wilostar3d_logo.png


Tο WiloStar3D είναι ένα τρισδιάστατο εικονικό σχολείο που παρέχει μαθήματα από το σπίτι σε μαθητές ηλικίας από 12 έως 18 ετών. Ο σχεδιασμός του βασίζεται στις αρχές του εποικοδομισμού και δίνει στους μαθητές την ευκαιρία, μέσα από αλληλεπίδραση με το εικονικό περιβάλλον στο οποίο κινούνται, να αξιολογήσουν τις πληροφορίες και να οικοδομήσουν νέα γνώση. Οι χρήστες μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα σε εικονικές τάξεις, να φτιάξουν δικά τους avatars και αντικείμενα, να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικές πηγές και βιβλία, να χρησιμοποιήσουν whiteboards, ήχο, βίντεο, μηνύματα κειμένου και παρουσιάσεις σε Powerpoint, ώστε να εκφραστούν και να δείξουν αυτά που έχουν μάθει. Η πλοήγηση διευκολύνεται από ένα σύστημα τηλεμεταφοράς των χρηστών ανάμεσα στις εικονικές τάξεις και τους διάφορους επιμέρους χώρους του εικονικού κόσμου. Κάθε μαθητής έχει το δικό του εικονικό "Πυργο της Γνώσης", ένα χώρο όπου ολοκληρώνει εργασίες, όπως συνεργατική κατασκευή ολόκληρων πόλεων, οργανώνει και καλείται να παρουσιάσει τις νέες πληροφορίες που έχει διδαχτεί. Επιπλέον, οι μαθητές συμμετέχουν σε αναπαραστάσεις ιστορικών γεγονότων και παιχνίδια εκπαιδευτικού χαρακτήρα, είναι εφικτή η ανταλλαγή αρχείων ανάμεσά τους για να συνεργαστούν σε ομαδικές εργασίες, ενώ παράλληλα λαμβάνουν καθημερινά οδηγίες και βοηθητικά σχόλια από το εκπαιδευτικό προσωπικό. Εκτός αυτού, το WiloStar3D παρέχει ειδικό πρόγραμμα εξ αποστάσεως μάθησης για άτομα με μαθησιακές δυσκολίες. Το online περιβάλλον είναι κλειστό, υπάρχει ειδικό προσωπικό παρακολούθησης που εξασφαλίζει την ασφαλή πλοήγηση σε αυτό και απαιτείται ειδική άδεια για επισκέπτες και εγγραφή για τους μαθητές.

Οι εικονικές τάξεις χωρίζονται σε δύο βαθμίδες, μία για ηλικίες 12-15 ετών, που παρακολουθούν τέσσερα 50λεπτα εικονικά μαθήματα ανά εβδομάδα, και μία για άτομα ηλικίας 15-18 ετών, με υποχρεωτικές παρακολουθήσεις διάρκειας 2μιση ωρών τέσσερις φορές την εβδομάδα.Οι ώρες των μαθημάτων επιλέγονται από τους μαθητές και για να προβιβαστούν στην επόμενη τάξη πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ένας συγκεκριμένος αριθμός ωρών παρακολούθησης κάθε χρόνο. Τα ετήσια δίδακτρα είναι $2.700 για την πρώτη βαθμίδα και $2.900 για τη δεύτερη, η πληρωμή γίνεται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας με δυνατότητα καταβολής σε δόσεις, ενώ υπάρχει επιπλέον χρέωση για την πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό και εγχειρίδια.
http://www.wilostar3d.com (προστέθηκε το πιο πρόσφατο logo που έλειπε και διορθώθηκαν τα δίδακτρα σύμφωνα με το φετινό πρόγραμμα)
(Ελέγχθηκε από Ντέμη Μυρσίνη 3/2016)


photosphere_logo.png

Το ProtoSphere είναι ένα εικονικό περιβάλλον πουδημιουργήθηκε από την εταιρεία ProtonMedia και παρέχει μία σειρά εργαλείων που επικεντρώνεται στη συνεργασία και την επικοινωνία των επιχειρήσεων που τις βοηθά να επιταχύνουν τη λήψη αποφάσεων, την αύξηση της παραγωγικότητας και τη βελτίωση της συνολικής τους απόδοσης στο χώρο εργασίας. Το ProtoSphere χρησιμοποιείται κυρίως σε τομείς επαγγελματικής εκπαίδευσης, εταιρικής εκπαίδευσης και στον τομέα των πωλήσεων.
Το ProtoSphere επιτρέπει τη δημιουργία ενός εικονικού εργασιακού χώρου, όπου οι κατάλληλοι άνθρωποι και τα κατάλληλα δεδομένα έρχονται σε επαφή ακριβώς την κατάλληλη στιγμή για να αυξήσουν την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα της μεταφοράς γνώσης.
Μερικά από τα χαρακτηριστικά του Protosphere είναι:
Κοινωνικό: Κάθε χρήστης εκπροσωπείται από ένα avatar,που συνδέεται με ένα προφίλ στο SharePoint, το blog και το wiki. Αυτό επιτρέπει στον οργανισμό να δίνει ώθηση στη δύναμη της κοινωνικής παραγωγής για τη δημιουργία και τη διαχείριση της γνώσης.
■ Μοναδικό: Οι βαρετές 2Dσυναντήσεις στο διαδίκτυο δεν είναι αρκετές για να συμμετάσχει αποδοτικά το εργατικό δυναμικό ενός οργανισμού. Με το ProtoSphere, οι οργανισμοί μπορούν να κρατήσουν την κουλτούρα τους και εξ αποστάσεως σε μια συναρπαστική 3D εμπειρία. Το επίπεδο της συμμετοχής - εμπλοκής ανεβαίνει.
■ Μάθηση:Η νέα γενιά εμπειριών e-learning,επιτρέπει σ’ έναν οργανισμό να ενσωματώσει πλήρως την εκμάθηση στην ενοποιημένη δομή επικοινωνίας του.
Το καινοτόμο περιβάλλον του ProtoSphere έχει τη μοναδική ικανότητα να ενώνει πολλαπλές μορφές ενοποιημένων τεχνολογιών επικοινωνίας / συνεργασίας και απεικόνισης για να προωθήσει γρήγορα και έγκαιρα τη συλλογική λήψη αποφάσεων σε μία επιχείρηση.
Το ProtoSphere προσφέρει μοναδικά την ικανότητα να φέρει σε επαφή τους ανθρώπους μέσα σε μια επιχείρηση οπουδήποτε και οποτεδήποτε, με τα δεδομένα τους σε όλες τις μορφές, συμπεριλαμβανομένων αποθηκευμένων βίντεο, υπολογιστικών φύλλων, εγγράφων, εικόνων, παρουσιάσεων, περιεχομένου web κ.ά., ώστε να καταστεί δυνατή η βέλτιστη επιχειρηματική απόφαση.
Η τελευταία έκδοση είναι η ProtoSphere 2.0 και δεν είναι δωρεάν. Παρέχεται μία δοκιμαστική έκδοση του προγράμματος.
http://www.protonmedia.com/the-product/protosphere-overview/

external image Aliceprogramming.jpg

Το Alice είναι μία δωρεάν, αντικειμενοστρεφής εκπαιδευτική γλώσσα προγραμματισμού όπου ο χρήστης, μέσω ενός 3D περιβάλλοντος, μπορεί να δημιουργήσει μικρές ιστορίες, παιχνίδια ή video-animation. Το λογισμικό αρχικά αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Virginia, ενώ τώρα υποστηρίζεται από μία ομάδα ειδικών, προσωπικού και φοιτητών του Πανειστημίου. Το Alice υποστηρίζει την ανάπτυξη εικονικών χαρακτήρων και δεν διαθέτει συντακτικούς περιορισμούς καθώς έχει σαφώς ορισμένη σύνταξη. Το γεγονός αυτό το κάνει πιο ελκυστικό στα παιδιά και γενικότερα στους αρχάριους μαθητές του προγραμματισμού. Διαθέτει τη δικιά του κοινότητα όπου εκπαιδευτικοί μπορούν να μοιραστούν νέες ιδέες και εφαρμογές μέσω του επίσημου blog, forum και μίας λίστας e-mail. H συγγραφή προγραμμάτων στο περιβάλλον Alice αποτελείται από δύο στάδια. Στο πρώτο προσθέτουμε τον “κόσμο” στον οποίο θα αναπτύσσουμε το πρόγραμμα και τα αντικείμενα από την βιβλιοθήκη του Alice. Μετέπειτα δημιουργούμε ένα “σενάριο”, καθορίζοντας μια σειρά εκτέλεσης εντολών των αντικειμένων οι οποίες αναπτύσσονται με σύρσιμο και απόθεση στο πεδίο εντολών. Το αποτέλεσμα είναι οπτικό και άμεσα ανατροφοδοτούμενο από το γραφικό περιβάλλον του χρήστη (GUI) και είναι ένα “σενάριο” το οποίο είναι εύκολα κατανοητό από τα παιδιά.

