Social Networks Developmentning_logo.png


Το Ning είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία προσωπικού κοινωνικού δικτύου.
Δημοσιεύτηκε πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2005. Ο κύριος στόχος είναι η δημιουργία ενός προσωπικού δικτύου του χρήστη που θα εστιάζεται στα ενδιαφέροντά του.
Κατά την κατασκευή του χώρου του, δίνεται η ευκαιρία στο χρήστη να ενσωματώσει το στυλ το οποίο ταιριάζει στις προσωπικές τους προτιμήσεις, καθώς και τα εργαλεία που θα εξυπηρετούν το σκοπό που έχει θέσει ο χρήστης κατά την κατασκευή του δικτύου του. Η πλατφόρμα διαθέτει μία ευρεία γκάμα δωρεάν εργαλείων που μπορούν να εμπλουτίσουν την ιστοσελίδα κάποιου χρήστη, παρέχει όμως και πολύ πιο εξελιγμένα εργαλεία επί πληρωμή.
Η πλατφόρμα αυτή είναι web-based, τρέχει σε server του Ning, και δίνεται ελάχιστη δυνατότητα παραμετροποίησής της από το χρήστη.
http://www.ning.com/


logo_elgg.org.png

Το Elgg αποτελεί ένα κοινωνικό εργαλείο ανοιχτού κώδικα. Η δημοσίευσή του ξεκίνησε το 2004.

Η πλατφόρμα αυτή χρησιμοποιείται για την κατασκευή κοινωνικών περιβαλλόντων όλων των ειδών.
Μπορεί να αποτελέσει περιβάλλον κοινωνικής αλληλεπίδρασης στα πλαίσια της εκπαίδευσης, των επιχειρήσεων, αλλά κάθε άλλου είδους ενδιαφερόντων.
Το Elgg παρέχει μία ευρεία γκάμα από εργαλεία τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στους κατασκευαστές της κοινωνικής πλατφόρμας να δημιουργήσουν μία δική τους κοινωνική εφαρμογή που θα προωθεί την επικοινωνία, τη συνεργασία και την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ διαφορετικών ατόμων που έχουν ίδια ενδιαφέροντα και είτε ανήκουν είτε δεν ανήκουν στον ίδιο οργανισμό/σχολείο/πανεπιστήμιο/ομάδα κ.α.
Στα πλαίσια αυτής της κοινωνικής εφαρμογής τα μέλη μπορούν να έχουν δικό τους προφίλ, να διατηρούν ιστολόγια, μικροιστολόγια κ.α.
Υπάρχει μηνιαία συνδρομή ανάλογα με τον αριθμό των μελών του δικτύου. Δεν δέχεται διαφημίσεις προκειμένου να προστατευθεί η ιδιωτικότητα των μελών και η ασφαλής πλοήγηση στο δίκτυο.

https://elgg.org/ (Ελέγχθηκε 15/04/15 από Μπλετσογιάννη Ναταλία)

stribe_logo.jpg


Το Stribe είναι ένα διαδικτυακό εργαλείο δημιουργίας κοινωνικών δικτύων, που κέρδισε στο γαλλικό διαγωνισμό "Le Web start-up Competition" που διεξήχθη το έτος 2009 στο Παρίσι το πρώτο βραβείο. Με το Stribe μπορούμε να φτιάξουμε ένα κοινωνικό δίκτυο σε οποιοδήποτε σελίδα του ίντερνετ ή blog σε λιγότερο από 5 λεπτά.
Το Stribe βοηθά στη δημιουργία κοινοτήτων πάνω στο θέμα στο οποίο αναφέρεται ένας ιστοχώρος, ακόμη και αν αυτός ο ιστοχώρος δεν αποτελεί μέρος κάποιου κοινωνικού δικτύου. Οποιοσδήποτε ιστότοπος μπορεί να τροποποιηθεί ενσωματώνοντας τις λειτουργίες του Stribe με την προσθήκη ελάχιστου κώδικα Javascript στις ιστοσελίδες του.
Οι χρήστες μπορούν να δουν αν άλλοι χρήστες του ιστοχώρου είναι online και να συζητήσουν μεταξύ τους μέσω του chat ή να επικοινωνήσουν μέσω της αποστολής μηνυμάτων. Επιπλέον, το Stribe λειτουργεί με το Facebook Connect. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας ιστότοπος υποστηρίζει Stribe, τότε οι χρήστες του μπορούν να συζητήσουν με τους φίλους τους στο Facebook χωρίς καν να φύγουν αυτόν. Αυτή η λειτουργία έχει μεγάλη αξία, γιατί επιτρέπει στους δημιουργούς ιστοσελίδων να προσφέρουν μια λειτουργία που βοηθά να κρατήσουν τους χρήστες τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ παράλληλα ικανοποιείται η ανάγκη των χρηστών να συζητούν θέματα της αρεσκείας τους με άτομα που μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα.

