Flowchart / UML Tools


 λήψης (1).jpg
Το Creately είναι ένα web 2.0 εργαλείο που δημιουργήθηκε το 2009 και προσφέρεται τόσο για τον σχεδιασμό διαγραμμάτων UML (Use Cases, Class diagrams, Activity, Sequence, ER diagrams) όσο και για άλλου τύπου διαγραμμάτων (Statecharts, Wireframe/UI mockup, Server and network plan, Flowchart, Sitemaps και άλλα). Αποτελεί ένα ιδανικό εργαλείο για κατανεμημένο λογισμικό και ομάδες ανάπτυξης. Τα παραγόμενα διαγράμματα μπορούν να διαμοιραστούν ή να δημοσιευτούν διαδυκτιακά σε κάποιο Wiki καθώς εξάγονται σε μορφή PDF ή PNG. Το Creately επικεντρώνεται στην εύκολη συνεργασία πάνω σε οπτικοποιημένο υλικό. Οι βασικές αρχές των δημιουργών του είναι η ευκολία χρήσης, η συνεργασία και η καλή εμπειρία των χρηστών.

Πρόκειται για ένα συνεργατικό εργαλείο το οποίο μπορεί είτε να εγκατασταθεί στον υπολογιστή ή να υπάρχει πρόσβαση διαδικτυακά. Η εφαρμογή δεν είναι δωρεάν και ο χρήστης πρέπει να αγοράσει ένα από τα 5 διαθέσιμα πακέτα χρήσης. Πέρα από διαγράμματα ροής είναι ιδανικό για την δημιουργία νοητικών χαρτών για τα παιδιά του δημοτικού. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη και στο Google apps marketplace.
Το Creately είναι ένα εργαλείο που υποστηρίζει τη real-time συνεργασία (έως και 20 ατόμων) και την υλοποίηση projects. Παρέχει τη δυνατότητα επιλογής σχεδίασης περισσοτέρων από 50 διαφορετικών τύπων διαγραμμάτων, χρήσης έτοιμων προτύπων και προβολής χιλιάδων παραδειγμάτων. Ο χρήστης μπορεί να απευθυνθεί για απορίες και συμβουλές στην κοινότητα υποστήριξης.

http://creately.com

(Ελέγχθηκε 14/4/14, Λαζάρου Ευθύμιος)
(Ελέγχθηκε από Μαρία Στέκα στις 29/03/2016)
(Ελέχθηκε-Ανανεώθηκε από Φωτεινή Σιακκαγιάννη, στις 1/4/2017)
(Ελέγχθηκε 19/04/2018, από Χρυσάνθη Μπεκιάρη)

Draw.io-Draw-Diagrams-Online.png

To Draw.io είναι μια web εφαρμογή η οποία εξυπηρετεί τον σχεδιασμό διαγραμμάτων ροής, UML, ERD, δικτυακών διαγραμμάτων, μοντέλων επιχειρησιακών διαδικασιών, οργανογραμμάτων, ηλεκτρικών κυκλωμάτων και πλαισίων και προσχεδίων εύκολα, δωρεάν και χωρίς εγγραφή, σε πραγματικό χρόνο. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα σύνδεσης των χρηστών με το λογαριασμό Google για να αποθηκεύουν τα διαγράμματα στο Drive τους. Η επεξεργασία των αρχείων μπορεί να γίνει με χρήση συσκευών αφής. Το αρχείο μπορεί να εξαχθεί σε μορφές: PNG/JPG/XML/SVG/PDF. Τέλος μπορεί να γίνει αποθήκευση των εργασιών στο Dropbox, τοπικά στο δίσκο αλλά και online, ενώ τα διαγράμματα μπορούν να ενσωματωθούν σε blogsκαι wikis.
Draw.io
(Ελέχθηκε 19/04/2018, από Χρυσάνθη Μπεκιάρη)
(Ελέγχθηκε και διορθώθηκε 1/4/2017 από Ρούση Μαρία)
Προστέθηκε από Πολιτόπουλος Νικόλαος 29/4/2014
(Ελέγχθηκε και ανανεώθηκε 25/03/2016 - Καϊάφας Παναγιώτης)
argologo.jpg
Το ArgoUML είναι μια εφαρμογή σχεδίασης διαγραμμάτων UML ανοιχτού κώδικα γραμμένη σε Java. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μπορεί να λειτουργήσει σε πολλά λειτουργικά συστήματα. Το ArgoUML υποστηρίζει μια ποικιλία από διάφορους τύπους διαγραμμάτων UML όπως: διαγράμματα κλάσεων, διαγράμματα περίπτωσης χρήσης, διαγράμματα ακολουθίας, διαγράμματα κατάστασης, διαγράμματα ανάπτυξης, διαγράμματα δραστηριότητας. Επίσης έχει τη δυνατότητα εξαγωγής των διαγραμμάτων σε διαφορετικά format. Τέλος έχει και κάποιες δυνατότητες παραγωγής κώδικα από τα διαγράμματα.
(Δεν είναι Web 2.0 εργαλείο)
http://argouml.tigris.org/

(Ελέγχθηκε 19/04/2018 από Χρυσάνθη Μπεκιάρη)


external image 234949048_orig.png?286
Το gliffy ανήκει στην κατηγορία των διαδικτυακών εφαρμογών οι οποίες τρέχουν σε web browser χωρίς να χρειαστεί να εγκαταστήσουμε κάτι στον υπολογιστή μας. Με ένα εργαλείο που καθιστά εύκολο να δημιουργούν, να μοιράζονται και να συνεργάζονται σε ένα ευρύ φάσμα των διαγραμμάτων, οι χρήστες μπορούν να επικοινωνούν με μεγαλύτερη σαφήνεια και να εργαστούν πιο αποτελεσματικά. Το gliffy προσφέρει δυνατότητες δημιουργία για:

 • διαγράμματα ροής
 • διαγράμματα δικτύου
 • κατόψεις
 • οργανογράμματα
 • διαγράμματα Venn
 • ανάλυση SWOT
 • προσχέδια ιστοσελίδων
 • χάρτες τοποθεσίας
 • UML
 • μοντελοποίηση διεργασιών βιομηχανικού επιπέδου
 • τεχνικά σχέδια
Η δημιουργία λογαριασμού είναι δωρεάν (και υπάρχουν απεριόριστες δυνατότητες χρήσης για 30 μέρες) αλλά για premium accounts παρέχονται περισσότερες δυνατότητες.
Επίσης, παρέχει στους χρήστες του Confluence και του JIRA ένα plugin του. Για το δεύτερο υπάρχει trial έκδοση για 45 μέρες.

http://www.gliffy.com/
(Checked - Χατζάκης Μιχαήλ)
(Ελέγχθηκε κι ενημερώθηκε το logo από Σοφία Τερζή στις 03/04/2017)
(Ελέγχθηκε 19/04/2018 από Χρυσάνθη Μπεκιάρη)


cacoo_logo.png
Το Cacoo είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή για την δημιουργία διαγραμμάτων όπως διαγράμματα UML, site maps, διαγράμματα ροής κ.α. Παρέχεται σε δύο εκδόσεις: δωρεάν ή με πληρωμή. Στην έκδοση που είναι δωρεάν υπάρχουν περιορισμοί. Ένας περιορισμός είναι στο ιστορικό αλλαγών το οποίο δεν διατίθεται. Ένας ακόμα περιορισμός είναι στα άτομα που θα συνεργάζονται για την δημιουργία διαγράμματος καθώς και στα άτομα που θα διαχειρίζονται τον κοινό φάκελο. Το βασικό χαρακτηριστικό του Cacoo είναι ότι στη σχεδίαση ενός διαγράμματος μπορούν να συμμετέχουν πολλοί χρήστες ταυτόχρονα. Επιπλέον μπορεί να δώσει την δυνατότητα στους χρήστες να εισάγουν δικές τους εικόνες μέσα στα διαγράμματα, να πάρουν στιγμιότυπα των διαγραμμάτων, να δημιουργήσουν υπερσυνδέσεις, να μορφοποιήσουν τα διαγράμματα με το δικό τους στυλ και πολλές ακόμα δυνατότητες. Επίσης, υποστηρίζει δραστηριότητες συνεργατικής μάθησης αρκεί κάποιος να προσκαλέσει άλλους χρήστες είτε με την χρήση του Cacoo id είτε μέσω του email τους. Τέλος, τα διαγράμματα μπορούν να ενσωματωθούν σε blogs, σε wikis ή σε οποιοδήποτε άλλο είδος web εφαρμογών.

