annotation_studio.jpg

To AnnotationStudio είναι μία online σουίτα που επιτρέπει την ανάγνωση και τη συνεργατική επισήμανση σχολίων σε έγγραφα, που αναπτύσσεται στο εργαστήριο HyperStudio του MIT. Παρέχεται δωρεάν σε εγγεγραμμένους χρήστες, οι οποίοι μπορούν να ανεβάσουν τα κείμενά τους, να τα μοιραστούν με ομάδες και ψηφιακές τάξεις και να τα επισημάνουν με:
 • Κείμενο
 • URL
 • Εικόνα
 • Video
Επίσης, τους δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν αν και ποιες από τις επισημάνσεις τους θα είναι ορατές και να προσθέσουν tags σε αυτές για την εύκολη και γρήγορη αναζήτησή τους.

www.annotationstudio.org

Υποσημείωση: Το εργαλείο διαφοροποιείται ελαφρώς από την κατηγορία στην οποία εντάχθηκε, η οποία ήταν η πλησιέστερη νοηματικά.
Προστέθηκε στις 25/05/2017 - Σταματοπούλου Ελευθερία

think_free logo.JPG

ThinkFree OnlineTo ThinkFree Office είναι ένα πρόγραμμα τύπου Office που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε έγγραφα, λογιστικά φύλλα και παρουσιάσεις. Οργανωμένο σε τρία προγράμματα - Write, το Calc και Show - το ThinkFree Office είναι ιδιαίτερα συμβατό με τα προγράμματα τύπου Office που παρέχονται από άλλες εταιρίες.Το ThinkFree προσφέρει επίσης μια διασύνδεση φιλική προς το χρήστη. Ωστόσο, η ισχύς του ThinkFree Office ορίζεται σε δύο σημεία. Είναι διαφορετικό από τα συνηθισμένα προγράμματα Office που πρέπει να εγκατασταθούν σε έναν υπολογιστή πριν από τη χρήση.
Χρησιμοποιώντας το ThinkFree Online (Web Office), μπορείτε να απολαύσετε το πρόγραμμα του Office μέσω ενός web browser χωρίς την εγκατάσταση ενός προγράμματος Office στον υπολογιστή σας.
Το ThinkFree Mobile σας επιτρέπει να δείτε και να επεξεργαστείτε έγγραφα του Office που χρησιμοποιείτε σε smartphone. Το ThinkFree σας παρέχει ένα περιβάλλον στο cloud στο οποίο εσείς και οι συνεργάτες σας μπορείτε να εργαστείτε στο ίδιο έγγραφο μαζί. Εν ολίγοις, τα ThinkFree Προϊόντα παρέχουν ένα τέλειο »περιβάλλον στο cloud », λέξη-κλειδί των σημερινών Ιnternet Τechnologies.
http://member.thinkfree.com/member/goLandingPage.action (Ελέγχθηκε 14/4/14, Λαζάρου Ευθύμιος)
(Ελέχθηκε 24/4/2015, Μαρκάκη Ειρήνη)


CodepadΤο codepad είναι ένας online compiler/interpreter και ένα απλό συνεργατικό εργαλείο. Επιτρέπει στους χρήστες να "ανεβάζουν" τμήματα κώδικα ή προγράμματα τα οποία εκτελούνται και ελέγχονται από το codepad. Μετά από κάθε ορθή εκτέλεση παράγεται μια έξοδος προγράμματος και ένα URL το οποίο μπορεί να διαμοιραστεί από τους χρήστες. Σε περίπτωση συντακτικών λαθών, το εργαλείο εμφανίζει την σειρά και τον τύπο του κάθε λάθους. Για παράδειγμα επικολλήστε το URL σε κάποιο email για να παρουσιάσετε κάποιο λυμμένο πρόβλημα. Επίσης ο κάθε χρήστης μπορέι να σχολιάσει το πρόγραμμα κάποιου άλλου ή να αντιπροτείνει (με κώδικα) κάποια άλλη λύση. Το παραγόμενο πρόγραμμα κάθε χρήστη (URL) μπορεί να είναι "ιδιωτικό" ή "δημόσιο", δηλαδή να απαιτεί εξουσιοδότηση ή να μπορεί ο κάθε χρήστης να το δει και να το σχολιάσει. Το codepad λειτουργεί πολύ καλά και σε αρκετές φορητές συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα και κάνει δεκτές τις παρακάτω γλώσσες προγραμματισμού:
 • C/C++
 • D
 • Haskell
 • Lua
 • OCaml
 • PHP
 • Perl
 • Python
 • Ruby
 • Scheme
 • Tcl
http://codepad.org(Checked - Χατζάκης Μιχαήλ)