http://www.stribe.com/thinkquest.jpg

Το thinkquest είναι ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον που αναπτύχθηκε από τη Oracle, προσανατολισμένο στην εκπαίδευση μέσα από ένα σύστημα κοινωνικής δικτύωσης. Βασικός στόχος της εν λόγω πλατφόρμας είναι να αξιοποιήσει τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της εκπαίδευσης δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές να εργαστούν ως συντάκτες διαμοιραζόμενου υλικού σε μια συγκεκριμένη κοινότητα χρηστών. Έτσι, η εκπαίδευση συντελείται από μαθητές σε μαθητές, ενθαρρύνοντας τη συνεργασία, την αλληλεπίδραση, την ενεργό συμμετοχή ,την ανταλλαγή απόψεων κ.τ.λ. Επιπλέον, οι μαθητές μπορούν να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς μεταξύ τους, προσπαθώντας να βελτιώνονται συνέχεια δεχόμενοι διαρκώς νέα κίνητρα. Το ThinkQuest Projects είναι ένα περιβάλλον μάθησης όπου οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί δημιουργούν web-based προγράμματα και συνεργάζονται με τους μαθητές τους και συμμαθητές τους αντίστοιχα σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι διαθέσιμο σε 11 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των κινέζικων, των ολλανδέζικων, των αγγλικών, των γαλλικών, των γερμανικών,των ιταλικών, των πορτογαλικών, των ισπανικών, των ταυλανδέζικων, των τούρκικων και των Χίντι.
http://www.thinkquest.org


twiducatelogo.jpg

Το Twiducate αποτελεί μια δωρεάν πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που σχεδιάστηκε το 2009 από καθηγητές για καθηγητές. Αποτελεί ένα μέσο αποκλειστικά για καθηγητές και μαθητές που βοηθά να συνεχίζεται η μάθηση έξω από το σχολική τάξη. Δίνει την δυνατότητα στους καθηγητές να δημιουργήσουν ένα κοινωνικό δίκτυο για την τάξη τους και να το χρησιμοποιήσουν σαν μέσο επικοινωνίας είτε κατά την διάρκεια του μαθήματος, είτε πέρα από αυτό, για να εξοικειώσουν τους μαθητές τους με τις web 2.0 τεχνολογίες και να τους βοηθήσουν να βελτιώσουν τις ικανότητές τους στο διάβασμα, στο γράψιμο και στην διαμοίραση ιδεών και σκέψεων. Ο εκπαιδευτικός δημιουργεί μια εικονική τάξη, δημιουργεί λογαριασμούς για τους μαθητές και στην συνέχεια όλοι έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν ελεγχόμενα, προστατευμένοι από κινδύνους του διαδικτύου. Κάποιοι από τους τρόπους που μπορείτε να το αξιοποιήσετε είναι:
 • Για την πραγματοποίηση online συζητήσεων με σκοπό την διαμοίραση ιδεών και απόψεων
 • Ως πίνακα ανακοινώσεων
 • Για οργάνωση των εργασιών στο σπίτι
 • Ως μέσο ενημέρωσης των γονέων για την πορεία των παιδιών τους
 • Για παροχή μιας λίστας από χρήσιμα bookmarks σχετικά με το μάθημα
 • Για έλεγχο της πορείας των εργασιών των μαθητών καθώς και την αλληλεπίδρασή τους σ αυτές.

