποίηση διαφορετικών τύπων πληροφορίας.

Αναφορές [5]

Το Twitter στον εκπαιδευτικό χώρο

Αξίζει να αναφερθούμε στα οφέλη, στα προβλήματα και τις λεπτομέρειες που παρουσιάζει το Twitter ως εκπαιδευτικό εργαλείο στα χέρια των δασκάλων.

 • Κοινότητα τάξης: twittering στην τάξη ή έξω από αυτή για θέματα σχετικά με τη μάθηση
 • Συνεργατική συγγραφή: το Twitter προάγει το γράψιμο σε μια διασκεδαστική δραστηριότητα, καθώς αναπτύσσει δεξιότητες εξεργασίας κειμένου αλλά και δεξιότητες γραφής και ανάγνωσης. Προσφέρει στους μαθητές την ευκαιρία να καταγράψουν το νοητικό μονοπάτι που ακολουθούν αυτό που στην πορεία θα τους βοηθήσει να πετύχουν στην εργασία τους
 • Απόκριση από τον αναγνώστη: Οι μαθητές χρησιμοποιούν τα Tweets για να στείλουν τις ερωτήσεις τους αλλά και τις παρατηρήσεις / διαφωνίες προς τα μέλη της ομάδας τους με την οποία συνεργάζονται για να φέρουν σε πέρας εκπαιδευτικές δραστηριότητες μέσα στην τάξη
 • Διερεύνηση των πλεονεκτημάτων του μικροιστολογίου σε επίσημες και ανεπίσημες πτυχές της εκπαίδευσης: Το Twitter σε συνδυασμό με ένα blog τάξης / μαθήματος μπορεί να προσφέρει στους μαθητές πολλαπλές ευκαιρίες για online συζήτηση, για οργάνωση ιδεών, για αποστολή σημειώσεων, για κανονισμό συναντήσεων κλπ
 • Συνεργασία σχολείων και χωρών (για παράδειγμα οι μαθητές αφήνουν phone-tweets δίνοντας παραδείγματα για θέματα που μελετάνε στην τάξη τους ή για θέματα που εκπαιδεύονται πρακτικά)
 • Διαχείριση εργασιών (projects): Αν δημιουργήσουμε μια ομάδα που δουλεύει πάνω σε ένα project στο Twitter, τα tweets μπορούν να έρχονται στα κινητά τηλέφωνα των μελών της ομάδας με τον ίδιο τρόπο που έρχονται και με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
 • Εργαλείο για έκφραση γνώμης, για εξέταση ύπαρξης ομοφωνίας, για διερεύνηση επιπλέον ιδεών: Το Twitter θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στον εκπαιδευτικό χώρο για να ενισχύσει την αλληλεπίδραση των μαθητών σε ένα συγκεκριμένο θέμα
 • Πλατφόρμα για μεταγνώση: Η πρακτική της σκέψης και αναστοχασμού επάνω στα αντικείμενα μάθησης έχει αποδειχτεί ότι οφελεί τόσο την κατανόηση όσο και την απομνημόνευση
 • Συνεδιάσκεψη ή τμήμα παρουσίασης: Το Twitter παρέχει έναν απλό τρόπο για τους παρευρισκόμενους μιας συνδιάσκεψης διαμοιρασμού των σκέψεών τους επάνω σε συγκεκριμένες ενότητες και δραστηριότητες με τα υπόλοιπα μέλη που παρακολουθούν τη συνδιάσκεψη αλλά και με άτομα τα οποία κρίθηκε αδύνατο να παρευρεθούν. Το Twitter δουλεύει πολύ καλά για "υπόγειους" διαλόγους καθώς δίνει έναν τρόπο για οργάνωση, για μεταφορά γρήγορων ενημερώσεων και ταχύτατη πρόσβαση σε πηγές
 • Αναφορά ή έρευνα: Σχεδόν ολόκληρη η μπλογκόσφαιρα στο χώρο της εκπαίδευσης συνδέεται μέσω Twitter. Ιδίως η ανώτερη εκπαίδευση χρησιμοποιεί την τεχνολογία του μικροιστολογίου για να αναμεταδώσει σημαντική πληροφορία στους μαθητές με λιγότερο χρονοβόρο τρόπο
 • Διευκόλυνση της εικονικής συζήτησης τάξης χρησιμοποιώντας τη συντομογραφία @username που κατευθύνει το tweet στον επιθυμητό παραλήπτη ενώ επιτρέπει στον κάθε μαθητή να το δει
 • Δημιουργία μαθησιακής εμπειρίας: Το Twitter μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να λάβει δράση στη μάθηση των εκπαιδευομένων
 • Δημιουργία Προσωπικού Δικτύου Μάθησης (PLE) στη μπλογκόσφαιρα της εκπαίδευσης: Στο χώρο αυτό οι μαθητές μπορούν να θέτουν ερωτήσεις μόνο σε εκείνους που γνωρίζουν online
 • Διερεύνηση της ορολογίας που χρησιμοποιούν στη συγκεκριμένη ενότητα έτσι ώστε άλλοι χρήστες θα μπορούσαν να τη χρησιμοποιήσουν
 • Υπηρεσίες αναφοράς σε βιβλιοθήκες: Οι χρήστες που ακολουθούν έναν λογαριασμό στο Twitter μπορούν να μαθαίνουν για δράσεις της βιβλιοθήκης, για νέα βιβλία ή να δέχονται απόκριση στις ερωτήσεις τους προς τους υπεύθυνους της βιβλιοθήκης