external image l22K7YWz9MSYEsghfrcKBp9S-odPgCe4JWuuyiBpdaofLaDrEhyFgMJ-ya5Z8xN8wKgVQf1nUQzxSPmw5yW7YfLViVhGr03YW9jj=h120
Google Docs
Το Google Docs (Έγγραφα Google) είναι μία εφαρμογή γραφείου για συνεργατική και μη δημιουργία εγγράφων στον διαδικτυακό χώρο του Google Drive. Δίνει τη δυνατότητα σύνταξης και επεξεργασίας κειμένων, σε συνεργασία με άλλους, από οπουδήποτε. Η πρόσβαση είναι εφικτή από το τηλέφωνο, το tablet ή τον υπολογιστή, ακόμη και χωρίς σύνδεση. Με τα έγγραφα Google, όλοι μπορούν να εργάζονται ταυτόχρονα στο ίδιο έγγραφο, να συζητούν και να σχολιάζουν το περιεχόμενό του. Όλες οι αλλαγές αποθηκεύονται αυτόματα στο Google Drive κατά την πληκτρολόγηση. Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί το ιστορικό αναθεωρήσεων για προβολή παλιών εκδόσεων του ίδιου εγγράφου, με ταξινόμηση κατά ημερομηνία και κατά του ονόματος του χρήστη που έκανε την αλλαγή. Δέχεται την εισαγωγή αρχείων του Word και εξάγει επίσης, τα έγγραφα που δημιουργούνται σε μορφή συμβατή με το Word. Τα δικαιώματα χρήσης των εγγράφων μπορούν πολύ εύκολα να οριστούν με δυνατότητες προβολής ή επεξεργασίας του περιεχομένου. Τα αρχεία που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως ιδιωτικά μπορούν να ανιχνευτούν από τη μηχανή αναζήτησης της Google και να είναι διαθέσιμα σε όσους χρησιμοποιούν το Google Search. Τα έγγραφα μπορούν να δημοσιευθούν ως ιστοσελίδες ή ως έτοιμα χειρόγραφα προς εκτύπωση. Τέλος, διατίθενται εκδόσεις για Android και iPhone, αλλά είναι εφικτή η πρόσβαση και από τα υπόλοιπα κινητά μέσω ενός φυλλομετρητή. Η χρήση της εφαρμογής για την πλήρη λειτουργικότητά της απαιτεί λογαριασμό Google, η δημιουργία του οποίου είναι απλή, δωρεάν και με οποιοδήποτε email ακόμα και αν αυτό δεν είναι της Google.

Τα Google Docs παρακολουθούν:
 • Ποιος κάνει αλλαγές
 • Τι έχει αλλαχθεί
 • Πότε έχει γίνει η αλλαγή
 • Για κάθε αλλαγή σημειώνεται η ώρα και η ημερομηνία

https://www.google.com/docs/about/
(Ελέγχθηκε και διορθώθηκε από Γούτα Στυλιανό)
(Ελέγχθηκε στις 25/03/2016 από Γανίτη Κατερίνα)
(Ελέγχθηκε 29/4/2018 από Γεώργιο Λιάκο - Διορθώθηκε το περιεχόμενο - Ενημερώθηκε το λογότυπο)


adobebuzzword.jpg
Με τη συγκεκριμένη πλατφόρμα της Adobe μπορούμε να γράφουμε και να συνεργαζόμαστε από οπουδήποτε οποιαδήποτε στιγμή. Πρόκειται για ένα δοκιμασμένο κειμενογράφο ιδανικό για συγγραφή αναφορών και προτάσεων. Περιέχει όλες τις απαραίτητες δυνατότητες, που χρειάζεται κανείς για να συνεργασθεί με άλλους. Καθένας από τους συμμετέχοντες μπορεί να έχει στην διάθεσή του την τελευταία έκδοση του κειμένου με ανατροφοδότηση και να απαντάει στα σχόλια των συνεργατών του. Το adobe buzzword μοιάζει πολύ στην χρήση του με τοπική εφαρμογή αλλά στην πραγματικότητα είναι web εφαρμογή.
http://www.adobe.com/uk/acom/buzzword/