http://cacoo.com/

(Ελέγχθηκε 05/04/2015, Αβραμίδου Μαργαρίτα)

(Ελέγχθηκε 19/04/2018 από Χρυσάνθη Μπεκιάρη)11.png
Το Draw Anywhere είναι μια online ιστοσελίδα σχεδιασμού διαγραμμάτων η οποία δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να σχεδιάσουν, να τροποποιήσουν και να διαμοιραστούν διαγράμματα ροής, οργανογράμματα και πολλά ακόμα είδη διαγραμμάτων. Η ιστοσελίδα έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την διαδικασία δημιουργίας διαγραμμάτων και να κάνει το τελικό προϊόν ορατό από οποιοδήποτε σημείο με πρόσβαση στο διαδίκτυο. Τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι ότι δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στα διαγράμματα χωρίς την ανάγκη λήψης ή εγκατάστασης κάποιου λογισμικού, απλά με χρήση ενός web browser που να έχει Flash Player και ότι τα μέλη μιας ομάδας μπορούν να συνεργαστούν για την σχεδίαση και υλοποίηση διαγραμμάτων. Είναι χρήσιμο για επιχειρήσεις καθώς προσφέρει στον επιχειρηματία ένα online εργαλείο οργάνωσης έργου, προγραμματισμού και παρουσίασης πάντα και παντού και βοηθάει τους εκπαιδευτικούς να αποθηκεύουν και να οργανώνουν διάφορες έρευνες και πληροφορίες και να διαμοιράζονται τα διαγράμματα με άλλους ή ενσωματώνοντας τα σε υπάρχουσες ιστοσελίδες ή ιστολόγια. Παρέχεται δωρεάν στους χρήστες οι οποίοι θέλουν να δημιουργήσουν μέχρι και τρία διαγράμματα, να αποθηκεύσουν μέχρι 10mb και να παρέχουν πρόσβαση σε περιορισμένο αριθμό χρηστών. Οι χρήστες που επιθυμούν να δημιουργήσουν απεριόριστα διαγράμματα, να έχουν 1gb αποθηκευτικό χώρο, να παρέχουν πρόσβαση σε απεριόριστο αριθμό χρηστών, να έχουν την δυνατότητα να ανεβάσουν εικόνες και να εξάγουν τα διαγράμματα σε μορφή PDF, χρεώνονται 30$ ανά χρόνο. Το πιο ακριβό κόστος συμμετοχής είναι 180$ ανά χρόνο το οποίο περιλαμβάνει ασφάλεια SSL, 1gb αποθηκευτικό χώρο και πρόσβαση σε απεριόριστο αριθμό χρηστών.
http://www.drawanywhere.com/
(Ελέγχθηκε 05/04/2015, Αβραμίδου Μαργαρίτα)
(Ελέγχθηκε 19/04/2018 από Χρυσάνθη Μπεκιάρη)


11.jpg

Το Chartgizmo είναι ένα δωρεάν εργαλείο δημιουργίας απλών αλλά και Flash διαγραμμάτων. Είναι χρήσιμο για όσους θέλουν να οπτικοποιήσουν δεδομένα σε διαγράμματα τύπου Pie, Bar, Line, Ring, 3DPie, 3DBar, 3DLine, Candle, Scatterplotκαι TimeSeries. Μέσω του εργαλείου αυτού μπορεί ο χρήστης να δημιουργήσει διαγράμματα από στατικά δεδομένα ή να συλλέξει πληροφορίες από την σελίδα του δυναμικά μέσω κώδικα JavaScript ή από τον HTML πίνακα που μπορεί να διαθέτει στην σελίδα του. Επίσης, η εφαρμογή επιτρέπει να εισάγει κανείς απευθείας στοιχεία από Microsoft Excel καθώς και να μεταφέρει τα διαγράμματα εύκολα στην ιστοσελίδα του. Στην ιστοσελίδα του εργαλείου μπορεί να βρει κανείς απλές οδηγίες από τους δημιουργούς της, καθώς επίσης και παραδείγματα χρήσης του chartgizmo.

http://chartgizmo.com/

(Ελέγχθηκε 05/04/2015, Αβραμίδου Μαργαρίτα)
(Ελέχθηκε 19/04/2018, από Χρυσάνθη Μπεκιάρη)

drop-mind.JPG

Το Dropmind είναι ένα έξυπνο και δημιουργικό εργαλείο χαρτογράφησης μυαλού που σας βοηθά να σκέφτεστε, να διαχειρίζεστε και να μοιράζεστε τις πληροφορίες και τις ιδέες σας. Οπτικοποιεί τις σκέψεις και τις πληροφορίες και η υποβολή τους σε μια διαχειρίσιμη μορφή μπορεί να σας βοηθήσει να ρυθμίσετε τις προτεραιότητές σας εύκολα, να οργανώσετε την καθημερινή σας εργασία αποτελεσματικά, και να πάρετε έξυπνες αποφάσεις πιο γρήγορα.
Μπορείτε επίσης να βελτιώσετε την επικοινωνία της επιχείρησής σας, να συνδεθείτε με οποιονδήποτε και να δημιουργήσετε ένα αποτελεσματικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Η δημιουργία χώρου εργασίας για την ανταλλαγή ιδεών και πληροφοριών θα σας βοηθήσει να γίνετε πιο παραγωγικοί, να χρησιμοποιήστε το χρόνο σας πιο αποτελεσματικά και να αυξήσετε την παραγωγικότητα της ομάδας. Η δημιουργία online εργασίας για να μοιραστείτε τις σκέψεις σας μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη ροή εργασίας και να ενισχύσει τη συμβολή των εργαζομένων καθημερινά.
Το DropMind ενσωματώνεται με το MS Office, MS Project, το Google Apps και άλλα.
Μπορείτε να δημιουργήσετε δωρεάν λογαριασμό για 15 μέρες, με τον ίδιο λογαριασμό, μπορείτε να έχετε πρόσβαση στους χάρτες σας από το κινητό σας.
Είναι μια εμπορική εφαρμογή λογισμικού χαρτογράφησης μυαλού και ιδεών . Το λογισμικό μπορεί να συλλάβει τις ιδέες, να διευκρινίσει τη σκέψη, τη διαχείριση των συνεδριάσεων, τη διαχείριση των υπερφόρτωση πληροφοριών, εργασία και διαχείρισης του έργου με τη χρήση των χαρτών μυαλού. Από τον Ιανουάριο του 2015, η iMindQ έχει περίπου 300.000 χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των πελατών, όπως η Swarovski, η Belgacom, η Volvo και η Optus.http://app.dropmind.com/login.aspx
(Ελέγχθηκε και διορθώθηκε από Χρυσίνα Δέσποινα 2/4/2017)
(Ελέχθηκε 24/4/2015, Μαρκάκη Ειρήνη)