Το Twitter μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στους εκπαιδευόμενους εξαιτίας ορισμένων θετικών χαρακτηριστικών του:
 • ενδυναμώνει τη μάθηση και διαμοιράζει τις καλές πρακτικές που χρησιμοποιεί ο δάσκαλος στην τάξη του/της
 • μετασχηματίζει τη δυναμική της τάξης
 • είναι πολύ χρήσιμο καθώς παρέχει χρήσιμες πληροφορίες
 • χρησιμοποιείται και ως μέσο ανάλυσης αλλά και ως αντικείμενο ανάλυσης
 • συνδέει άτομα τα οποία δεν θα είχαν τη δυνατότητα να συναντηθούν κάτω από άλλες συνθήκες
 • παρακολουθεί τη συζήτηση που διεξάγουν οι μαθητές για ένα συγκεκριμένο θέμα
 • είναι πολύ διασκεδαστικό και δίνει στους μαθητές την ευκαιρία να εντρυφήσουν επάνω σε όσα γίνονται κατά τη διάρκεια των μαθημάτων
 • είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βγάλει κανείς μια γρήγορη ανακοιίνωση
 • περιορίζεται στους 140 χαρακτήρες και έτσι εστιάζει την προσοχή, έχοντας το δικό του σύνολο γραμματικής, αναπτύσσοντας στους χρήστες τη δεξιότητα της συγγραφής περίληψης αλλά ακόμη και τη δεξιότητα της σύνθεσης
 • οι εικονικές πτυχές της σχολικής ζωής μπορούν να αναπαρασταθούν στις δημοσιεύσεις του Twitter
 • μπορεί να είναι χρήσιμη για τη δημιουργία μιας αληθινής εκπαιδευτικής κοινότητας από επαγγελματίες
 • οι δάσκαλοι μπορούν να κάνουν τους εαυτούς τους διαθέσιμους: Μέσω των SMS μπορεί κανείς να στείλει μηνύματα απευθείας στο Twitter. Το πλεονέκτημα αυτής της ικανότητας είναι ότι δεν φαίνεται ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου και αυτό θα ήταν ιδανικό σε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον όπου οι δάσκαλοι δεν θα ήθελαν να δημοσιοποιήσουν τα επικοινωνίας με τους μαθητές τους
 • οι δάσκαλοι συνδέονται με τους μαθητές τους στον πραγματικό κόσμο
 • δίνει στους μαθητές την αίσθηση ότι ένα άτομο ενδιαφέρεται γι αυτούς έξω από το χώρο της τάξης (αισθάνονται πιο άνετα όταν μιλούν στο Twitter παρά μέσα στη σχολική τάξη)
 • αισθανόμαστε καλύτερα που είμαστε άνθρωποι (οι πιο ήσυχοι μαθητές μπορούν και αυτοί να ακουστούν)
 • προσφέρει περιβάλλοντα κατάλληλα για κάθε ηλικία μαθητών
 • οι μαθητές χρησιμοποιούν το Twitter ως ένα εργαλείο που υποστηρίζει τον αναστοχασμό
 • το Twitter είναι μια υπηρεσία μικροιστολογίου όπου πολλές φορές είναι περισσότερο αποδοτική σε σχέση με τα RSS feeds
 • ο δάσκαλος μπορεί να δημοσιοποιήσει τις σημειώσεις των διαλέξεων