http://www.alice.org/ (Ελέγχθηκε 15/04/15 από Μπλετσογιάννη Ναταλία)

external image latest?cb=20140913233207

Το IMVU είναι μία υπηρεσία ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων που προσφέρεται μέσα στα πλαίσια ενός τρισδιάστατου εικονικού χώρου. Αποτελεί, δηλαδή, ένα 3D chat στο οποίο ο χρήστης έχει ένα χαρακτήρα (avatar) και τον διαμορφώνει όπως αυτός επιθυμεί. Ο χρήστης μπορέι να διαλέξει ρούχα και παπούτσια, να αλλάξει εμφάνιση και να διαμορφώσει τον χώρο του. Μπορεί ακόμη να παίξει παιχνίδια και να αγοράσει αντικείμενα για το avatar του τα οποία έχουν δημιουργήσει άλλοι χρήστες. Επίσης οι χρήστες μπορούν να δημιουργούν δημόσια ή ιδιωτικά δωμάτια και να συμμετέχουν σε διάφορα γκρουπ και κοινότητες. Η βασική συνδρομή στην υπηρεσία του IMVU είναι δωρεάν. Το IMVU έχει το δικό του νόμισμα που είναι τα credits με τα οποία οι χρήστες εάν επιθυμούν μπορούν να αγοράζουν διάφορα εικονικά αντικείμενα που είναι διαθέσιμα προς πώληση. Για να αποκτήσει ένας χρήστης credits ή θα πρέπει να προσκαλεί φίλους του να γίνουν μέλη της κοινότητας ή θα πρέπει να τα αγοράζει ή να γίνει ενεργό μέλος στην ομάδα ανάπτυξη του IMVU.
http://www.imvu.com/ (Ελέγχθηκε 15/04/15 από Μπλετσογιάννη Ναταλία)
<Ελέγχθηκε 5/04/17 Ντερόπουλος Παναγιώτης>secondlife.jpg

Το Second Life είναι ένας εικονικός κόσμος που δημιουργήθηκε από την εταιρία Linden Lab στις 23 Ιουνίου 2003, απευθύνεται κυρίως σε άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών και είναι προσβάσιμο μέσω του διαδικτύου. Ένα δωρεάν πρόγραμμα που ονομάζεται Second Life Viewer επιτρέπει στους χρήστες του, που ονομάζονται «Κάτοικοι» να διαδρούν μεταξύ τους μέσω εικονικών εκπροσώπων (avatar) μέσα σε ένα πλήρως αλληλεπιδραστικό περιβάλλον. Οι κάτοικοι μπορούν να εξερευνήσουν, να γνωρίσουν άλλους κατοίκους, να εγκλιματιστούν, να συμμετέχουν σε ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες και να δημιουργήσουν αλλά και να εμπορευτούν εικονικά αγαθά και υπηρεσίες με κάποιον άλλο, ή να ταξιδεύουν στον εικονικό κόσμο. Για τη δημιουργία αντικειμένων μέσα στον εικονικό κόσμο, παρέχεται από το Second Life ένα εργαλείο τρισδιάστατης μοντελοποίησης βασισμένο σε βασικά γεωμετρικά σχήματα. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με την Linden Scripting Language η οποία είναι η γλώσσα προγραμματισμού του Second Life και αποδίδει λειτουργικότητα στα εικονικά αντικείμενα. Περισσότερο πολύπλοκα αντικείμενα, υφές, animations και χειρονομίες μπορούν να δημιουργηθούν με εξωτερικό λογισμικό. Το Second Life διασφαλίζει ότι κάθε χρήστης έχει κατοχύρωση πνευματικής ιδιοκτησίας για καθετί που θα δημιουργήσει και επίσης το σύστημα «Πελάτης-Εξυπηρετητής» του παρέχει διαχείριση ψηφιακών δικαιωμάτων.
Το Second Life χρησιμοποιείται ως πλατφόρμα για την εκπαίδευση από πολλά ινστιτούτα, όπως κολλέγια, πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες και κυβερνητικές οργανώσεις. Σήμερα υπάρχουν πάνω από εκατό περιοχές που χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς λόγους. Εκπαιδευτικοί και ερευνητές προτιμούν την ανάπτυξη ψηφιακών εικονικών μαθημάτων στο Second Life επειδή είναι πιο προσωπική από την παραδοσιακή εξ αποστάσεως διδασκαλία, δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να αναπτύξουν το αίσθημα της κοινότητας και αποτελεί ένα εργαλείο σύγχρονης από απόσταση εκπαίδευσης με ήχο και γραπτή online συνομιλία. Παράλληλα, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον καμβά του Second Life για να δημιουργήσουν ένα ασφαλές περιβάλλον ώστε να ενισχύσουν την εμπειρική μάθηση. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον τα άτομα ασκούνται σε δεξιότητες πρακτικής, δοκιμάζουν τις νέες ιδέες και μαθαίνουν από τα λάθη τους.
http://secondlife.com/ (Checked - Χατζάκης Μιχαήλ)<Ελέγχθηκε 5/04/17 Ντερόπουλος Παναγιώτης>

external image twinity-logo-590x.jpg

Το Twinity είναι ο πρώτος 3D online εικονικός κόσμος για την κατασκευή πιστών αντιγράφων πόλεων από όλο τον κόσμο και το κατέβασμα του client γίνεται δωρεάν. Οι πόλεις που είναι κατασκευασμένες μέχρι στιγμής στο περιβάλλον είναι: το Βερολίνο, η Σιγκαπούρη, το Λονδίνο, το Μαϊάμι και η Νέα Υόρκη. Υπάρχουν 3 κατηγορίες μελών στο περιβάλλον: η basic, η premium και commercial, οι οποίες είναι μέχρι στιγμής δωρεάν και η κάθε μια διαθέτει διαφορετικά προνόμια. Για να γίνει κάποιος μέλος στο Twinity, θα πρέπει να είναι νόμιμης ηλικίας στη χώρα διαμονής του. Το κάθε μέλος εκπροσωπείται μέσα στην κοινότητα μέσω ενός avatar, στο οποίο μπορεί να δώσει το πραγματικό του όνομα και μάλιστα μπορεί να το προσαρμόσει με τέτοιο τρόπο ώστε να μοιάζει στον ίδιο όπως είναι στην πραγματική του ζωή (ανεβάζοντας μια φωτογραφία και κάνοντας την κατάλληλη επεξεργασία). Τα νομίσματα του κόσμου ονομάζονται “Globals” (ισχύει 90Globals=1Euro) και αγοράζονται είτε με πιστωτική κάρτα είτε αποκτώνται με τη συμμετοχή σε εικονικές εκδηλώσεις. Με τα νομίσματα οι χρήστες μπορούν να αγοράζουν ρούχα, αντικείμενα, animations και να πληρώνουν για τα εικονικά διαμερίσματά τους. Πέρα από όλα αυτά όμως, δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες να ξεναγηθούν σε αυτές τις εικονικές πόλεις. Στο Βερολίνο μπορεί κάποιος να επισκεφτεί εικονικά, σημαντικά αξιοθέατα τόσο στο ανατολικό όσο και στο δυτικό Βερολίνο όπως την Πύλη του Βραδενβούργου ή να πάρει μια γεύση από την ιστορία της πόλης στο εικονικό μουσείο για το Τείχος του Βερολίνου. Στο Λονδίνο μπορεί κάποιος να επισκεφτεί την Oxford Street, το Soho, την πλατεία Trafalgar, το ανάκτορο του Buckingham κτλ. Στη Νέα Υόρκη, μπορεί κάποιος να δει το Trump Tower, το Solow Building, τη δημόσια βιβλιοθήκη της πόλης κτλ. Σε όλες τις πόλεις ο χρήστης μπορεί να μετακινείται είτε με τα πόδια είτε με κάποιο όχημα. Επίσης δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης σε κάποιο μίνι χάρτη, ο οποίος παρέχεται από το Google Maps. Επιπλέον ακολουθείται μια πραγματική αλλαγή στις ώρες μεταξύ των πόλεων. Έτσι όταν είναι νύχτα στην Ευρώπη, στις πόλεις της Αμερικής είναι μέρα. Το περιβάλλον χρησιμοποιεί τεχνολογίες απεικόνισης Next Generation ώστε να προσφέρει μια σύγχρονη οπτική εμπειρία συγκρίσιμη με τα πιο πρόσφατα παιχνίδια. Αυτό περιλαμβάνει κανονικούς, κατοπτρικούς και κυβικούς χάρτες. Τεχνολογίες Screen Space Ambient Occlusion και φωτοσκιάσεων ολοκληρώνουν το οπτικό αποτέλεσμα. Τέλος, το Twinity χρησιμοποιεί τα δεδομένα τρισδιάστατης χαρτογράφησης που χρησιμοποιούνται επίσης σε συστήματα όπως το Satnav και το Google Earth, που αυξάνουν το ρεαλισμό των κτιρίων.
http://www.twinity.com/en