infogram.png
Με το infogr.am μπορούμε να δημιουργήσουμε και να διαμοιραστούμε δυναμικά infographics, online διαγράμματα και αλληλεπιδραστικούς χάρτες που οπτικοποιούν δεδομένα. Ο χρήστης μπορεί να εγγραφεί στην υπηρεσία δωρεάν ή να συνδεθεί μέσω του λογαριασμού του στο twitter ή στο facebook. Το περιβάλλον εργασίας είναι πολύ εύχρηστο και απλό ώστε η δημιουργία ενός infographic να γίνεται πολύ γρήγορα. Υπάρχει μία σειρά από προσχεδιασμένα πρότυπα τα οποία μπορούν να τροποποιηθούν και να προστεθούν σε αυτά πολλαπλά διαγράμματα, βίντεο και χάρτες. Τα δεδομένα για τα διαγράμματα μπορούν να εισαχθούν χειροκίνητα ή μέσω Excel ή CSV και να επεξεργαστούν online. Τέλος το infographic, το διάγραμμα ή ο χάρτης που δημιουργήθηκε μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα άρθρο ή να διαμοιραστεί στα social networks.

https://infogr.am/

(Ελέγχθηκε και ενημερώθηκε στις 3/4/2017 από Σταματοπούλου Ελευθερία)vpuml_title_110v2.png

Το Visual Paradigm for UML (VP-UML) είναι ένα εργαλείο σχεδίασης για ευέλικτα projects λογισμικού. Υποστηρίζει πρότυπα, όπως UML, SysML, ERD, DFD, BPMN, ArchiMate και άλλα. To VP-UML κάνει εύκολη τη δημιουργία λογισμικού και συστημάτων που ειδικεύονται στην υποστήριξη effective use case identification, requirements gathering, flow of events, wireframing, requirement specification generation, κτλ.

http://www.visual-paradigm.com/product/vpuml/

(Προστέθηκε 4/4/2014 - Χατζάκης Μιχαήλ)
(Ελέγχθηκε 19/04/2018, από Χρυσάνθη Μπεκιάρη)


Concept Mapping / Mind Mapping Tools


inspiration.jpg

Εννοιολογικός χάρτης είναι μία διαγραμματική απεικόνιση ιδεών, εννοιών και ενεργειών οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με μία λογική σειρά. Αναλόγως με την μέθοδο σύνδεσης διαχωρίζονται σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες: οι αραχνοειδείς εννοιολογικοί χάρτες που τοποθετούν το βασικό θέμα στο κέντρο του χάρτη, οι ιεραρχικά δομημένοι, οι εννοιολογικοί χάρτες - πίνακες ροής (flowcharts) και οι συστεμικοί εννοιολογικοί χάρτες που μοιάζουν με πίνακες ροής (system concept maps) αλλά περιέχουν εισροές και εκροές. Οι εννοιολογικοί χάρτες γνωρίζουν μεγάλη άνθιση ως μαθησιακό εργαλείο επανάληψης.


Ένα από τα πιο ευρέως γνωστά εργαλεία κατασκευής εννοιολογικών χαρτών είναι το inspiration το οποίο βρίσκεται στην έκδοση 9. Μέσω του inspiration οι μαθητές μπορούν να οργανώσουν γραφικά τις σκέψεις και τις ιδέες τους. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο αποτύπωσης διαλόγου και συνεργατικής μαθησιακής δραστηριότητας. Μέσω αυτού του εργαλείου, μπορούν να προστεθούν σημειώσεις ή και υπερσύνδεσμοι σε κάθε κόμβο. Επιπρόσθετα, κάποιος μπορεί να το χρησιμοποιήσει ώστε να παράγει παρουσιάσεις και να οργανώσει ένα πλάνο μαθήματος. Τέλος, προσφέρεται το kidspiration για οργάνωση μαθημάτων σε παιδιά μικρότερης ηλικίας.
http://www.inspiration.com/
(Ελέγχθηκε από Μάμμου Σταυρούλα στις 9/4/2016)

external image logo-7f60c52f70481521b40ae9a6a9224b02.svg

Με το MindMeister μπορείτε να αποτυπώσετε σκέψεις και ιδέες σε διαγράμματα, μέσω μιας εύκολης και φιλικής διεπαφής, και να τις μοιραστείτε online με τους συνεργάτες σας. Μπορείτε να συνεργαστείτε μαζί τους από απόσταση δουλεύοντας ταυτόχρονα στο ίδιο διάγραμμα (mind map) και παρακολουθώντας την επεξεργασία που γίνεται από τον καθέναν σε πραγματικό χρόνο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το MindMeister για να καταγράψετε τις σκέψεις σας σε διαγράμματα προσβάσιμα μέσω διαδικτύου ή για να κάνετε τοπικό ή απομακρυσμένο brainstorming με τους φίλους και τους συνεργάτες σας. Όλες οι εκδόσεις του χάρτη σας αποθηκεύονται, ώστε να έχετε τη δυνατότητα να τις δείτε ή να γυρίσετε σε αυτές ανά πάσα στιγμή. Υπάρχει η δυνατότητα χρήσης της υπηρεσίας σε iPad, iPhone, iPod touch ή Android, ακόμα κι αν δεν είστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο. Η εφαρμογή στη βασική της μορφή είναι δωρεάν ενώ με μηνιαία ή ετήσια συνδρομή παρέχονται επιπλέον δυνατότητες.

http://www.mindmeister.com/
(Ελέγχθηκε και ενημερώθηκε από τον Σωτηριάδη Λάζαρο στις 4/4/2017)

2017-04-04 09_52_20-Bubbl.us - brainstorm and mind map online.png

Το bubbl.us είναι ένα εργαλείο που χρησιμεύει για τη χαρτογράφηση ιδεών, σκέψεων και οποιασδήποτε πληροφορίας που μπορεί να έχει κάποιος χρήστης. Χρησιμοποιεί συνδεόμενες μεταξύ τους "φυσαλίδες" κειμένου για την οργάνωση και το σχεδιασμό των ιδεών του χρήστη.
Η κάθε φυσαλίδα μπορεί να συνδέεται με τις προηγούμενες μητρικές της και να χρωματίζεται ανάλογα με το επίπεδο ιεραρχίας στο οποίο βρίσκεται, ή να είναι ασύνδετη με τις άλλες. Η χρήση του τροχού του ποντικού επιτρέπει το εύκολο ζουμ μέσα και έξω από τους χάρτες φυσαλίδων, ενώ ο χρήστης μπορεί να αλλάξει το χρώμα και το μέγεθος και να τις συνδέσει μεταξύ τους.
Το bubbl.us επιτρέπει την εξαγωγή των χαρτογράφησεων σε εικόνες αλλά και σε html μορφή, καθώς και την ενσωμάτωση των χαρτών σε ιστοσελίδες. Οι μη εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να εκτυπώνουν τις δημιουργίες τους, όμως για την online αποθήκευσή τους απαιτείται να δημιουργηθεί λογαριασμός. Ο δωρεάν λογαριασμός επιτρέπει την αποθήκευση 3 χαρτών, ενώ υπάρχουν επιλογές μηνιαίας, ετήσιας ή ομαδικής συνδρομής. Οι χρήστες μπορούν να διαμοιράζονται τους χάρτες τους, είτε δίνοντας δικαιώματα στους συνεργάτες να τους επεξεργαστούν, είτε όχι.

http://bubbl.us/
(Ελέγχθηκε και ενημερώθηκε από τον Σωτηριάδη Λάζαρο στις 4/4/2017)
(Ελέγχθηκε 30/04/2018 από Τάσο Πεταλωτή)