Ορισμένες παιδαγωγικές εφαρμογές του Twitter θα μπορούσαν να είναι:
 • χρήση για διαμοίραση του εκπαιδευτικού υλικού των δασκάλων και των προσωπικών τους σημειώσεων
 • παρουσίαση πηγών πλούσιων σε ιδέες, κουβέντες που θα λειτουργήσουν ως ανάδραση για τους μαθητές στην προσπάθεια τους να σκεφτούν και να βελτιώσουν τις δεξιότητες τους
 • ενίσχυση των σχέσεων με επαγγελματίες
 • ανεπίσημη έρευνα
 • αφήγηση ιστοριών
 • πρόχειρη κουβέντα μιας τάξης
 • παροχή ανάδρασης στις ιδέες των μαθητών
 • κλείσιμο ραντεβού
 • ζωντανή κάλυψη των γεγονότων της εκπαιδευτικής κοινότητας από τους μαθητές
 • χτίσιμο εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών μιας ομάδας
 • δημιουργία κοινότητας

Όπως είναι αναμενόμενο ένα εργαλείο αντιμετωπίζει και διάφορα προβλήματα τα οποία συνεχώς καταβάλλονται προσπάθειες για την αντιμετώπισή τους:

 • το Twitter όταν ενσωματώνεται σε ένα μάθημα μπορεί να θεωρηθεί εργαλείο απόσπασης προσοχής για ορισμένους μαθητές και ιδίως για μαθητές με προβλήματα αυτισμού, με προβλήματα απόσπασης προσοχής, για μαθητές που πάσχουν από το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
 • το Twitter είναι μια δραστηριότητα που απαιτεί να αφιερώσουμε έστω και λίγο χρόνο από την καθημερινότητά μας
 • μπορεί να παρατηρηθεί έλλειψη ευγένειας από την πλευρά των μαθητών: οι μαθητές μπορούν να ακούν το τι λέει ο δάσκαλος ή ο ομιλητής και ταυτόχρονα να μιλούν και με τους φίλους τους
 • η χρήση του Twitter μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της βαθμολογίας ή να αυξήσει το ενδιαφέρον για το αντικείμενο της διδασκαλίας
 • τα μηνύματα που αποστέλλονται μπορούν να ληφθούν μόνο από τα άτομα που βρίσκονται στο δίκτυο του καθενός
 • το ποσοστό της θετικής απόκρισης μπορεί να είναι ιδιαίτερα περιορισμένο
 • μπορεί να θεωρηθεί εξάρτηση
 • μερικές φορές δεν διαπιστώνεται η κοινωνική και εκπαιδευτική του αξία
 • το Twitter δεν μπορεί να εμπλουτίσει σε μεγάλο βαθμό τη μάθηση των μαθητών
 • τα μειονεκτήματα που διαπιστώνονται στους δασκάλους που χρησιμοποιούν το Twitter είναι ότι οι μαθητές μπορούν να εισβάλλουν στην προσωπική τους ζωή
 • το Twitter στα σχολεία επιτρέπει τη γρήγορη διάδοση φημών
 • η συγγραφή με 140 χαρακτήρες θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη λανθασμένων δεξιοτήτων γραμματικής
 • εκτρέπει την προσοχή των μαθητών από τη συγκέντρωσή τους σε ιδέες που ακούγονται μέσα στην τάξη
 • ιδιωτικότητα του Twitter: μέσα σε μια τάξη είναι καλύτερη η δημιουργία ιδιωτικών λογαριασμών – επίσης οι μαθητές θα πρέπει να διατηρούν την ανωνυμία τους ή να μην δημοσιεύουν τις ιδέες τους αν δεν τις σκεφτούν πρώτα
 • Twitter spam: προτείνεται ο μπλοκαρισμός των ατόμων που μας ακολουθούν αλλά δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στις δραστηριότητες της τάξης