http://www.twiducate.com/
ελέγχθηκε από Ζαφάρα Γιώργο 14/4/16


big_profile.jpg
Το Spruz αποτελεί ένα online εργαλείο που παρέχει στους χρήστες τη δυνατότητα δημιουργίας και φιλοξενίας ενός ολοκληρωμένου και λειτουργικού κοινωνικού δικτύου εντελώς δωρεάν, χωρίς καμία εξειδικευμένη γνώση HTML ή κάποιας γλώσσας προγραμματισμού. Οι χρήστες αφού εγγραφούν, μπορούν να επιλέξουν ένα όνομα για το δικτυακό τους τόπο, το οποίο μπορεί να αλλάξει αργότερα και να ξεκινήσουν με τη δημιουργία του τόπου. Το εργαλείο αυτό παρέχει αρκετές επιλογές σε θέματα, δυνατότητα δημιουργίας ομάδων, εύκολο interface, forum, blog, ανέβασμα φωτογραφιών, κ.ά.. Το δωρεάν εργαλείο επιτρέπει μέχρι και 50 μέλη στο δίκτυο και χώρο έως 100MB, που σε περίπτωση που ο χρήστης τα ξεπεράσει του δίνεται η δυνατότητα επέκτασης με πληρωμή.
Μέχρι το Μάρτιο του 2012 είχε 581.999 χρήστες που δημιούργησαν κάποιο κοινωνικό δίκτυο.
http://www.spruz.com/

Mahara_logo.png
Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα λογισμικά ανάπτυξης κοινωνικών δικτύων που προορίζονται για γενική χρήση, το mahara έχει σχεδιαστεί ως μια πλατφόρμα που επιτρέπει στους χρήστες της να επιδείξουν τη δια βίου μάθηση και τις δεξιότητές τους σε επιλεγμένο "ακροατήριο". Το Mahara μπορεί να σχεδιάσει e-portfolios ή online κοινότητες μάθησης. Χαρακτηριστικά που προσφέρει είναι η δημιουργία blog, forum, group, βιογραφικού σημειώματος, η διαχείριση αρχείων, θεσμικές λεπτομέρειες και στοιχεία κοινωνικής δικτύωσης με τα οποία ο χρήστης μπορεί να προσθέσει και να διατηρήσει μια λίστα με φίλους του.
https://mahara.org/ (Ελέγχθηκε 15/04/15 από Μπλετσογιάννη Ναταλία)

socialgo.gif
Το SocialGo είναι μια πλατφόρμα που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε το δικό σας, κλειστού ή ανοικτού τύπου κοινωνικό δίκτυο. Ουσιαστικά προσφέρει την δυνατότητα σε ομάδες ανθρώπων να οργανώσουν την κοινότητά τους online με ένα πολύ μικρό κόστος. Ο δημιουργός του (εσείς) μπορεί να έχει τον πλήρη έλεγχο στους χρήστες και στο υλικό που υπάρχει στο κοινωνικό δίκτυο και να είναι σίγουρος για την ασφάλεια του υλικού αυτού. Το SocialGO δεν προσπαθεί να αντικαταστήσει το Facebook ή το Twitter αλλά προσφέρει τη δυνατότητα σε ομάδες ανθρώπων να οργανώσουν την κοινότητά τους online με ένα πολύ μικρό κόστος (ανήκει στην οικογένεια προγραμμάτων Software-as-a-Service SaaS). Το μεγάλο στοίχημα του SocialGO είναι η «ασφάλεια» και η «μεταφερσιμότητα» του κοινωνικού σας δικτύου.

http://www.socialgo.com/(Ελέγχθηκε 07/04/15 από Αραβίδου Ευδοξία)

external image Wolfram-Alpha-and-Facebook-Analytics.png

Wolfram Alpha - Facebook
H εταιρεία wolfram είναι γνωστή στο ευρύ κοινό κυρίως από το μαθηματικό λογισμικό Mathematica. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια ασχολείται επιπλέον με την ανάλυση μεγάλων συνόλων δεδομένων. Σε αυτά τα πλαίσια μας παρέχει μία πολύ εύκολη,γρήγορη και δωρεάν δυνατότητα. Αυτή είναι να πάρουμε μία αναφορά (report) του λογαριασμού μας στο facebook. Σε αυτή μπορούμε να δούμε:
 • Στατιστική ανάλυση των posts, statuses, likes
 • Ανάλυση και κατηγoριοποίηση των φίλων μας (ηλικία, φύλο, χώρα προέλευσης κ.α.)
 • Οπτικοποίηση με στατιστικά διαγράμματα και word clouds.
 • Διαγράμματα με τις αλληλοσυσχετίσεις των φίλων μας.
 • Posts και φωτογραφίες με τα περισσότερα likes ή comments.
 • Επίσης ποιοι φίλοι μας έχουν σχολιάσει περισσότερο σε εμάς.