2017-04-04 09_58_03-Slatebox - Visualize Everything.png
Το Slatebox αποτελεί ένα online συνεργατικό εργαλείο mind mapping. Επιτρέπει στους χρήστες του να οπτικοποιήσουν πληροφορίες μέσα από μια εφαρμογή που ονομάζεται <<slate>>, δίνοντας τους την δυνατότητα να δημιουργήσουν χάρτες εννοιών, διαγράμματα, ροές διεργασιών και άλλες οπτικοποιήσεις και να συνεργαστούν σε πραγματικό χρόνο για την σχεδίαση τους. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά του είναι:

 • Υπάρχουν δύο εκδόσεις, η απλή που είναι δωρεάν και η επαγγελματική, που είναι επί πληρωμή και διαθέτει επιπλέον χαρακτηριστικά και λειτουργίες
 • Είναι απλό στην χρήση του και η διεπαφή χρήστη του είναι φιλική
 • Είναι αξιόπιστο και το υποστηρίζουν αρκετοί browsers(Explorer 7+, Safari 3+, Chrome 2+, and Firefox 2+)
 • Δίνει στους χρήστες την δυνατότητα τροποποίησης και μορφοποίησης των slates τους, συγκεκριμένα, των χρωμάτων τους, του σχήματός τους και του μεγέθους τους.
 • Δεν απαιτεί την εγκατάσταση πρόσθετων plug-ins
 • Δίνει την δυνατότητα ενσωμάτωσης των slates σε σελίδες και διαμοίρασής τους
 • Ο αριθμός των χρηστών που μπορούν να συνεργάζονται είναι απεριόριστος, ενώ τους δίνεται η δυνατότητα επικοινωνίας κατά την δημιουργία των slates τους μέσω chat
 • Υποστηρίζει τη δημιουργία τάξεων "classrooms" από εκπαιδευτές (με 30 μέρες δωρεάν και μετά μηνιαία συνδρομή 8$)
Το συγκεκριμένο εργαλείο αποτελέι μια γρήγορή και απλή πλατφόρμα, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους μαθητές μιας τάξης για να δημιουργήσουν τα δικές τους οπτικοποιήσεις πληροφοριών και ιδεών συνεργατικά, ανταλλάσσοντας γνώμες και γνώσεις.
http://www.slatebox.com/
(Ελέγχθηκε και ενημερώθηκε από τον Σωτηριάδη Λάζαρο στις 4/4/2017)

external image logo_200_blue.jpg

To popplet είναι μία υπηρεσία για τη δημιουργία και διαμοίραση εννοιολογικών χαρτών, για την συλλογή εμπνεύσεων, την δημιουργία galleries και την αποτύπωση των σκέψεων. Η πλατφόρμα αυτή δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες της να δημιουργήσουν εννοιολογικούς χάρτες και να τους εμπλουτίσουν με κείμενο, εικόνες και σχέδια. Σημαντικά χαρακτηριστικά αποτελούν η διαμοίραση των χαρτών που δημιουργήθηκαν καθώς και η συνεργατική τους δημιουργία σε πραγματικό χρόνο, αφού κάθε χρήστης μπορεί ανά πάσα στιγμή να προσκαλέσει άλλους χρήστες της υπηρεσίας ή και μέσω email. Το popplet παρέχεται δωρεάν, ενώ όσοι το χρησιμοποιούν σε κάποιο σχολείο, μπορούνε να αποκτούν πρόσβαση σε νέα χαρακτηριστικά που δεν είναι ακόμη δημόσια διαθέσιμα. Υποστηρίζεται και σε iPad μέσω εφαρμογής από το AppStore, διασκεδάζοντας και δημιουργώντας διαδραστικές εμπειρίες χειρονομιών. Δεν λειτουργεί σε Android και απαιτεί flash στο pc.
http://popplet.com/
(Ελέγχθηκε και ενημερώθηκε από τον Σωτηριάδη Λάζαρο στις 4/4/2017)

comapping.jpg
comapping.jpg

comapping.jpg

Το Comapping αποτελεί ένα δικτυακό συνεργατικό εργαλείο για εννοιολογική χαρτογράφηση, το οποίο προσφέρει δυνατότητες οργάνωσης, σχεδίασης και καταγραφής σημειώσεων. Πιο συγκεκριμένα, οι χρήστες μπορούν να επισυνάπτουν κάθε είδους αρχείο στις σημειώσεις τους και
να τις αποθηκεύουν on line.Επίσης, διευκολύνεται η συνεργατική κατασκευή εννοιολογικών χαρτών σε πραγματικό χρόνο μεταξύ ομάδων με μέγιστο πλήθος 20 ατόμων με λειτουργίες όπως chat, αποστολή e-mail, ομαδική διαχείριση αρχείων και δημιουργία εύκολων και κατανοητών παρουσιάσεων.
Η διεπαφή χρήστη του είναι φιλική με δυνατότητες drag and drop για εύκολη αναδιοργάνωση αρχείων και σημειώσεων, ενώ υπάρχει η επιλογή offline λειτουργίας για όταν δεν υπάρχει δυνατότητα δικτυακής σύνδεσης ή ο χρήστης δεν επιθυμεί να διαμοιράζεται το προσωπικό του υλικό.
Το Comapping κάνει χρήση της Flash τεχνολογίας που ενισχύει την λειτουργικότητα και χρηστικότητα του εργαλείου, ενώ υποστηρίζεται από όλους τους σύγχρονους web browsers(IE, Firefox, Opera, Safari, and Chrome).
http://www.comapping.com/

mapmyself.JPG
mapmyself.JPG

mapmyself.JPG


Το MAPMYself αποτελεί ένα απλό και εύχρηστο, δωρεάν και απαλλαγμένο από διαφημίσεις, web-based περιβάλλον δημιουργίας νοητικών χαρτών με ιδιαίτερα ευχάριστη εμφάνιση. Είναι μια διαδικτυακή υπηρεσία, η οποία διαθέτει διάφορους τύπους συνδρομών. Τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά MAPMYself είναι δωρεάν. Αλλά υπάρχει και η premiumέκδοση που παρέχει περισσότερες δυνατότητες και έχει μηνιαία συνδρομή $4,6. Επιτρέπει την ευέλικτη δημιουργία κλαδιών στο δέντρο από οποιoνδήποτε κόμβο, την επιλογή χρωμάτων στα κλαδιά του δέντρου, την ανάπτυξη και σύμπτυξη των κλαδιών και τη σχεδίαση/μετακίνηση της καμπύλης τους με όποιο τρόπο επιθυμεί ο χρήστης.
Οι χάρτες μπορούν να αποθηκευτούν και να αναπαραχθούν από άλλους χρήστες online (2 μόνο στο δωρεάν λογαριασμό), αλλά επιπλέον, μπορούν να εξαχθούν τόσο σε xml μορφή για εισαχθούν για μεταγενέστερη χρήση, όσο και σε μορφή εικόνας, Επίσης, μπορεί να επιλεχθεί και συγκεκριμένο τμήμα ενός χάρτη προκειμένου να αποθηκευτεί ένα screenshot μόνο αυτού. Αξίζει να σημειωθεί ότι, προσφέρεται η δυνατότητα παρουσίασης/αναπαραγωγής του χάρτη, κατά την οποία αυτός αναπτύσσεται σταδιακά, είτε αυτόματα, είτε ελεγχόμενα από το χρήστη.
Τέλος, σε κάθε κλαδί του δέντρου μπορεί να επισυναφθεί μια εικόνα, με αναζήτηση στη διαθέσιμη online βιβλιοθήκη εικόνων, ή/και μία rich format σημείωση η οποία θα εμφανίζεται σε ξεχωριστό τμήμα της οθόνης κατά την παρουσίαση του χάρτη.