(Ελέγχθηκε από τον Χατζηθεοχάρη Δημήτριο 1/05/2018)

external image favicon.png
To Active Worlds (AW) είναι μια 3D πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας. Ο client του περιβάλλοντος «τρέχει» σε Windows. Οι χρήστες μπορούν να συνομιλούν μεταξύ τους μέσω chat ή να χτίζουν τις δικές τους δομές και περιοχές από μια συλλογή αντικειμένων. Το AW επιτρέπει στους χρήστες να είναι ιδιοκτήτες κόσμων και συμπάντων, και να αναπτύσσουν 3D περιεχόμενο. Ο browser έχει δυνατότητες φυλλομέτρησης, φωνητικής συνομιλίας και instant messaging. Αυτό το ενσωματωμένο λογισμικό επιτρέπει στους χρήστες να συνδέονται, να εξερευνούν και να κερδίζουν μεγαλύτερη κατανόηση του περιβάλλοντος. Οι εταιρείες και τα άτομα της εκπαίδευσης μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη διάδραση, την επικοινωνία και τα μέσα του AW ώστε να παρέχουν λειτουργικά περιβάλλοντα κατάλληλα για την επίτευξη των στόχων τους. Τα κύρια χαρακτηριστικά του AW είναι: 1. Building: Επιτρέπει στους χρήστες να οικοδομούν το δικό τους περιβάλλον.2. Chat: Επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ χρηστών σε απόσταση 200 μέτρων. Παρέχεται κοινόχρηστο chat σε πολλές περιοχές όπως στο “ground zero”, το οποίο αποτελεί την έναρξη. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα αποστολής ιδιωτικών μηνυμάτων, μεταξύ χρηστών σε οποιαδήποτε περιοχή, μέσω τηλεγραφημάτων. Τα τηλεγραφήματα είναι ιδιωτικά, εκτός από το διαχειριστή του σύμπαντος. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου είναι πρόβλημα η εμβέλεια των 200 μέτρων και γι’ αυτό χρησιμοποιούνται bots για να μεταδίδουν τη συνομιλία σε όλους.
3. Worlds: Το AW χωρίζεται σε κόσμους. Οι κόσμοι είτε ανήκουν στο AW είτε σε κάποιους χρήστες που τους αγοράζουν από την ιστοσελίδα του περιβάλλοντος.4. Universes: Οι χρήστες στο AW μπορούν να αγοράσουν το δικό τους σύμπαν, το οποίο μπορεί να είναι ένας ενιαίος αυτόνομος κόσμος (single stand-alone world), ή να περιέχει πολλαπλούς κόσμους, σαν το ίδιο το AW. Καθώς η πλατφόρμα εξελίσσεται, οι ιδιοκτήτες του σύμπαντος πρέπει να αγοράζουν αναβαθμίσεις για το διακομιστή απευθείας από το περιβάλλον.5. Bots & kits: Τα bots είναι εφαρμογές που αναπτύσσονται χρησιμοποιώντας στο Active Worlds SDK. Κάποιες από αυτές τις εφαρμογές έχουν χρησιμοποιηθεί για να επιτρέπουν στους χρήστες να αυτοματοποιούν απλές εργασίες.Το περιβάλλον προσφέρει πάνω από 1000 εικονικούς κόσμους. Η επίσκεψη και το chat στο AW είναι δωρεάν. Οι ενεργοί πολίτες, πληρώνουν κάποια αμοιβή και έχουν τα παρακάτω δικαιώματα: α) απεριόριστη πρόσβαση σε εκατοντάδες κόσμους, β)προστατευμένη ονομασία πολίτη, γ)ασφαλισμένα προνόμια ιδιοκτησίας, δ)υπηρεσίες Instant Messaging, ε)πρόσβαση στην γκαλερί με τα avatar, κτλ.Το ActiveWorlds έχει προσθέσει μια νέα διάσταση στη μάθηση. Σαν απάντηση για την αυξανόμενη ζήτηση από μέρους των εκπαιδευτικών, το ActiveWorlds ξεκίνησε το Active Worlds Educational Universe (AWEDU), το οποίο είναι μια μοναδική εκπαιδευτική κοινότητα που κάνει το περιβάλλον τεχνολογικά διαθέσιμο σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, σε καθηγητές και σε μαθητές. Μέσω αυτής της κοινότητας, οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν νέες έννοιες, θεωρίες μάθησης, δημιουργικά προγράμματα σπουδών και να ανακαλύψουν νέα παραδείγματα για την κοινωνική μάθηση. Το AWEDU προσφέρει πάνω από 80 εκπαιδευτικούς κόσμους. Εκπαιδευτικοί κόσμοι υπάρχουν όμως και μέσα στο βασικό περιβάλλον του AW, όπου διδάσκονται μαθήματα, διεξάγονται πειράματα και πραγματοποιούνται συνεδριάσεις. Το Activeworlds Inc. προσφέρει εκπαιδευτικά πακέτα τιμών για τα ιδρύματα που ενδιαφέρονται για τους εικονικούς κόσμους. Υπάρχουν πολλά πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο που είναι μέλη στο AWEDU, μεταξύ αυτών και το Τμήμα Πληροφορικής του πανεπιστημίου Αθηνών. Για τις τιμές μπορεί κάποιος να ενημερωθεί εδώ.http://www.activeworlds.com/thinking_worlds.jpg
thinking_worlds.jpg

thinking_worlds.jpg

thinking_worlds.jpg

To Thinking Worlds είναι μία πλατφόρμα σχεδίασης τρισδιάστατων εικονικών περιβαλλόντων, κατάλληλα για εκπαιδευτικές προσωμοιώσεις. Επιτρέπει τη δημιουργία και τη δημοσίευση εκπαιδευτικών συστημάτων εμβύθισης που μπορούν να υλοποιηθούν σε έναν κοινό υπολογιστή. Ο σχεδιαστής μπορεί να επιλέξει το εικονικό περιβάλλον, τα avatar (εικονικά ομοιώματα ανθρώπων) και το πώς αυτά θα συμπεριφέρονται μέσα σε αυτό, ενώ του παρέχεται τεχνική υποστήριξη στους δημιουργούς του λογισμικού. Το Thinking Worlds είναι κατάλληλο για την δημιουργία Serious Games, των βιντεοπαιχνιδιών δηλαδή που μέσα από την διαδικασία της ψυχαγωγίας προσπαθούν να περάσουν εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Το Thinking Worlds δεν είναι δωρεάν λογισμικό. Η ανάπτυξη προγράμματος στο εκπαιδευτικό εργαλείο Thinking Worlds μπορεί να γίνει με "σύρσιμο και απόθεση" χαρακτήρων στην "σκηνή". Παρόλα αυτά, υπάρχει και η δυνατότητα συγγραφής κώδικα για κάποιους που γνωρίζουν από προγραμματισμό.
http://www.thinkingworlds.com