Για να λειτουργήσει το Twitter μέσα στο χώρο της εκπαίδευσης θα πρέπει να υιοθετηθούν αρχικά ορισμένα βασικά μέτρα, από μέρους των δασκάλων, όπως:
 • πριν τη χρήση του Twitter στην τάξη θα πρέπει να εξηγήσουμε στους μαθητές μας τη γλώσσα του Twitter και τι ακριβώς σημαίνει
 • θα πρέπει να σκεφτούμε προσεκτικά το συγκεκριμένο θέμα που θα υποστηριχτεί με τη χρήση του Twitter, καθώς η χρήση του Twitter σε ένα online μάθημα θα πρέπει να έχει ξεκάθαρο σκοπό για τους μαθητές μας και πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να τους βοηθήσει τελικά σε προσωπικό, επαγγελματικό και ακαδημαϊκό επίπεδο. Στην περίπτωση που οι μαθητές μας διαπιστώσουν ότι χρησιμοποιούν το Twitter σε ένα μάθημά τους για δραστηριότητες που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο του μαθήματος, δεν θα συμμετάσχουν αποδοτικά όπως ίσως θα περιμέναμε και δεν θα ωφεληθούν καθόλου από την εμπειρία του μικροιστολογίου. Σύμφωνα με ερευνητικά στοιχεία [8] οι μαθητές μας ωφελούνται στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν χρήσιμες πηγές, να ασχοληθούν με δραστηριότητες μάθησης των διδασκόμενων μαθημάτων, συναντώντας και επαγγελματίες και συζητώντας μαζί τους. Επιπλέον, η ευκαιρία tweeting με κάποιο δημόσιο πρόσωπο προσφέρει τόσο διασκέδαση όσο και ενημέρωση και πληροφόρηση (για παράδειγμα λαμβάνουν updates προϊόντων και ειδήσεις). Όταν οι μαθητές βλέπουν ότι η δυνατότητα της τεχνολογίας τους βοηθά να ικανοποιήσουν εκπαιδευτικούς στόχους την αντιμετωπίζουν θετικά και καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες.
 • θα πρέπει να ορίσουμε ξεκάθαρα τι περιμένουμε από τη συμμετοχή των μαθητών μας στο Twitter. Αρχικά θα πρέπει να προσκαλέσουμε και να ενθαρρύνουμε τους μαθητές μας στο να δημιουργήσουν έναν λογαριασμό στο Twitter, προσθέτοντας όλα τα παιδιά της τάξης ως tweets αλλά και 2-3 ειδικούς (συνήθως τους συγγραφείς των σχολικών βιβλίων τους) και να τον χρησιμοποιούν τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα για 2 εβδομάδες . Αν μετά από αυτή τη φάση εξοικείωσης με το Twitter οι μαθητές διαπιστώσουν ότι δεν τους ωφέλησε καθόλου η διαδικασία τότε δεν περιμένουμε να συνεχίσουν να συμμετέχουν. Κρίνεται καλό να δημοσιεύσουμε σημαντικές ερωτήσεις που αφορούν το μάθημα στο Twitter και στο lms που χρησιμοποιεί η τάξη στην προσπάθειά μας να κρατήσουμε ενημερωμένους τους μαθητές που δεν συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το Twitter. Ωστόσο η έρευνα [9] έχει αποδείξει ότι τις αρχικές αυτές 2 εβδομάδες οι περισσότεροι μαθητές αποφασίζουν να συνεχίζουν να συμμετέχουν στο Twitter κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.