http://www.mapul.com/

text_to_mindmap.jpg
text_to_mindmap.jpg

text_to_mindmap.jpg

Το text2mindmap είναι ένα εργαλείο με το οποίο μπορείς να δημιουργήσεις νοητικούς χάρτες σε χρόνο μηδέν, χωρίς καν να προϋποτίθεται η δημιουργία λογαριασμού. Ουσιαστικά, το μόνο που απαιτείται είναι να δομήσεις τους διάφορους κόμβους του χάρτη σε μία λίστα, στην οποία κάθε παιδί ενός κόμβου τοποθετείται ένα tab πιο μέσα. Το αποτέλεσμα είναι η αυτόματη δημιουργία ενός νοητικού χάρτη, πολλαπλών επιπέδων, για καθένα από τα οποία μπορείς να επιλέξεις χρώμα κόμβου, μέγεθος και χρώμα γραμματοσειράς, πάχος και χρώμα των συνδέσεων μεταξύ των κόμβων.
Ο χάρτης που δημιουργείται μπορεί να “πλέει στην οθόνη” ανάλογα με το πώς τον κινεί ο χρήστης, αλλά μπορεί επιπλέον και να “παγώσει” ώστε να τοποθετηθούν οι κόμβοι στα σημεία που επιθυμεί ο χρήστης. Τέλος, οι χάρτες μπορούν να αποθηκευτούν σε μορφή εικόνας jpg.
http://www.text2mindmap.com

(Ελέγχθηκε από το Χατζηθεοχάρη Δημήτριο 1/05/2018 - Δε λειτουργεί)

freemind.JPG
freemind.JPG

freemind.JPG


To Freemind είναι ένα ελεύθερο λογισμικό νοητικής χαρτογράφησης γραμμένο σε Java. Είναι μια εφαρμογή φορητή σε πολλαπλές πλατφόρμες και διατηρεί τη ίδια διεπαφή χρήστη. Παρέχει εκτεταμένες δυνατότητες εξαγωγών. Τρέχει σε Microsoft Windows, Linux και Mac OS X μέσω του Java Runtime. Είναι πολύ γρήγορο στη λειτουργία και την πλοήγησή του, αλλά προορίζεται κατά βάση για χρήση από έναν χρήστη. Επιτρέπει στον χρήστη να προσθέσει μια ιεραρχική σειρά ιδεών γύρω από μια κεντρική ιδέα και να τις ομαδοποιήσει ή διαχωρίσει με χρήση διαφορετικών χρωμάτων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βοήθημα για τη συγγραφή κειμένου, ως εργαλείο σημειώσεων για καταιγισμό ιδεών ή ως εργαλείο δημιουργίας ενός προσωπικού knowledge base με πληροφορίες και χρήσιμους σχετικούς συνδέσμους. Εϊναι μία από τις λίγες εφαρμογές Mind Mapping με μηδενικό κόστος. Προς το παρόν, δεν υποστηρίζονται δυνατότητες online επεξεργασίας, επικοινωνίας, συνεργασίας ή διαμοιρασμού. (Υπό έλεγχο)
http://freemind.sourceforge.net/wiki/index.php/Main_Page


cmap-logo.png

Άλλο ένα εργαλείο για εννοιολογική χαρτογράφηση είναι το CmapTools. Δημιουργήθηκε από το Institute for Human and Machine Cognition (IHMC) και επιτρέπει στους χρήστες την κατασκευή, πλοήγηση, διαμοίραση και αξιολόγηση γνωστικών μοντέλων, τα οποία αναπαρίστανται ως εννοιολογικοί χάρτες. Έχει μεταφραστεί σε 17 γλώσσες και πρόκειται για ελεύθερα διαθέσιμο για εγκατάσταση και χρήση για εμπορικούς και μη-εμπορικούς σκοπούς, και ειδικότερα για την εκπαίδευση. Η ιστοσελίδα του εργαλείου αυτού παρέχει πλήρες documentation και υποστήριξη για το προϊόν, καθώς και μια σειρά δημοσιευμένων ερευνών γύρω από αυτό. Ως εργαλείο εννοιολογικής χαρτογράφησης, υποστηρίζει την εκπόνηση δημιουργικών δραστηριοτήτων, στις οποίες ο μαθητής εμπλέκεται κατά τη διαδικασία οργάνωσης, αποσαφήνισης και οικοδόμησης των εννοιολογικών σχημάτων, καθορίζοντας τις εμπλεκόμενες έννοιες, τις μεταξύ τους σχέσεις και τη δομή τους. Πρόκειται για ένα εργαλείο καταιγισμού ιδεών (brainstorming). Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του, που το διαφοροποιεί από πολλά άλλα εργαλεία της κατηγορίας του είναι ότι έχει δυνατότητες υποστήριξης ασύγχρονης συνεργασίας, καθώς υπάρχουν εξυπηρετητές που καθιστούν διαθέσιμους εννοιολογικούς χάρτες άλλων χρηστών, στους οποίους επιτρέπεται η ανάρτηση threads και η δημιουργία soups από διαφορετικούς χάρτες.

http://cmap.ihmc.us/conceptmap.html

(Ελέγχθηκε στις 25/03/2016 από Γανίτη Κατερίνα)
(Ελέγχθηκε και διορθώθηκε 19.04.2018, από Χρυσάνθη Μπεκιάρη)
mindomo logo.png

Το Mindomo είναι ένα online, web-based εργαλείο χαρτογράφησης ιδεών, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το Φεβρουάριο του 2007 και διαθέτει τις πιο προηγμένες λειτουργίες των εργαλείων της κατηγορίας αυτής. Ως web based εφαρμογή προσφέρει εύκολη πρόσβαση, που απαιτεί μόνο έναν web browser και σύνδεση στο internet. Το Mindomo προσφέρει στους χρήστες του οργάνωση των εργασιών τους, δημιουργική επίλυση των προβλημάτων τους, πιο αποτελεσματική μάθηση, αποσαφήνιση των στόχων τους , διαχείριση και ανάθεση καθηκόντων, πόρων και προτεραιοτήτων. Με τον καταιγισμό ιδεών οι επιχειρήσεις που το χρησιμοποιούν μπορούν να εκμεταλλευτούν τη συμμετοχή όλων για την εύρεση αποτελεσματικών ιδεών για τη βελτίωσή τους. Τέλος, στον τομέα της εκπαίδευσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γίνει πιο εύκολη η κατανόηση και ο προσδιορισμός νέων εννοιών, για να διδαχθούν δύσκολα θέματα με οπτική βοήθεια, καθώς και για ανάπτυξη δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων. Η διαμοίραση των χαρτών μπορεί να γίνει είτε παρέχοντας απευθείας τον σύνδεσμο του χάρτη, είτε με ενσωμάτωσή του σε μια υπάρχουσα ιστοσελίδα. Η διαμοίραση με άλλους χρήστες της εφαρμογής επιτρέπει έλεγχο στο ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση και με τι δικαιώματα.


