Σχεδίαση κοινωνικού λογισμικού

To Web 2.0 έχει σημάνει μια ποιοτική αλλαγή στον τρόπο αξιοποίησης της διαδικτυακής τεχνολογίας, έχει δημιουργήσει περισσότερα περιθώρια δημιουργικότητας, συμμετοχής και κοινωνικοποίησης.

Η εμπειρία των χρηστών στα κοινωνικά μέσα είναι περισσότερο πολύπλοκη από αυτήν στις μη κοινωνικές εφαρμογές. Οι αλληλεπιδράσεις δεν περιορίζονται μεταξύ χρήστη και υπολογιστή αλλά μεταξύ χρηστών μέσω του υπολογιστή. Το κοινωνικό λογισμικό υποστηρίζει τις ομαδικές αλληλεπιδράσεις, επιδιώκει να βελτιστοποιήσει την ομαδική εμπειρία αντί της ατομικής, μας δίνει τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε τους προηγούμενους περιορισμούς (κυρίως φυσικούς) και να δημιουργήσουμε νέες σφαίρες αλληλεπίδρασης

Χρειαζόμαστε νέες προσεγγίσεις και σχεδιαστικές μεθόδους για να δημιουργήσουμε αντίστοιχα εργασιακά ή εκπαιδευτικά περιβάλλοντα; Για αυτό ακριβώς το λόγο, άρχισε να δημιουργείται ένα νέο πεδίο σχεδίασης, το οποίο αποκαλείται:
Σχεδίαση κοινωνικών αλληλεπιδράσεων ή Social Interaction Design ή SxD
Το καλύτερο που μπορεί να κάνει ένας σχεδιαστής είναι να στήσει μια κοινωνική διεπαφή που δομεί και οργανώνει την αλληλεπίδραση ώστε οι χρήστες να καταλαβαίνουν το τι συμβαίνει και να αποφασίζουν για το τι θα κάνουν. Η σχεδίαση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων έχει σχέση
  • με το σεβασμό του ψυχολογικού και του κοινωνικού,
  • της ασάφειας και όχι του συγκεκριμένου,
  • του μη ηθελημένου και όχι του στοχευμένου.


Παρουσίαση


Desing for community


Προς μελέτη

  1. Chan, Α. (2006). A Social Interaction Design (SxD) Guide
  2. Chan, Α. (2008). A Social Interaction Primer.
  3. Chan, Α. (2009). A Social Interaction Primer ΙΙ.
  4. Underwood, G., (2009). Social Software: The Other 'Design for Social Impact'. core77 (design magazine & resource)
  5. Blees, I., Rittberger, M. (2009). Web 2.0 Learning Environment: Concept, Implementation, Evaluation. eLearning Papers 15.
  6. Huang, K., & Deng, Y. 2008 Aug 30. Social Interaction Design in Cultural Context: A Case Study of a Traditional Social Activity. International Journal of Design [Online] 2:2.

ΠαρουσιάσειςΒίντεο

Rethink Scholarship at Langara 2010 Call for Entries from Rory O'Sullivan and Simon Bruyn on Vimeo.