 • δεν θα πρέπει να φοβόμαστε τη λειτουργία του retweeting γιατί οι μαθητές μας μπορεί να το αντιληφθούν
 • μάθηση της αυτοπειθαρχίας
 • ευελιξία και προετοιμασία της κατεύθυνσης που μπορούν να σας οδηγήσουν τα tweets
 • οι δάσκαλοι που είναι υπέρμαχοι και χρήστες τέτοιων εργαλείων ή πρακτικών στις διδακτικές τους δραστηριότητες θα πρέπει να είναι πολύ "ανοιχτοί" σε σχέση με το τι θα δουλέψουν μέσα στην τάξη και τι όχι, για ποιον λόγο ναι και για ποιον όχι
 • οι δάσκαλοι θα πρέπει να θεωρήσουν την υλοποίηση αυτής της προσέγγισης με το Twitter σε πιλοτική ή δοκιμαστική βάση αρχικά με ένα προσεκτικά επιλεγμένο group μαθητών ή μια συγκεκριμένη τάξη ή τάξη που βρίσκεται σε συγκεκριμένο επίπεδο κατά τη διάρκεια των σπουδών της
 • απαραίτητη είναι η ανάμειξη του παλιού με το νέο τρόπο διδασκαλίας καθώς θα πρέπει να είναι δυνατόν για αρκετούς μαθητές να επιτύχουν τους εκπαιδευτικούς τους στόχους μάθησης μέσω διαφορετικών διαδρομών
 • οι μαθητές θα πρέπει να αξιολογούν την προσέγγιση με το Twitter
 • ο χρόνος που απαιτείται για απόκριση είναι πολύ σημαντικός και θα πρέπει να αφήνεται ελεύθερος για τους μαθητές
 • οι δάσκαλοι θα πρέπει να ενεργοποιούνται, να μένουν ικανοποιημένοι από την εργασία τους και να δουλεύουν συλλογικά και όχι ανταγωνιστικά
 • προσεκτική διαμόρφωση των μαθησιακών εμπειριών: το Twitter δεν έχει κατασκευαστεί για τους κόμβους του δικτύου αλλά για τις συνδέσεις που υπάρχουν μεταξύ της πληροφορίας
 • το Twitter δεν έχει νόημα χωρίς την ύπαρξη δικτύου μέσω του οποίου θα γίνεται η διακίνηση ιδεών, η συζήτηση κλπ
 • δημιουργία κοινότητας έτσι ώστε οι μαθητές να συνεχίσουν και μετά το πέρας των μαθημάτων να συμμετέχουν στην κοινότητα του Twitter. Η κοινότητα αυτή ενθαρρύνει σε μεγάλο βαθμό τους μαθητές να εμπλακούν στο Twitter, να κατασκευάσουν το δικό τους προσωπικό δίκτυο με επαφές από τον επαγγελματικό και ακαδημαϊκό τους χώρο. Από τη στιγμή που οι δάσκαλοι θα θεωρούνται πάντα διαθέσιμοι μέσω του Twitter για τους μαθητές, οι τελευταίοι θα συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν και να επικοινωνούν και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους αλλά και με τους δασκάλους.