smeet.jpg
smeet.jpg

smeet.jpg

smeet.jpg

Το Smeet (Social Meeting) ανήκει στην κατηγορία των 3D social games. Σε αντίθεση με άλλα 3D social games, το Smeet λειτουργεί χωρίς να χρειάζεται να το κατεβάσει και να το εγκαταστήσει ο χρήστης στον υπολογιστή του, γιατί είναι δωρεάν και άμεσα διαθέσιμο μέσω οποιονδήποτε σύγχρονου Βrowser. Επιπλέον, ο χρήστης μπορεί να συνδέεται και μέσω Facebook. Η ιστοσελίδα του Smeet είναι δυνατόν να ενσωματωθεί σε οποιαδήποτε άλλη σελίδα μέσω iframe. Τον Ιανουάριο του 2011, η πλατφόρμα έφτασε τα περίπου 6 εκατομμύρια χρήστες και έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 10 διαφορετικές γλώσσες. Το Smeet δημιουργεί εικονικούς κόσμους μέσα στους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να «συναντηθούν» και να αλληλεπιδράσουν με τα Αvatar τους, να κάνουνε chat, να παρακολουθήσουν βίντεο, να ακούσουν μουσική, να παίξουν κουίζ κ.α. Μπορούν ακόμα να ντύσουν το Αvatar τους και να χτίσουν το δικό τους 3D εικονικό σπίτι. Το Smeet δίνει τη δυνατότητα να δει κάποιος μαζί με τους φίλους του βίντεο πολύ εύκολα, απλώς πληκτρολογώντας τη σελίδα του YouTube στις οθόνες για βίντεο που διαθέτει το περιβάλλον. Υπαρχεί επίσης η δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας με άλλους χρήστες, δηλώνοντας μόνο το τηλέφωνο προς κλήση και εν συνεχεία το σύστημα καλεί αυτό το νούμερο. Επίσης, μπορεί κάποιος εύκολα να επικοινωνήσει με τους αγαπημένους του star μέσω τηλεφώνου ή κάμερας. Διαθέτει μια ποικιλία παιχνιδιών και δωματίων με κουίζ. Επίσης μπορεί κάποιος να έχει ένα κατοικίδιο ή να φροντίζει τον κήπο του. Οι βασικές λειτουργίες όπως το chat, η διακόσμηση των δωματίων των χρηστών και το παιχνίδι είναι δωρεάν. Οι χρήστες μπορούν να κερδίσουν “Fame Points” μέσα από δραστηριότητες. Όσο αυξάνονται τα “Fame Points”, ο χρήστης αλλάζει κοινωνικό status και ανεβαίνει κοινωνική τάξη. Συνεπώς η αλλαγή του κοινωνικού status συνοδεύεται από επιπλέον δυνατότητες όσον αφορά το σπίτι που έχει δημιουργήσει. Εάν ο χρήστης θέλει να έχει πρόσβαση σε premium λειτουργίες και δραστηριότητες, τότε θα πρέπει να αγοράσει “Coins”. Κατά αυτό τον τρόπο ο χρήστης για κάποια περίοδο θα είναι VIP. Οι χρήστες που εγγράφονται στο Smeet ανακατευθύνονται στην υποπεριοχή που αντιστοιχεί στη χώρα τους με τη διεύθυνση IP τους. Μετά την εγγραφή μεταφέρονται μέσα στον κόσμο μαζί με άλλους χρήστες ίδιας ηλικίας, έτσι ώστε να μην αναμιγνύονται ενήλικοι και ανήλικοι στον ίδιο κόσμο.
http://en.smeet.com/
meez5.jpg
meez5.jpg

meez5.jpg

meez5.jpg

Το Meez είναι μια εικονική «παιδική χαρά» για τους έφηβους, στην οποία μπορούν να δημιουργούν κοινωνικές και πολυμεσικές δραστηριότητες και τις οποίες μπορούν να μοιραστούν με τους φίλους τους. Το Meez είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη, διαδικτυακή κοινότητα που συνδυάζει τον κοινωνικό εικονικό κόσμο με την κοινωνική δικτύωση, τα παιχνίδια, τα πλούσια πολυμέσα και άλλα. Σε αυτό το διαδραστικό περιβάλλον, οι χρήστες μπορούν να εκφράσουν το προσωπικό τους γούστο, με τη δημιουργία μοναδικών άβαταρ με πολλά στυλ και αξεσουάρ και δωματίων διακοσμημένα με εικονικά αντικείμενα. Στο Meez οι έφηβοι μπορούν να μοιραστούν τα δικά τους ενδιαφέροντα σχετικά με τη μόδα, τη μουσική, τα βίντεο και τα χόμπι - σχεδόν οτιδήποτε που αγαπούν να κάνουν στην πραγματική τους ζωή - με τους φίλους τους. Μπορούν επίσης, να εξάγουν το άβατάρ τους και να το χρησιμοποιοήσουν σε IMs, σε blogs και σε άλλες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
http://www.meez.com
SLOODLE_gold-med-clip.jpg
SLOODLE_gold-med-clip.jpg

SLOODLE_gold-med-clip.jpg

SLOODLE_gold-med-clip.jpg
Το SLOODLE (Simulation Linked Object Oriented Dynamic Learning Environment) είναι ένα Open Source project που συνδυάζει το εικονικό περιβάλλον του Second Life με το σύστημα διαχείρισης γνώσης(learning-management system ) Moodle. Παρέχει μια ποικιλία από εργαλεία που υποστηρίζουν την γνώση και την διδασκαλία σε έναν κόσμο. Δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να ανεβάζουν τις παρουσιάσεις τους στο Moodle και να τις παρουσιάζουν στο Second Life μέσω του Sloodle Presenter και μπορούν επίσης να δημιουργήσουν κουίζ στο Moodle και να το ολοκληρώσουν στο Second Life μέσω του Sloodle Quiz. Τα εργαλείαπου έχουν ενσωματωθεί είναι συμβατά πλήρωςμε το web-based σύστημα διαχείρισης μάθησης.Μερικά από τα βασικά εργαλεία που διαθέτει τοsloodle είναι:
 • Web-ενδοεπικοινωνία. Ένα chat-room που συνδιάζει το chatroom του Moodle και του Second Life μαζί. Οι μαθητές μπορούν να συμμετάσχουν σε chats στο Second Life κάνοντας χρήση του chatroom του Moodle και οι συζητήσεις μπορούν να αρχειοθετούνται με ασφάλεια σε μια βάση δεδομένων του Moodle.
 • Εγγραφή και δήλωση στοιχείων ταυτόχρονα και στα δύο με διαχείριση ταυτότητας για το Second Life και το Moodle. Τέλος σύνδεση των Avatars των φοιτητών με τον λογαριασμό που έχουν στο Moodle.
 • Εργαλείο για Quiz και 3D Drop Box με πρόσβαση από το Second Life και βαθμολόγηση και προβολή των βαθμών στο Moodle.
 • Εργαλείο επιλογής και ψήφου με εμφάνιση των αποτελεσμάτων στο Second Life, καθώς και στο Moodle.
 • Πολυχρηστική μπάρα εργαλείων η οποία ενισχύει τη διεπαφή χρήστη του Second Life.
 • Εργαλείο συγγραφής και προβολής παρουσιάσεων και διαφανειών ή / και ιστοσελίδων σχετικά με το Moodle από το Second Life.
http://www.sloodle.org/