Ο βασικός λογαριασμός χρήστη παρέχεται δωρεάν και επιτρέπει την δημιουργία έως 3 χαρτών. Από εκεί και πέρα η χρήση χρεώνεται βάσει τιμοκαταλόγου. Τέλος, το Mindomo είναι προσβάσιμο από όλες τις πλατφόρμες και διαθέτει και desktop έκδοση βασισμένη στο περιβάλλον Adobe Air, η οποία επιτρέπει στους χρήστες της να εργαστούν πάνω στους εννοιολογικούς χάρτες χωρίς να είναι συνδεδεμένοι στο ίντερνετ.
http://www.mindomo.com/

(Ελέγχθηκε 04/2015 από Τσαράβα Κατερίνα)
(Ελέγχθηκε 19/04/2018, από Χρυσάνθη Μπεκιάρη)mindjet logo.png

Το Mindjet ανήκει στην κατηγορία εργαλείων που έχει επικρατήσει με τον όρο mind-mapping tools. Συγκεκριμένα, το Mindjet πρακτικά παρέχει τη δυνατότητα αποτύπωσης της ιεραρχικής σχέσης μεταξύ διαφορετικών εννοιών/ θεμάτων καθώς και πληροφοριών που συνδέονται με κάθε ένα από αυτά. Το Mindjet είναι μία δυναμική εφαρμογή και δίνει στο χρήστη δυνατότητες να διαχειριστεί μεγάλες ποσότητες πληροφοριών. Στο γρήγορα μεταβαλλόμενο μαθησιακό περιβάλλον καλούμαστε συνεχώς να επεξεργαζόμαστε και να οργανώνουμε ιδέες, εργασίες, πληροφορίες και ταυτόχρονα να διαχειριζόμαστε έργα. Με το Mindjet μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νοητό χάρτη με μια γραφική απεικόνιση όλων των πληροφοριών, συνδέοντας όλα τα αρχεία και τις πληροφορίες με ένα καλά δομημένο τρόπο. Ειδικότερα, είναι μια εφαρμογή που μπορείς να κρατήσεις σημειώσεις, να φτιάξεις γραφήματα για brainstorming (καταιγισμό ιδεών), να οργανώσεις συναντήσεις, να καταγράψεις πληροφορίες και να καταστρώσεις στρατηγικές.


https://www.mindjet.com/


(Ελέγχθηκε 04/2015 από Τσαράβα Κατερίνα)
spicynodes_logo.gif

Το Spicynodes είναι ένα διαδικτυακό εργαλείο εννοιολογικής χαρτογράφησης που αναπτύχθηκε από το Institute for Dynamic Educational Advancement (IDEA). Ο σκοπός του είναι να παρέχει στους χρήστες ευκολότερη πρόσβαση στις οπτικοποιημένες πληροφορίες. Ο εννοιολογικός χάρτης έχει δενδροειδή δομή και αντιπροσωπεύει τις πληροφορίες με διασυνδεδεμένους κόμβους. Αυτό επιτρέπει στους χρήστες να διατρέξουν γρήγορα και
σε βάθος ανάμεσα στο μεγάλο όγκο πληροφοριών και να αντιληφθούν πώς κάθε κόμβος συσχετίζεται και συνδέεται με τους τριγύρω του.Η εφαρμογή είναι βασισμένη σε flash, οπότε ο χρήστης μπορεί να πλοηγηθεί στο χάρτη με διαδραστικό τρόπο. Κάνοντας κλικ σε ένα κόμβο, αυτός επεκτείνεται και αυτόματα εμφανίζονται οι δευτερεύοντες κόμβοι. Ακόμα προσφέρει διάφορες επιλογές για την εισαγωγή και εξαγωγή χαρτών. Ο χρήστης μπορεί να εισάγει ένα αρχείο κειμένου ή XML και να το χρησιμοποιήσει ως σημείο εκκίνησης για ένα νέο χάρτη. Τέλος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς, όπως site maps, εννοιολογικούς χάρτες, οπτικοποίηση δεδομένων, κ.ά..

Είναι δωρεάν εφαρμογή, αλλά απαιτεί εγγραφή. Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί περισσότερες δυνατότητες παρέχεται και αντίστοιχη έκδοση επί πληρωμή.
http://www.spicynodes.org

(Ελέγχθηκε 04/2015 από Τσαράβα Κατερίνα)


wisemapping-l.png
wisemapping-l.png

wisemapping-l.png

Το Wisemapping είναι ένα online δωρεάν εργαλείο εννοιολογικής χαρτογράφησης που χρησιμοποιείται στην επίλυση προβλημάτων και στην ανταλλαγή απόψεων παντού και πάντα. Βοηθάει τους χρήστες να καταγράφουν και να οργανώνουν τις ιδέες τους χρησιμοποιώντας διανυσματικά γραφήματα και τους δίνει την δυνατότητα να τα διαμοιράζονται με άλλους χρήστες. Είναι εύκολο και γρήγορο στην διαδικασία εγγραφής και στην αρχική σελίδα περιέχει ένα εισαγωγικό βίντεο δύο λεπτών το οποίο περιγράφει περιληπτικά την λειτουργία του Wisemapping. Περιλαμβάνει πολλαπλές επιλογές εισαγωγής κειμένου και εμφανίζει πολλαπλούς κόμβους.
http://www.wisemapping.com/c/home.htmmind42_logo.jpg
Το Mind42 είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή νοητικής χαρτογράφησης, που χρησιμοποιεί τεχνολογία HTML5 και CSS3. Η διεπαφή του είναι απλή και επιτρέπει την εύκολη προσθήκη σημειώσεων, υποχρεώσεων, συνδέσμων και εικόνων. Ο χρήστης μπορεί επίσης να αλλάξει τα χρώματα των συνδετικών γραμμών και να προσθέσει εικονίδια δίπλα στις λέξεις κλειδιά των κόμβων. Το Mind42 δίνει τη δυνατότητα εξαγωγής του χάρτη σε διάφορες μορφές, δημοσίευσης και ενσωμάτωσής του σε άλλες σελίδες, καθώς και συνεργασίας με άλλους χρήστες, οι οποίοι μπορούν να τον τροποποιήσουν. Οι εκδόσεις του χάρτη αποθηκεύονται, ώστε ο χρήστης να μπορεί να ανατρέξει σε αυτές ανά πάσα στιγμή και να γυρίσει σε προηγούμενη έκδοση αν το επιθυμεί.
Η χρήση του εργαλείου είναι δωρεάν. Η μόνη περίπτωση στην οποία ο χρήστης καλείται να πληρώσει ένα μικρό ποσό, είναι αν θέλει να αφαιρεθούν οι διαφημίσεις.
(Ελέγχθηκε από Μάνδαρα Εμμανουήλ)
http://mind42.com/

XMind.png


Το XMind είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για το σχεδιασμό διαγραμμάτων τόσο για την οπτικοποίηση πληροφοριών όσο και την εύρεση συμπεράσματος σε συγκεκριμένο πρόβλημα. Αναπτύχθηκε από την εταιρεία XMind Ltd και πια βρίσκεται στην έκδοση XMind 7 v3.6.1(1/2016) προσφερόμενη για όλα τα λειτουργικά(Mac OS X, Windows και Linux 32bit/64bit). Κυκλοφορεί από το 2007 και μέχρι σήμερα έχει κερδίσει 6 βραβεία και διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το 2013 το βραβείο για το πιο δημοφιλές εργαλείο κατασκευής διαγραμμάτων. Πρόκειται για ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα που υποστηρίζει πολλές γλώσσες. Υπάρχει δωρεάν έκδοση με τις βασικές λειτουργίες του εργαλείου, αλλά και 2 εκδόσεις επί πληρωμή, η Plus(79$) και η Pro(99$), κάθε μία από τις οποίες προσφέρει επιπλέον πρόσθετα και δυνατότητες.
Στην σελίδα μπορεί κάποιος να βρει και επιπλέον προσφορές. Στο XMindο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει τα δικά του διαγράμματα εννοιών-ιδεών(mindmaps), συνεπειών(fishbonediagrams), δεντρικά (treediagrams), οργανογράμματα(organization charts) από έτοιμες δομές συνδέοντας τις έννοιες ιεραρχικά, δίνοντας έμφαση σε σημεία που επιθυμεί. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα εξαγωγής του διαγράμματος σε μορφή εικόνας ή αρχείου κειμένου, καθώς επίσης και η δημοσίευσή του κάθε διαγράμματος στην βιβλιοθήκη της επίσημης σελίδας, όπου μπορούν να τα δουν, να τα σχολιάσουν, να τα κατεβάσουν και να τα δημοσιεύουν σε άλλα μέσα άλλοι χρήστες. Στα δημοσιευμένα διαγράμματα υπάρχει υπολογισμός των φορών που τα είδαν και συσχετισμός με άλλα κοντινής θεματολογίας με βάση την κεντρική ιδέα/έννοια του διαγράμματος για την διευκόλυνση των αναζητήσεων των χρηστών. Για να μπορέσει όμως ο χρήστης να έχει πρόσβαση σε όλα αυτά πρέπει απλά να κάνει εγγραφή στην επίσημη ιστοσελίδα με δήλωση απλά του email του.