Αναφορές [6], [9]

Πώς λειτουργεί το Twitter

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει για να χρησιμοποιήσουμε το Twitter είναι να δημιουργήσουμε έναν νέο λογαριασμό. Έχοντας συνδεθεί πλέον στην υπηρεσία ο κάθε χρήστης μπορεί να δώσει στο χώρο του προφίλ του, το δικό του στυλ.
Το Twitter δίνει τη δυνατότητα να επιτρέπουμε σε όλους τους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις ενημερώσεις μας αλλά μπορούμε επίσης να τις κρατάμε κρυφές. Στην πρώτη περίπτωση κάνοντας ένα νέο post, αυτό αυτόματα εμφανίζεται στη “publictimeline” σελίδα. Εκεί οι ανακοινώσεις όλων των μελών εμφανίζονται με χρονολογική σειρά. Για τη δεύτερη περίπτωση, θα πρέπει να οργανωθεί ένα κοινωνικό δίκτυο γύρω από το χρήστη του Twitter. Βέβαια, για να έχουν αντίκτυπο οι ενημερώσεις που δημοσιεύουμε, θα πρέπει να έχουμε κάποια άτομα που θα μας ακολουθούν (followers). Είναι απαραίτητη δηλαδή η ύπαρξη μιας σύνδεσης φιλίας.
Όταν ένα άτομο κάνει μια δημοσίευση, αυτή αυτόματα θα εμφανιστεί στις σελίδες των φίλων του. Έτσι η απάντηση και γενικότερα η ανάδραση μπορεί να είναι εύκολη και άμεση.
Παρόλα αυτά τα tweets έχουν κάποιους περιορισμούς, καθώς βασίζονται στα γραπτά μηνύματα των κινητών τηλεφώνων. Είναι ικανά να χωρέσουν 140 χαρακτήρες ή και περισσότερους, οι οποίοι όμως θα αποκοπούν από το σύστημα για χρήστες μέσω κινητών και ταυτόχρονα μπορούν να περιλαμβάνουν μόνο κείμενο. Η δυνατότητα για εικόνα και βίντεο δεν παρέχεται αλλά το πρόβλημα αυτό μπορεί να παρακαμφθεί εύκολα. Επίσης το Twitter μετατρέπει όλα τα URLs που είναι πάνω από 30 χαρακτήρες σε tiny URLs (διευθύνσεις που συμπιέζουν κατά κάποιο τρόπο την ολόκληρη διεύθυνση του site).

Twitter + #tag = Tweme

Μια άλλη σημαντική πτυχή του Twitter είναι ότι όχι μόνο επιτρέπει την επικοινωνία με ένα δίκτυο Twitter αλλά δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του να κατασκευάσουν αυτόματα έναν ιστοχώρο όπου υπάρχει ένα μικροδίκτυο που ασχολείται με ένα συγκεκριμένο θέμα και συνδέεται με συγκεκριμένο hashtag. Η υπηρεσία αυτή ονομάζεται Tweme (Twitter meme) και παρέχει μια αρκετά διαδεδομένη πρακτική στις συνδιασκέψεις όπου οι χρήστες μπορούν να μεταδίδουν το πνεύμα τέτοιων γεγονότων σε σύντομα μηνύματα. Τα Twemes επιτρέπουν στα μέλη του δικτύου να έρθουν πιο κοντά και να επικοινωνήσουν μόλις σε μια χρονική στιγμή. Επιπλέον μέσω του Tweme μπορούν να χρησιμοποιηθεί υλικό που προέρχεται από διαφορετικές πηγές περιεχομένου όπως για παράδειγμα φωτογραφίες στο Flickr και bookmarks του Del.icio.us όπου μπορούν αυτόματα να συνδεθούν στο Tweme με τη χρήση των μικρο-μετα-δεδομένων (μοναδικών ετικετών).
Τέλος τα Twemes αποτελούν έναν επιτυχή τρόπο επικοινωνίας ενός απομακρυσμένου δικτύου με ένα γεγονός αλλά και δημιουργίας συνεργατικών πόρων που βασίζονται στην ανάδραση μεταξύ των μελών του δικτύου.

Αναφορές [8]