Opensim_white.png
Opensim_white.png

Opensim_white.png

Opensim_white.png

To OpenSimulator ή αλλιώς κοινά γνωστό ως OpenSim είναι μια πλατφόρμα εικονικού περιβάλλοντος, η οποία ξεκίνησε πριν 3 χρόνια και ουσιαστικά αποτελεί απομίμηση του Second Life (χρήση ίδιων viewers και εργαλείων κατασκευής 3D αντικειμένων). Έτσι, αντικείμενα που έχει κατασκευάσει ένας χρήστης στο Second Life μπορεί εύκολα να τα μεταφέρει στο περιβάλλον του OpenSim, σε έναν ιδιόκτητο server ή πιο εύκολα σε μια ιδιόκτητη περιοχή που του προσφέρει η υπηρεσία φιλοξενίας εικονικών κόσμων ReactionGrid. Η δυνατότητα «τηλεμεταφοράς» των χρηστών του OpenSim από τον δικό τους χώρο σε άλλους (hypergridding) επιτρέπει την εικονική επίσκεψη εκπαιδευόμενων και τη συμμετοχή τους σε δραστηριότητες σε άλλα εικονικά περιβάλλοντα άλλων εκπαιδευτικών οργανισμών που, επίσης, χρησιμοποιούν την ίδια πλατφόρμα. Πρόκειται για μια λειτουργία που ελέγχεται απόλυτα, επιτρέποντας έτσι την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια για τους μαθητές. Επιπλέον, έτσι προσφέρεται η δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς οργανισμούς να αποκτήσουν το δικό τους 3D εικονικό «μικρόκοσμο» σε δικό τους εξυπηρετητή, αποφεύγοντας τα έξοδα ενοικίασης από κάποια υπηρεσία φιλοξενίας (hosting provider).

Η OpenSimέχει γραφτεί στη γλώσσα C# και μπορεί να τρέξει στα Windows, .NetFrameworkκαι σε μηχανές τύπου Unix μέσα από το περιβάλλον Mono.
Ο πηγαίος κώδικας τελεί υπό την άδεια DSD. Οι δυνατότητες που υποστηρίζει είναι:
 • Τρισδιάστατα, on-lineπεριβάλλοντα, πολλών χρηστών.
 • Τρισδιάστατους εικονικούς χώρους με μεταβλητό μέγεθος μέσα σε ένα στιγμιότυπο.
 • Πολλούς χρήστες (clients) και πρωτόκολλα και πρόσβαση του ίδιου κόσμου ταυτόχρονα μέσα από πολλά πρωτόκολλα.
 • Μηχανή φυσικής με πολλές δυνατότητες όπως Bulletκαι ODE.
 • Πελάτες που δημιουργούν τρισδιάστατο περιεχόμενο σε πραγματικό χρόνο.
 • Scriptinginworldχρησιμοποιώντας τις γλώσσες LSL/OSSL και C#.
 • Δυνατότητες τροποποίησης του εικονικού κόσμου, μέσα από την εισαγωγή αρθρωμάτων scene.

http://opensimulator.org

(Checked - Χατζάκης Μιχαήλ)
(Ελέγχθηκε, λειτουργεί και ενημερώθηκε, 08/04/2017 Αχιλλέας Κάππης)


edusim3D.jpg
edusim3D.jpg

edusim3D.jpg

edusim3D.jpg

To Edusim3D είναι μία 3D πλατφόρμα εικονικού κόσμου πολλαπλών χρηστών και μία εργαλειοθήκη συγγραφής για το διαδραστικό πίνακα της αίθουσας. Επίσης, δουλεύει πολύ αποτελεσματικά στους προσωπικούς υπολογιστές των μαθητών.
Το Edusim3Dεπιτρέπει σε πολλαπλές αίθουσες να συνδέονται σε έναν διαδραστικό πίνακα με στόχο της συνεργατική μάθηση. Με αυτό το εργαλείο η αίθουσα μπορεί να μετατραπεί σε ένα προηγμένο εικονικό εργαστήριο.
Είναι ένα περιβάλλον τρισδιάστατης εμβύθισης που βασίζεται στις αρχές του εποικοδομισμού και προορίζεται ειδικά για χρήση σε διαδραστικούς πίνακες: επιτρέπει στους μαθητές και τις μαθήτριες να κατασκευάσουν εξ ολοκλήρου έναν εικονικό κόσμο, όπως για παράδειγμα την κατασκευή μιας μυκηναϊκής κατοικίας ή το εικονικό σπίτι του Παπαδιαμάντη, ή μια ξενάγηση σε ένα μουσείο. Είναι απλό και χρησιμοποιείται για να αποφύγουμε την ατέρμονη προβολή πολυμεσικού υλικού που θα αποτρέπει την ενεργή συμμετοχή των μαθητών.
Είναι επεκτάσιμο επιτρέποντας πολλαπλές αίθουσες διδασκαλίας για να συνδέσουμε τους διαδραστικούς πίνακες για συνεργατική μάθηση. Επιδιώκει να διαμορφώσει έναν νέο τρόπο να συμμετέχουν φοιτητές μέσω της «καθηλωτικής επαφής" .
http://edusim3d.com/
kanevalogo.jpg
kanevalogo.jpg

kanevalogo.jpg

kanevalogo.jpg

Ο 3D κόσμος Kaneva είναι ένας δωρεάν εικονικός κόσμος, όπου μπορείτε να κάνετε νέους φίλους,παρέες και να διασκεδάσετε. Αποτελεί μια ψηφιακή πόλη γεμάτη κοινωνικούς χώρους, ανθρώπους και κέντρα ψυχαγωγίας. Συνδυάζει έναν εικονικό κόσμο κι ένα κοινωνικό δίκτυο και είναι κατάλληλο για παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Υποστηρίζει μόνο PC πλατφόρμες και οι λειτουργικές απαιτήσεις του είναι Windows XP ή Vista, 515 MB χώρος στο σκληρό δίσκο, μνήμη RAM 512 MB, Internet υψηλής ταχύτητας και κάρτα γραφικών Nvidia 5200/ATI σειρά X700 ή και μεγαλύτερη. Προσφέρει εμπειρία καθώς μπορείτε να διασκεδάσετε και να κάνετε συναρπαστικά πράγματα όπως να ψωνίσετε, να χορέψετε, να κάνετε chat, να παίξετε και να κάνετε παρέα με τους 3D φίλους σας. Επίσης, μπορείτε να αλληλεπιδράσετε με άλλους χρήστες από όλο τον κόσμο συνομιλώντας μαζί τους και να συμμετέχετε σε απευθείας σύνδεση με αποκλειστικά γεγονότα Προσφέρει, επιπλέον, την δυνατότητα να δημιουργήσετε το δωρεάν 3D σπίτι σας, να σχεδιάσετε και να πουλήσετε τα δικά σας πράγματα, να χτίσετε ένα χώρο της κοινότητας και να μοιραστείτε την διασκέδαση με τους φίλους σας!
http://www.kaneva.com/


BRlogo-wirh-rd.png
BRlogo-wirh-rd.png

BRlogo-wirh-rd.png

BRlogo-wirh-rd.png

Blue Mars
Το Blue Mars είναι μια premium 3D virtual world πλατφόρμα, η οποία περιλαμβάνει featuring class leading fidelity, scalability, security, and connectivity.
Το Blue Mars είναι μια premium 3D virtual world πλατφόρμα, η οποία βρίσκεται ακομα σε open beta εκδοση. Εντάσσεται στη γενική κατηγορία των κοινωνικών εικονικών κόσμων, οι οποίοι επιτρέπουν περιεχόμενο δημιουργούμενο από τους χρήστες, που είναι εγγεγραμενοι στην πλατφορμα. Το ονομα του εμπνευστηκε από το οραμα για το μελλον, όπου η δυναμη για να μετασχηματίσουμε κόσμους ολόκληρους βρίσκεται μέσα στις δυνατότητες μας. Το ονομα Blue Mars αντιπροσωπευει την αυτήν την δυνατότητα και την ελπίδα. Στα του παιχνιδίου τώρα, τα Avatar μπορουν να κινούνται σε θέσεις γνωστές ως ¨Πόλεις¨ και να αλληλεπιδρούν με scripted objects και άλλα Avatar. Κάθε τοποθεσία μπορεί να έχει τις δικές τις ιδιαίτερες δυνατότητες που προστίθεται από το σχεδιαστή της πόλης, για διασκέδαση, παιχνίδι, αγορές σε καταστήματα ή άλλες χρήσεις. Επιπλέον χαρακτηριστικά του Blue Mars είναι:
•Ρυθμίσεις λογαριασμού: Προσαρμοσμένα εμφανιζόμενα ονόματα, λίστα φίλων και ομάδων.
•Προσαρμογή Avatar: Προσαρμοσμένα ρούχα, μαλλιά, σχήμα του σώματος, καθώς και χρώμα δέρματος. Στο μοντάζ κόσμο αντιμετωπίζουν και μακιγιάζ.
•Επικοινωνία: Τοπικά μηνύματα, φωνητική συνομιλία, και προσωπικά μηνύματα κειμένου μεταξύ χρηστών.
•Σύστημα Χρημάτων: Εικονικά ¨Blue Mars Dollars¨ χρησιμοποιούνται για αγορές και ενοικιάσεις. Μπορούν να αγοραστούν με αληθινά χρήματα, που εισπράττονται στο Blue Mars, και δύναται να εξαργυρωθούν από προγραμματιστές μέσω PayPal.
http://www.bluemars.com/