http://www.wolframalpha.com/facebook


TweetPing1.jpg

TweetPing

To tweetping είναι ένα on line εργαλείο οπτικοποίησης του twitter. Ουσιαστικά παρουσιάζει τον παγκόσμιο χάρτη και οπτικοποιεί όλα τα tweets που παράγονται στον κόσμο σε πραγματικό χρόνο. Επίσης έχει και μία παρουσίαση των στατιστικών στοιχείων οργανωμένα ανά ήπειρο. Σε αυτά μας δίνονται τα tweets, οι λέξεις, οι χαρακτήρες, το τελευταίο hashtag καθώς και το τελευταίο mention που συμβαίνουν σε κάθε ήπειρο. Είναι ένα πραγματικά εντυπωσιακό εργαλείο το οποίο έχει αναπτυχθεί από τον Frank Ernwein. Οι τεχνολογίες υλοποίησης στηρίχθηκαν σε javascript backbone, jQuery, Processingjs, HTML 5 W3C & WHATWG standards και CSS. Tα tweets αντιπροσωπεύονται με φωτεινές κουκκίδες και αν αφήσετε ανοιχτή για αρκετό διάστημα την ιστοσελίδα θα δείτε σταδιακά να φωτίζετε ολόκληρος σχεδόν ο χάρτης.

http://www.tweetping.net (Ελέγχθηκε 07/05/15 από Αραβίδου Ευδοξία)

buddypress.png

Το BuddyPress παρέχεται δωρεάν είναι ανοικτού κώδικα και βασίζεται σε PHP και MySQL. Είναι βασισμένο στο WordPress για να αποκτήσει το blog χαρακτηριστικά κοινωνικής δικτύωσης. Προσφέρει τη δυνατότητα για δημιουργία διαφορετικών επίπεδων χρηστών αλλά και ομάδων. Εμπεριέχει Forum, Blog και δυνατότητα ανταλλαγής μηνυμάτων. Με τη χρήση επιπλέον Plugins μπορεί να εμπλουτιστεί με wiki, media sharing, event calendar και μπορεί να εμπεριέχει tagging. Δίνει τη δυνατότητα σύνδεσης με Facebook, Twitter, Flickr αλλά και YouTube μέσω plugins. Διατίθενται 600 plugins έτοιμα προς χρήση καθώς και μια μεγάλη κοινότητα πρόθυμη να βοηθήσει. Η τελευταία έκδοση 2.2.2 βγήκε 10 Απριλίου 2015

https://buddypress.org/ (Προστέθηκε 15/04/15 από Μπλετσογιάννη Ναταλία)

external image celly_name_logo.png

Το Celly προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας κοινωνικών δικτύων προσαρμοσμένες σε φορητές συσκευές. Προσφέρει όλη την απαραίτητη ιδιωτικότητα και ασφάλεια που χρειάζεται ένα κοινωνικό δίκτυο καθώς δεν εμπεριέχει διαφημίσεις. Προσφέρεται άμεση δυνατότητα συνεργασίας και ανταλλαγής μηνυμάτων, φωτογραφιών αλλά και emojis. Τα μηνύματα μπορεί να είναι προσωπικά αλλά και προγραμματισμένα από τον χρήστη για να αποσταλούν συγκεκριμένη ημέρα και ώρα. Υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας δημοσκοπήσεων πολλαπλής επιλογής. Το σύστημα προσφέρει τη δυνατότητα χρήσης υπενθυμίσεων αλλά και ειδοποιήσεων. Το Cellyμπορεί να συνδεθεί με GoogleDrive, Dropbox , Box, Twitterκαι RSS. Τέλος είναι προσβάσιμο και από Android και iOS συσκευές.


https://cel.ly (Προστέθηκε 15/04/15 από Μπλετσογιάννη Ναταλία)