Σύνοψη

Μετά το blogging που επιτρέπει στους ανθρώπους να δημοσιεύσουν τις σκέψεις τους online σε ένα ανοιχτό κοινό, το podcasting όπου οι άνθρωποι το καταγράφουν και ακόμη το videoblogging (που είναι γνωστό και ως vlogging), όπου παραλαμβάνουν μηνύματα σε μορφή video, το microblogging επέτρεψε στον καθένα να ανταλλάσει σύντομα μηνύματα μέσα στον κύκλο του ή απλά να γράψει με συντομία προς το κοινό γενικά στο χώρο του διαδικτύου. Αυτός ο νέος τρόπος blogging μας επιτρέπει να δημοσιεύσουμε σύντομες ενημερώσεις κειμένου, χρησιμοποιώντας πολλαπλές ποικιλίες καναλιών επικοινωνίας, όπως τα μηνύματα κειμένου από κινητά τηλέφωνα, τα άμεσα μηνύματα, τα e-mails και το διαδίκτυο. Η απλότητα του microblogging στην προσπάθεια δημοσίευσης τόσο απλών ενημερώσεων σε διάφορες καταστάσεις όσο και σε ένα ρευστό κοινωνικό διαδίκτυο που βασίζεται σε εγγραφές και απαντητικά posts, το καθιστά ένα ριζοτόμο τρόπο επικοινωνίας που μπορεί να θεωρηθεί και ως ένα υβρίδιο του blogging, των άμεσων μηνυμάτων και των status notifications. Επιπλέον, αυτός ο τρόπος δημοσίευσης μπορεί να επεκταθεί σε πιο προχωρημένους τρόπους επικοινωνίας, όπως η εγγραφή βίντεο, όπως γίνεται στο Seeesmic, το οποίο θεωρείται μια υπηρεσία μικροιστολογίου. Αυτή η μέθοδος επικοινωνίας είναι επιπλέον ελπιδοφόρα για συνεργατικά περιβάλλοντα στην υποστήριξη ανεπίσημης επικοινωνίας, στη μάθηση και στην ανταλλαγή πληροφορίας.
Η μέχρι τώρα μη καταγραμμένη δυναμικότητά του μπορεί να συγκριθεί με εκείνη των ενδοεπιχειρησιακών wikis μερικά χρόνια πριν. Το microblogging μπορεί να χαρακτηριστεί από ταχύτατη (σχεδόν πραγματικού χρόνου) ανταλλαγή δεδομένων και γρήγορη μετάδοση νέων πληροφοριών. Για μία επιχείρηση, αυτό μπορεί να σημαίνει πραγματικού χρόνου Ερωτήσεις – Απαντήσεις και βελτιωμένη ανεπίσημη μάθηση και επικοινωνία, καθώς και ειδοποιήσεις κατάστασης (status notifications), π.χ. σχετικά με επικείμενες συναντήσεις και αφήξεις.

[1] Άρθρο στην ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια Wikipedia για το μικρο-στολόγιο http://en.wikipedia.org/wiki/Microblogging
[2] Grosseck, G. & Holotescu, C., Can we use twitter for educational activities?. 4th International Scientific Conference eLearning and Software for Education Bucharest, April 17-18, 2008
[3] Γλωσσάρι του Twitter, http://tweets.ning.com/forum/
[4] http://away.gr/2009/11/25/twitter-wordpress-blogger-blogging-vs-microblogging/
[5] Zhao, D and Rosson, M B, How and Why People Twitter: The Role that Micro-blogging Plays in Informal Communication at Work, GROUP’04, May 10–13, 2009, 243-252
[6] Grosseck, G. & Holotescu, C. (2008). Can we use Twitter for educational activities? The 4th International Scientific Conference eLearning and Software for Education Bucharest, April 17-18, 2008
[7] Holotescu, C., Grosseck, G., Using Microblogging for Collaborative Learning, in Proceedings of New Technology Platforms for Learning – Revisited”, LOGOS Open Conference On Strengthening the Integration Of Ict Research Effort, 19-20 January 2009, Budapest, Hungary, pag. 71-80
[8] Costa, C., Beham, G., Reinhardt, W., Sillaots, M.: Microblogging in technology enhanced learning: A use-case inspection of PPE summer school 2008. In: Workshop on Social Information Retrieval for Technology Enhanced Learning (2008)
[9] Dunlap, J. C. & Lowenthal, P. R. (2009). Tweeting the night away: Using Twitter to enhance social presence. Journal of Information Systems Education, 20(2)
[10] McCulloch, E. & MacGregor, G. Collaborative Tagging as a Knowledge Organisation and Resource Discovery Tool. Library Review 55(5): 291-300, 2006.