habbologo_whiteR.gif
habbologo_whiteR.gif

habbologo_whiteR.gif

habbologo_whiteR.gif

Habbo (παλαιότερα γνωστό ως Habbo Hotel) είναι ένας ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης που απευθύνεται σε εφήβους. Η ιστοσελίδα ανήκει και λειτουργεί από την εταιρεία Sulake Corporation. Η υπηρεσία ξεκίνησε το 2000 και επεκταθηκε για να συμπεριλάβει 11 σε online κοινότητες (ή ¨ξενοδοχεία¨ όπως καλούνται), με τους χρήστες σε περισσότερες από 150 χώρες. Από τον Αύγουστο του 2011, έχουν καταχωρηθεί πάνω από 230 εκατομμύρια Αvatars. Η πλατφόρμα έχει κατά μέσο όρο 10 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες μηνιαίως.
Ορισμένα χαρακτηριστικά του Habbo είναι:User pagesΕπιτρέπουν στους χρήστες να προσαρμόσουν τη δική τους ιστοσελίδα που εμφανίζεται στην κεντρική ιστοσελίδα του Habbo, κοινώς ονομάζεται ¨Habbo Home¨. Οι ιστοσελίδες των χρηστών εμπεριέχουν την εμφάνιση του χαρακτήρα και του Moto του χρήστη.GroupsΤα Group είναι ειδικά «κλαμπ», στα οποία οι χρήστες μπορούν να συμμετάσχουν. Έχουν παρόμοια μορφή με τις σελίδες των χρηστών.Discussion forumsΜέσα στις ομάδες, υπάρχει ένα φόρουμ συζήτησης, όπου οι χρήστες μπορούν να δημοσιεύουν διάφορα threads και topics.ToolbarΗ γραμμή εργαλείων της κοινότητας Habbo επιτρέπει στους χρήστες να παραμείνουν στη 1η γραμμή της επικαιρότητας σχετικά με το τι συμβαίνει στο Habbo, ακόμη και όταν δεν είναι εκείνη τη στιγμή online.
http://www.habbo.com/


freerealms_03.jpg
freerealms_03.jpg

freerealms_03.jpg

freerealms_03.jpg

Το επιχειρηματικό μοντέλο free-to-play που ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια από Ασιατικές χώρες έχει κάνει θραύση στον κόσμο του gaming με παγκόσμια αποδοχή εκατομμυρίων παικτών.Το FreeRealms παρέχεται δωρεάν (αν και υπάρχει και επιλογή συνδρομής με παροχές) για PC, Mac και PS3. Το FreeRealms θα μπορούσε να συσχετιστεί με μία πιο παιδική εκδοχή του World of Warcraft. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο συνέδριο GamesBeat 09 και είναι ένα βασισμένο για παιδιά massively multiplayer online παιγνίδι. Στο παιγνίδι, οι παίκτες μπορούν να τροποποιήσουν τους χαρακτήρες τους, να μεγαλώνουν κατοικίδια, να εξερευνούν τον κόσμο, να εκτελούν αποστολές και να μάχονται με τέρατα. Επίσης να παίζουν ένα πλήθος υποπαιγνιδιών μέσα στον κεντρικό τίτλο. Προσφέρει ακόμα ανταλλαγές καρτών, κοινωνική δικτύωση και αγορές μετρητών. Μπορούν ακόμη οι παίκτες να παίξουν ως ninja, να διακοσμήσουν το σπίτι σας ή να καλλιεργήσουν λουλούδια και λαχανικά.Το FreeRealms μέσα στα δύο χρόνια που πέρασαν κατάφερε να κερδίσει το ενδιαφέρον 20 εκατομμυρίων παικτών.
http://www.freerealms.com/


zoo.gr.jpg
zoo.gr.jpg

zoo.gr.jpg

zoo.gr.jpg

Το Zoo 3D World είναι ένας ολοκληρωμένος εικονικός κόσμος στα ελληνικά στον οποίο ο χρήστης επιλέγει έναν χαρακτήρα (avatar), μπορεί να επιπλώσει και να διακοσμήσει το χώρο του, να αλληλεπιδράσει και να κάνει chat με άλλους εικονικούς παίκτες σε ένα εικονικό περιβάλλον. Η τεχνολογία πίσω από το Zoo 3D World, προέρχεται από την αποκλειστική συνεργασία του zoo.gr με την γερμανική εταιρία Smeet, προσφέροντας μια ολόκληρη πλατφόρμα online εμπειρίας. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από 3D χαρακτήρες το 3D World είναι σε θέση να υποστηρίξει και τη δυνατότητα συνύπαρξης πολλών χρηστών online ταυτόχρονα καθώς και multiplayer παιχνίδια (Quiz, Word Challenge, MiniGames) και φωνητικές κλήσεις. Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν σε όλους τους χρήστες του Zoo, άρα αν δεν έχετε ήδη λογαριασμού τότε απλά χρειάζεται να δημιουργήσετε έναν. Επίσης, υπάρχει η οθόνη προβολής βίντεο από το youtube η οποία υπάρχει σε κάθε δωμάτιο. Κάνοντας copy-paste ένα οποιοδήποτε βίντεο από το youtube εκεί και πατώντας το Play ή το Enter μπορείτε να το παίξετε και να το δουν την ίδια στιγμή όλοι οι άλλοι χρήστες οι οποίοι βρίσκονται στο δωμάτιο. Ο χρήστης μπορεί να αλλάξει την εμφάνιση του avatar του, πρόσωπο, μπλούζα, παντελόνι, παπούτσια ή ακόμα και αντικείμενα. Η υπηρεσία δίνει 100 coins σε όποιο χρήστη ξεκινάει, τα οποία είναι αρκετά για να ντύσει τον χαρακτήρα του. Ασφαλώς υπάρχουν και αντικείμενα ένδυσης τα οποία παρέχονται free από το παιχνίδι χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψετε χρήματα. Αν θέλετε επιπλέον coins τότε τα αποκτάτε μέσω SMS, Paypal ή τηλεφώνου.
http://www.zoo.gr/3dworld
(Checked - Χατζάκης Μιχαήλ)thereLogo.png
thereLogo.png

thereLogo.png

thereLogo.png

To There είναι ένα 3D online εικονικός κόσμος, ο οποίος δημιουργήθηκε από τους Will Harvey και Jeffrey Ventrella. Η There Α.Ε. ιδρύθηκε την άνοιξη του 1998. Η πρώτη beta έκδοση δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2001, με πολλά στάδια beta εκδόσεων να ακολουθούν, όπου τον Οκτώβριο του 2003 παρουσιάστηκε στο κοινό. Στις 9 Μαρτίου 2010 - μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του κλεισίματος τις εταιρείας στις 2 Μαρτίου, 2010 – το There.com κλείνει τις πόρτες του για το κοινό. Στις 18 Μαΐου 2011, ο Michael Wilson, ανακοίνωσε ότι There.com ξανανοίγει στην σελίδα There.com. Όλα τα παλαιά μέλη θα έχουν πρόσβαση στα παλιά τους Avatar.
Υπήρχε ένας τόπος συναντήσεως για την κοινωνικοποίηση των μελών, όπου παίζανε λιγότερο ρόλο οι ρόλοι των μελών της κοινότητας απότι σε άλλα MMORPG. Χαρακτηριστικά αναφέροταν στην ιστοσελίδα το εξής: ¨... μια online απόδραση όπου μπορείτε να ¨αράξετε¨ με τους ήδη φίλους σας και να γνωρίσετε νέους ...¨. Έτσι θεωρείται ως μια υπηρεσία , η οποία παρέχει μια κοινή εμπειρία που επιτρέπει στους ανθρώπους να αλληλεπιδρούν σε μια online κοινωνία. Ο εικονικός κόσμος προσφέρει ένα PG-13 περιβάλλον με ενσωματωμένα φίλτρα για να εμποδίσει την αισχρολογία και προσβλητικούς χρήστες.
http://www.there.com/