http://www.xmind.net/

(Προστέθηκε από Μάμμου Σταυρούλα, 05/2016)

Argument Mapping / Decision Making Tools


solvr.png
solvr.png

solvr.png

Το Solvr είναι ένα ενδιαφέρον εργαλείο για την επίλυση προβλημάτων σε ομάδες. Επιτρέπει σε μια ομάδα ανθρώπων να συζητήσουν κάποιο πρόβλημα ή τις ιδέες τους συνεργατικά. Παρέχει μια πλατφόρμα όπου ο χρήστης μπορεί να μοιραστεί σκέψεις ή κάποιο πρόβλημα και στη συνέχεια να προσκαλέσει άλλους να προσθέσουν δικές τους ιδέες ή λύσεις για το πρόβλημά του. Κάθε ιδέα που προτείνεται παρουσιάζεται σαν ξεχωριστό κομμάτι και ο καθένας μπορεί εύκολα και ανώνυμα να ψηφίσει υπέρ της ή να προσθέσει άλλες ιδέες. Για να ξεκινήσει κανείς αρκεί να εισάγει ένα πρόβλημα και να επιλέξει το κουμπί Start. Το Solvr στη συνέχεια θα δημιουργήσει μια νέα και μοναδική σελίδα για το συγκεκριμένο πρόβλημα και ο χρήστης μπορεί να προσκαλέσει άλλους απλά προωθώντας τους το URL της σελίδας.Γενικά χαρακτηριστικά του:

 • Online εργαλείο για ομαδική επίλυση προβλημάτων και λήψη αποφάσεων.
 • Δημιουργία και συνεργασία σε όσα προβλήματα επιθυμεί ο χρήστης, δηλαδή δεν υπάρχει ποσοτικός περιορισμός.
 • Δεν υπάρχει περιορισμός στους συμμετέχοντες.
 • Οποιοσδήποτε γνωρίζει το URL μπορεί να προσθέσει ιδέες, νέα προβλήματα ή σχόλια.
 • Οι συζητήσεις μπορούν να εκτυπωθούν.
 • Είναι δωρεάν και δεν απαιτείται κάποια εγκατάσταση.
Ένας εκπαιδευτικός θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει για :

 • Καταιγισμό ιδεών μεταξύ των μαθητών στα θέματα των μαθημάτων.
 • Συγκέντρωση ιδεών για θέματα του σχολείου.
 • Οργάνωση συνεδριών και εκδηλώσεων.
 • Οργάνωση μελέτης και δραστηριοτήτων σε εργασίες των μαθητών.
http://www.a.freshbrain.com/solvr/
cohere.png
cohere.png

cohere.png
Το διαδίκτυο είναι για τους ανθρώπους και τις ιδέες τους. Το Cohere είναι ένα οπτικό εργαλείο για τη δημιουργία, τη σύνδεση και το διαμοιρασμό ιδεών. Είναι ένα εργαλείο διαχείρισης ιδεών, για την ύφανση ισχυρών συνδέσμων μεταξύ των ιδεών. Προορίζεται για προσωπική, ομαδική ή κοινωνική χρήση. Είναι μέρος του αναδυόμενου οράματος για δημιουργία μιας νοηματικής υποδομής στη διαμόρφωση, ανταλλαγή αλλά και την αμφισβήτηση των ιδεών. Φιλοδοξεί να συμβάλλει στην αποτελεσματική online συζήτηση και το διάλογο, σε πεδία όπως η ανοιχτή, συμμετοχική μάθηση, η ηλεκτρονική δημοκρατία, η ακαδημαϊκή έρευνα και η διαχείριση γνώσης.Συγκεκριμένα, το Cohere δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να δημοσιεύει μια ιδέα ή ένα σύνδεσμο μεταξύ ιδεών, να δημιουργεί αντίγραφα ασφαλείας των ιδεών του, να υποστηρίξει ή να αμφισβητήσει ιδέες, να ενσωματώσει το χάρτη ιδεών του σε άλλες ιστοσελίδες για την εξάπλωσή τους και να ανακαλύψει άλλους ανθρώπους που, κυριολεκτικά, συνδέεται με τη σκέψη του.http://cohere.open.ac.uk/index.php
umlet_logo.jpg


Το UMLet είναι ένα δωρεάν, ανοιχτού κώδικα εργαλείο δημιουργίας UML διαγραμμάτων μ’ ένα πολύ απλό περιβάλλον διεπαφής για τον χρήστη. Με το UMLet είναι δυνατό να δημιουργήσουμε διαγράμματα από απλό κείμενο και να εξαχθούν σε αρχεία eps, pdf, jpg, svg, να τα διαμοιραστούμε και να τα προσαρμόσουμε. Το UMLet υποστηρίζει μια ποικιλία από διάφορους τύπους διαγραμμάτων UML όπως: διαγράμματα κλάσεων, διαγράμματα περίπτωσης χρήσης, διαγράμματα ακολουθίας, διαγράμματα κατάστασης, διαγράμματα ανάπτυξης, διαγράμματα δραστηριότητας. Το UMLet επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργήσουν τα δικά τους προσαρμοσμένα στοιχεία UML. Η εμφάνιση ενός στοιχείου μπορεί να τροποποιηθεί (ή να δημιουργηθεί ένα νέο στοιχείο) και να προσαρμοστεί στις ανάγκες του χρήστη προγραμματίζοντας το σε Java. Έτσι οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν και να προσθέσουν νέους τύπους στοιχείων στα διαγράμματα τους.
(Δεν είναι Web 2.0 εργαλείο)
http://www.umlet.com/


(Ελέγχθηκε και διορθώθηκε από Γούτα Στυλιανό)
CopeItLogo1.jpg CopeItLogo2.jpg


To CoPe_it ! είναι ένα εργαλείο, ελληνικής σχεδίασης, που ευνοεί την εύκολη συνεργασία με ανταλλαγή απόψεων και πόρων. Επίσης επιτρέπει και ενθαρρύνει τη συμμετοχικότητα σε ιδιωτικές και δημόσιες συνεργατικές κοινότητες.