Quest_Atlantis_Logo.png
Quest_Atlantis_Logo.png

Quest_Atlantis_Logo.png

Quest_Atlantis_Logo.png

Η QuestAtlantis είναι μια εκπαιδευτική on-line εφαρμογή για παιδιά 9-12 ετών που στηρίζεται σε στρατηγικές παιχνιδιών μέσα από ρόλους. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα παιχνίδι το οποίο χρησιμοποιεί τρισδιάστατη εικονική τεχνολογία για να δημιουργήσει ένα διαδραστικό περιβάλλον στο οποίο να μπορούν οι χρήστες να «εμβυθίζονται» σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες τις οποίες αποκαλούν αναζητήσεις (quests).

Συνδυάζει στρατηγικές που χρησιμοποιούνται στο εμπορικό περιβάλλον των παιχνιδιών με μαθήματα από εκπαιδευτική έρευνα για την μάθηση και το κίνητρο. Το πρόγραμμα στοχεύει να ασχοληθούν τα παιδιά με εκπαιδευτικές δραστηριότητες τόσο online όσο και offline.

Οφέλη για τους δασκάλους:

 • Οι αναζητήσεις (quests) σχετίζονται και με εκπαιδευτικούς σκοπούς και με κοινωνικά ζητήματα.
 • Το QA επιτρέπει στους καθηγητές να αναζητήσουν τη δουλειά των μαθητών, να αναθέσουν εργασίες και να κάνουν επισκόπηση κάποιων εργασιών.
 • Οι καθηγητές μπορούν να συνεργαστούν με τάξεις από άλλα σχολεία ή χώρες.

Οφέλη για τους μαθητές:

 • Οι μαθητές μπορούν να συνεργαστούν μέσω blogs, να απευθύνουν ερωτήσεις μέσω του προγράμματος στους συμμαθητές τους ή τους δασκάλους τους και να συμμετέχουν και σε άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
 • Έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με παιδιά από όλο τον κόσμο σε ένα ασφαλές περιβάλλον.
 • Μπορούν να έχουν πρόσβαση στο υλικό τους από κάθε υπολογιστή που έχει πρόσβαση στο ίντερνετ.
 • Μπορούν να δημιουργήσουν προσωπικούς χαρακτήρες μέσω κάποιου avatar αλλά και προσωπικές ιστοσελίδες.
 • Μπορούν να δημιουργήσουν online χαρτοφυλάκια (portfolios) όπου μπορούν να οργανώσουν τις υποχρεώσεις τους σχετικά με το μάθημα και την ανατροφοδότηση του μαθήματος.
http://questatlantis.org/sprite_300x183.png
sprite_300x183.png

sprite_300x183.png

sprite_300x183.png

Το Gaia Online είναι ένας ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης (στα Αγγλικά), βασισμένος σε Anime [Deleted: στα forum]. Το GaiaOnline ιδρύθηκε το 2003, αλλά το όνομα του άλλαξε απο go-gaia σε GaiaOnline.com το 2004 από τον ιδιοκτήτη του, την Gaia Interactive. Η Gaia αρχικά ξεκίνησε ως ένα Anime linklist και τελικά ανέπτυξε μια μικρή κοινότητα. [Deleted: Μετά από τις προσταγες] [Added:] Σύμφωνα με την επιθυμία του ιδρυτή της, Derek Liu ( με όνομα χρήστη "Lanzer"), η ιστοσελίδα κατευθύνθηκε προς το social gaming, και έγινε τελικά μια ιστοσελίδα βασισμένη στο forum. Σήμερα, έχει πάνω από ένα εκατομμύριο posts καθημερινά και επισκεψιμότητα περίπου 7 εκατομμύρια μοναδικούς χρήστες κάθε μήνα. Έχει πάνω από 23 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες συνολικά.
Τα μέλη του Gaia Online, γνωστά ως Gaians, λαμβάνουν, όταν εγγράφονται στον εικονικό κόσμο, ένα προσαρμόσιμο "avatar". Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόσουν το avatar τους με πολλούς τρόπους, πχ. [Added:] αλλάζοντας το χρώμα του δέρματος, το στυλ και το χρώμα των ματιών, το στυλ των μαλλιών και το χρώμα τους, το φύλο, τη φυλή (δηλαδή ανθρώπος, βαμπίρ ή ξωτικό) και την ενδυμασία τους.
http://www.gaiaonline.com/ (Ελέγχθηκε 6/4/2014 από Κατερίνα Κατμάδα)


virtual_mtv.jpg
virtual_mtv.jpg

virtual_mtv.jpg

virtual_mtv.jpg

Το Virtual MTV, πιο γνωστό ως vMTV, είναι μια συλλογή των εικονικών κόσμων κάτω από την ομπρέλα του MTV Networks.
Το vMTV περιλαμβάνει επτά διαφορετικούς κόσμους, όπου καθένας βασίζεται σε μία τηλεοπτική εκπομπή του MTV και οι οποίοι είναι οι: Virtual Laguna Beach, Virtual Hills, Virtual Pimp My Ride, Virtual Backstage Pass, Virtual Skate Park και Virtual America's Best Dance Crew.
Η καινοτομία του συγκεκριμένου ιστότοπου είναι το γεγονός ότι κατάφερε να ενσωματώσει στο παιχνίδι αληθινές τοποθεσίες, τις οποίες προσωμοίωσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Υπαρχούν εστιατόρια, καταστήματα και άλλου είδους μαγαζιά, που φαίνονται ακριβώς ίδια με τα πραγματικά. Ακόμη υπάρχουν αυθεντικά ρούχων για το ντύσιμο των Avatar από γνωστούς σχεδιαστές μόδας, τα οποία εντός του παιχνιδιού φέρουν εκπληκτικές ομοιότητες με αυτά του αληθινού κόσμου. Ακόμα μπορεί κανείς να διασκεδάσει στα πιο ¨hot¨ club, να επισκεφθεί τα πιο trendy μαγαζιά και να επιδείξει το νέο του look στους υπόλοιπους χρήστες.
Μια ακόμη καινοτομία που ενσωματώθηκε στο vMTV είναι η δυνατότητα να φτιάξει/βελτιώσει κανείς το αυτοκίνητο του, όπως στη γνωστή εκπομπή του MTV "Pymp My Ride" και επιπλέον να προκαλέσει άλλους χρήστες σε κόντρες για να αναδειχτεί ο καλύτερος.
Τέλος, στο παιχνίδι συμμετέχουν και διασημότητες, όπως οι Good Charlotte, οι Korn, οι Linkin Park, ο Mikes Jones κ.α. με τους οποίους μπορεί κανείς να γνωριστεί και να κάνει τόσο text chat όσο και voice chat, για να μάθει ακόμα περισσότερα για τον αγαπημένο του celebrity.
http://virtual.mtv.com/homepage/external image logo-new.png

Το anatronica είναι ένα τρισδιάστατο περιβάλλον αλληλεπίδρασης το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην μελέτη της ανατομίας μέσα από μία αναπτυγμένη πλατφόρμα. Είναι ένα είδος μικρόκοσμου στο οποίο ο φοιτητής μπορεί να πειραματιστεί και να κατανοήσει έννοιες που σχετίζονται με την ανατομία. Πέρα όμως από εργαλείο εκμάθησης για την ανατομία είναι και εργαλείο παρουσίασης στο οποίο ο χρήστης μπορεί να χτίσει τρισδιάστατα αλληλεπιδραστικά μοντέλα. Μερικές από τις ιδιότητες του είναι η εύχρηστη πλοήγηση και εξερεύνηση μέσα στο τρισδιάστατο περιβάλλον, η εύκολη αναζήτηση, τα quiz.Είναι διαθέσιμο για Windows/MacOS, android συσκευές, ipad αλλά όχι για iphoneακόμη. Επίσης υπάρχει και η διαδικτυακή έκδοση όπως αναφέραμε παραπάνω. Εκτός από την δωρεάν έκδοση υπάρχει και η Pro η οποία παρέχει επιπλέον υπηρεσίες.

http://www.anatronica.com/ (λειτουργεί - Χριστοδούλου)

PORAORA.jpg

Το Pora Ora είναι ένας δωρεάν τρισδιάστατος κόσμος σχεδιασμένος να κάνει τη μάθηση διασκέδαση. Είναι εφοδιασμένο με παιχνίδια που περιέχουν γραφή και ανάγνωση, μαθηματικά, γεωγραφία και επίλυση προβλημάτων τα οποία δίνουν κίνητρο στους μαθητές να προοδεύσουν σε αυτό το συναρπαστικό και ασφαλές online περιβάλλον. Το εκπαιδευτικό υλικό μπορεί να μην είναι προφανές στον καθηγητή με την πρώτη ματιά διότι είναι έμφυτο στα παιχνίδια και στις αναζητήσεις, αλλά είναι σίγουρο πως όλα τα παιδιά μαθαίνουν. Σημαντικό επίσης είναι πως ο καθηγητής μπορεί να παρακολουθεί ανά πάσα στιγμή την πρόοδο των μαθητών με λεπτομερείς αναφορές με τις μαθησιακές δυνατότητες και δυσκολίες των μαθητών.

http://www.poraora.com/teachers.html (λειτουργεί - Χριστοδούλου)


storytellers.jpg

To ΑVATAR STORYTELLERS είναι το πρώτο online multiplayer εικονικό περιβάλλον μάθησης, ειδικά σχεδιασμένο για μαθητές ηλικίας 9-12 ετών. Οι μαθητές μπορούν να δημιουργήσουν τρισδιάστατες ψηφιακές ιστορίες σε εικονικό περιβάλλον χρησιμοποιώντας το σύστημα του WiloStar3D avatar. Ενισχύει τη διαδικασία εμβύθισης του γραπτού λόγου, επιτρέπει τη δημιουργία μοναδικών τρισδιάστατων avatar και αντικειμένων, προάγει την κοινωνικοποίηση των μαθητών σε ασφαλές περιβάλλον και συνδυάζει την ενεργή με την οπτική μάθηση. Κάθε χρόνο η εταιρία παράγει καινούρια διδακτέα ύλη προσαρμοσμένη στον λογισμικό τους. Η αγορά του εργαλείου γίνεται κατόπιν παραγγελίας από την εταιρία.

http://www.avatarstorytellers.com/default.asp?iId=HILHG
(λειτουργεί - Χριστοδούλου)

(Ελέγχθηκε 5/4/17 και διορθώθηκε από Καζδαρίδη Γεώργιο)


meshmoonlogo.png

Meshmoon


Το Meshmoon είναι ένα online σύστημα φιλοξενίας εικονικής πραγματικότητας κόσμους, το οποίο βασίζεται στην κατά παραγγελεία της τεχνολογίας,
παρέχοντας αξιοπιστία και επεκτασιμότητα με ένα ευέλικτο εύρος τιμών. Για να έχεις πρόσβαση στους κόσμους χρησιμοποιείς έναν Rocket client, το οποίο είναι ουσιαστικά μια έκδοση του ανοικτού κώδικα λογισμικού realXtend Tundra.
Η υπηρεσία Meshmoon είναι προσβάσιμη για τους επισκέπτες χωρίς κανένα κόστος (εκτός και αν ο ιδιοκτήτης του κόσμου επιθυμεί να χρεώσει κάτι), το μόνο που χρειάζεται είναι ο δωρεάν Rocket client. Αυτή την στιγμή, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανοικτών κόσμων, που αυξάνεται, για όλους όσους θέλουν να επισκεφθούν.
Για αυτούς που θέλουν να δημιουργήσουν το δικό τους κόσμο και να το φιλοξενήσουν στο Meshmoon, υπάρχουν πολλές επιλογές που είναι διαθέσιμες, συμπεριλαμβανομένου και της δυνατότητας περιορισμένης δωρεάν δοκιμής. Η δωρεάν δοκιμή είναι αρκετή ώστε να μπορέσει ο καθένας να δοκιμάσει και να εισάγει περιεχόμενο ελέγχοντας όλα τα απαραίτητα για το διαδικτυακό περιβάλλον διαχείρισης.

http://www.meshmoon.com

(Προστέθηκε από Γανίτη Κατερίνα στις 25/03/2016)


open_wonder.pngΤο Open Wonderland είναι μια Java εργαλειοθήκη ανοιχτού κώδικα για τη δημιουργία συνεργατικών 3D εικονικών κόσμων. Μέσα σε αυτούς τους κόσμους, οι χρήστες μπορούν να επικοινωνούν με υψηλή πιστότητα, ήχο που ενισχύει την εμβάπτιση, να κάνουν κοινή χρήση live desktop εφαρμογών και εγγράφων, καθώς και να διεξάγουν πραγματικές επιχειρήσεις. Το Open Wonderland είναι πλήρως επεκτάσιμο, οι προγραμματιστές και οι γραφίστες μπορούν να επεκτείνουν τη λειτουργικότητά του για να δημιουργήσουν εντελώς νέους κόσμους και να προσθέσουν νέα χαρακτηριστικά στους υπάρχοντες κόσμους. Το όραμα για το Open Wonderland είναι να παρέχει ένα περιβάλλον που να είναι αρκετά εύρωστο όσον αφορά την ασφάλεια, την επεκτασιμότητα, την αξιοπιστία και τη λειτουργικότητα, ώστε οι οργανισμοί να μπορούν να βασίζονται σε αυτό και να το θεωρούν ως ένα μέρος για τη διεξαγωγή πραγματικών επιχειρήσεων. Οι οργανισμοί θα πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν το Open Wonderland για να δημιουργήσουν μια εικονική παρουσία και να επικοινωνούν καλύτερα με τους πελάτες, τους συνεργάτες και τους εργαζόμενους. Τα άτομα θα πρέπει να είναι σε θέση να κάνουν την πραγματική τους δουλειά τους μέσα στον εικονικό κόσμο, εξαλείφοντας την ανάγκη για ένα ξεχωριστό εργαλείο συνεργασίας, όταν υπάρχει επιθυμία για από κοινού εργασία με τους άλλους. Τα άτομα θα πρέπει επίσης να είναι σε θέση να προσαρμόσουν τα τμήματα του κόσμου για να τις ανάγκες εργασίας τους και για να εκφράσουν το προσωπικό τους στυλ. Οι τύποι συνεργασίας που μπορούν να συμβούν εντός του χώρου περιλαμβάνουν ακουστική επικοινωνία, live desktop εφαρμογές κάθε είδους, και συνεργατική δημιουργία του περιεχομένου του κόσμου, τόσο γραφικά όσο και διαδικαστικά. Το project Wonderland είχε χρηματοδοτηθεί από την Sun Microsystems από την πρώιμη κιόλας ανάπτυξη της. Στις 27 Ιανουαρίου, το 2010, η Sun Microsystems εξαγοράστηκε από την Oracle, η οποία αποφάσισε να σταματήσει τη χρηματοδότηση. Το projetc Wonderland συνεχίζει τώρα ως ανεξάρτητο έργο ανοιχτού κώδικα υποστηριζόμενο από την κοινότητα και ονομάζεται "Open Wonderland".

Open Wonderland

(Προστέθηκε από Μαρία Στέκα στις 30/03/2016)