Με το CoPe_it ! , μπορείτε να :

 • Δημιουργήσετε έναν προσωπικό ή συνεργατικό χώρο εργασίας .
 • Γίνετε μέλος και να συμβάλετε σε ένα χώρο εργασίας .
 • Προσθέσετε και μοιραστείτε νέο περιεχόμενο μέσα από ένα χώρο εργασίας .
 • Το περιεχόμενο μπορεί να αποτελείται από ιδέες, σχόλια , σημειώσεις ή οποιοδήποτε άλλο είδος πολυμέσων που υπάρχουν σε τοπικό υπολογιστή ή γύρω από το Internet .
 • Εξερευνήσετε το ήδη υπάρχον περιεχόμενο ενός χώρου εργασίας .
 • Να κινηθείτε στο περιεχόμενο γύρω από το χώρο εργασίας , εξυπηρετώντας έτσι τους σκοπούς απεικόνισης και την οργάνωση .
 • Να ομαδοποιήσετε ή να αλληλοσυνδέσετε περιεχόμενο.

Το CoPe_it ! είναι ένα απλό και επεκτάσιμο εργαλείο:

 • Απλές διεπαφές επιτρέπουν ακόμη και σε μη χρήστες πληροφορικής να συνεισφέρουν στο και να εξερευνήσουν το περιεχόμενο.
 • Γρήγορα συμπεράσματα μπορούν να παραχθούν με την αξιοποίηση των ποικίλων απόψεων ενός χώρου εργασίας .

To CoPe_it ! προωθεί την ανάπτυξη και αυξάνει τη συνεργασία εντός των κοινοτήτων:

 • Ενισχύει την παραγωγή και τη συνολική διαχείριση της συλλογικής γνώσης .
 • Βασίζεται σε μία διαλεκτικό προσέγγιση συνεργασίας που επιτρέπει στα μέλη των κοινοτήτων να εκφράσουν την άποψή τους σχετικά με τις απόψεις και τους πόρους ενός χώρου εργασίας .

http://copeit.cti.gr (Προστέθηκε από Θεοχαρίδη Θεοχάρη)
online Chart.png
¨Δημιουργία, διαμοιρασμός και ανακάλυψη infographics και online διαγραμμάτων¨Εγγραφή ή σύνδεση με twitter ή facebook¨Πολύ εύχρηστο περιβάλλον¨Επιλογή από προσχεδιασμένα πρότυπα και πρόσθεση διαγραμμάτων, βίντεο και χαρτών.¨Εισαγωγή από Excel η CSV και επεξεργασία online. ¨Δυνατότητα να προστεθούν πολλά διαγράμματα
Το Online Chart είναι ένα διαδικτυακό εργαλείο με το οποίο οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν και να διαμοιράσουν online διαγράμματα. Το περιβάλλον εργασίας είναι πολύ εύχρηστο και απλό ώστε η δημιουργία ενός διαγράμματος να γίνεται πολύ γρήγορα. Υπάρχει μία σειρά από προσχεδιασμένα πρότυπα τα οποία μπορούν να τροποποιηθούν και να προστεθούν σε αυτά πολλαπλά διαγράμματα (πίτα, ραβδογράμματα, φυσαλίδες κ.τ.λ.) ή να δημιουργήσουν οι χρήστες δικά τους πρότυπα εξ ολοκλήρου από την αρχή. Τα δεδομένα για τα διαγράμματα μπορούν να εισαχθούν χειροκίνητα ή μέσα από Excel. Τέλος, τα διαγράμματα που δημιουργούνται από τους χρήστες μπορούν να αποθηκευτούν διαδικτυακά ή και να διαμοιραστούν.
http://www.onlinecharttool.com/

(Προστέθηκε 05/04/2015, Αβραμίδου Μαργαρίτα)
(Ελέγχθηκε 19/04/2018, από την Χρυσάνθη Μπεκιάρη)
Slickplan.png

To SlickPlan είναι ένα διαδικτυακό εργαλείο που ασχολείται αποκλειστικά µε τη δημιουργία διαγραμμάτων ή οργανογραμμάτων και περιλαμβάνει τα απολύτως απαραίτητα κουμπιά για αυτή τη δουλειά, χωρίς πολύπλοκα μενού. Παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας διαγράμματος σε γραμμική μορφή ή σε δενδροειδή. Μετά την ολοκλήρωση του διαγράμματος μπορείτε να εξάγετε το διάγραμμα σε HTML κώδικα και να το χρησιμοποιήσετε όπου θέλετε, καθώς και να το εξάγετε σε μορφή PDF.
http://slickplan.com/

(Προστέθηκε 05/04/2015, Αβραμίδου Μαργαρίτα)Mapping Tools


geocommonslogo.png
Geocommons
Το GeoCommons είναι μια εφαρμογή όπου μπορείς να παρουσιάσεις γεωκωδικοποιημένες εικόνες και visual analytics μέσα από χάρτες τοy Wikimedia Commons της Google Earth . Οι εικόνες απεικονίζονται ως εικονίδια ώστε να μην αλλοιώνεται η εικόνα του εδάφους και ανοίγουν με ένα κλικ του ποντικιού. Μπορείτε να μορφοποιήσετε τον χάρτη σας διάφορα θέματα σκίασης, σύμβολα αναλογιών, εικονίδια, σημεία, γραμμές και πολύγωνα. Βρείτε εύκολα πληροφορίες και δεδομένα που χρειάζεστε μέσα από εύκολα εργαλεία αναζήτησης και διαχειριστείτε τα δεδομένα σας χρησιμοποιώντας ετικέτες. Στο τέλος μπορείτε βέβαια να διαμοιράσετε την δουλειά σας με όποιον επιθυμείτε.

http://www.geocommons.com

(Προστέθηκε από Γανίτη Κατερίνα στις 25/03/2016)
animaps.png

Το animaps επεκτείνει τη λειτουργία των χαρτών Google στους χάρτες Google, επιτρέποντας σας να δημιουργήσετε χάρτες με σημάδια που μετακινούνται, εικόνες και κείμενα που εμφανίζονται στα σημεία, καθώς και γραμμές με σχήματα που αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Οταν στέλνεται το animap στους φίλους σας, φαίνεται σαν ένα βίντεο που μπορούν να παίξουν με αυτό, να κάνουν παύση, να επιβραδύνουν και να επιταχύνουν την δράση. Είναι free και σύνδεση μπορείς να κάνεις μέσω facebook η δημιουργία απλού λογαριασμού, ο χειρισμός επίσης είναι απλός καθώς υπάρχουν αρκετά tutorial σε βίντεο για να σε κατευθύνουν σε κάθε βήμα.


http://www.animaps.com

Προστέθηκε από Ντερόπουλο Παναγιώτη στις 4/05/2017

debategraph.png


debategraph
http://debategraph.org/Stream.aspx?nid=65027&vt=ngraph&dc=focus


Το debategraphείναι μία cloudbasedεφαρμογή που επιτρέπει τη δημιουργία ενός χάρτη διαλόγου μέσα από τη συνεργασία μεταξύ των μελών μίας κοινότητας.
Ο χάρτης μπορεί να διαμοιραστεί μέσα από το σύνδεσμο (link) της διεύθυνσής του ή να κοινοποιηθεί στα κοινωνικά δίκτυα.
Κάθε χάρτης που δημιουργείται μπορεί να είναι χρήσιμος σε μία άλλη ομάδα ατόμων με κοινό ενδιαφέρον ή κοινές ανάγκες.
Επίσης διάφοροι χάρτες πληροφοριών που αφορούν ένα συγκεκριμένο θέμα (καιρικά φαινόμενα, ανάπτυξη πληθυσμού, φυσικοί πόροι), μπορούν να συνενωθούν σε έναν ευρύτερο χάρτη (στοιχεία μιας πόλης, ή μιας χώρας), μέσα από την ανταλλαγή των συνδέσμων τους.

(Προστέθηκε από Αχιλλέα Κάππη, 26/05/2017)