springnote.png
springnote.png
Το Springnote είναι ένα δωρεάν online σημειωματάριο βασισμένο σε wiki. Με το Springnote οι χρήστες μπορούν να δημιουργούν online έγγραφα, να τα μοιράζονται και να τα τροποποιούν μαζί με άλλους χρήστες. Το Springnote επιτρέπει επίσης στους χρήστες να τροποποιούν ήδη αποθηκευμένα έγγραφα αλλά παρέχει και την λειτουργία του Autosave.Το Springnote προωθεί τη συνεργασία από όλο τον κόσμο και συντελεί στη δημιουργία ενός σημειωματάριου με διαφορετικές αντιλήψεις και ιδέες. Η διαχείριση των σελίδων στο Springnote από τον χρήστη είναι πολύ εύκολη γιατί όλες οι σελίδες "ενεργούν" σαν φάκελοι που έχουν υποφακέλους (σελίδα- υποσελίδα). Το σημειωματάριο μπορεί να αποθηκευθεί και σε μορφή HTML. Ακόμη, δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη να κατεβάσει όλα τα έγγραφά του συγκεντρωμένα σε ένα zip αρχείο.
Η δημιουργία λογαριασμού στο Springnote δεν είναι απαραίτητη καθώς μπορεί να γίνει login και με OpenID. Όλες οι υπηρεσίες που προσφέρονται από το Springnote είναι δωρεάν και ο χώρος που μπορεί να αποθηκεύσει κάποιος τα έγγραφά του είναι 2GB. Τελευταία παρέχεται και μια δωρεάν εφαρμογή για πρόσβαση στο Springnote μέσω iPhone.
http://www.springnote.com/
crocodoc-logo.jpg
crocodoc-logo.jpg
Το Crocodoc είναι μία δωρεάν online υπηρεσία μετατροπής PDF και Word αρχείων σε HTML5, ώστε να μπορούν οι χρήστες να τα δουν μέσα από web εφαρμογές, ενσωματώνοντάς τα με ένα απλό iFrame ή με JavaScript. Οι χρήστες μπορούν να δουν, να σχολιάσουν και να διαμοιράσουν έγγραφα. Το rendering των κειμένων με HTML5 και CSS3 συνεπάγεται την καθαρή εμφάνιση των γραμματοσειρών, γρήγορη φόρτωση και δεν χρειάζονται plugins. Υπάρχουν διάφορα επίπεδα ασφάλειας για την προστασία των εγγράφων και μπορεί να αποτραπεί η δυνατότητα αντιγραφής και αποθήκευσης κειμένου. Η υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα σε κάθε χρήστη να προσθέσει σχόλια ή ακόμη και να σχεδιάσει. Επίσης επιτρέπει τη συνεργασία πραγματικού χρόνου, ώστε πολλοί χρήστες ταυτόχρονα να μπορούν να σχολιάζουν και να δουλεύουν πάνω στο ίδιο έγγραφο. Μετατρέπει εύκολα και γρήγορα τα έγγραφα σε PDF.
Το crocodoc υποστηρίζει τους εξής τύπους αρχείων: Adobe PDF, PowerPoint (.ppt/.pptx), Word (.doc/docx) και Excel (.xls/.xlsx/.csv, προς το παρόν σε έκδοση beta). To Crocodoc υποστηρίζει όλους τους browsers, ακόμα και τις τελευταίες εκδόσεις των Firefox, Chrome, Safari, IE7. Επίσης, υποστηρίζεται στις συσκευές iPhone & iPad (iOS 4+), Android 2.2+ και Kindle Fire, χωρίς να χρειάζεται εγκατάσταση του Crocodoc παρά μόνο χρήση του browser για σύνδεση στο διαδίκτυο.

(Ελέγχθηκε και διορθώθηκε 11/4/2016, Γεωργιάδου (georgiei))
http://crocodoc.com/

Δεν λειτουργεί πλέον - Ελέγχθηκε στις 28/04/2018 από Ελκιέρ Μούγια

etherpad2.jpg
Το EtherPad αποτελεί ένα open source web-based λογισμικό συνεργατικής επεξεργασίας κειμένου (pad) σε πραγματικό χρόνο, στο οποίο κάθε συντάκτης αναγνωρίζεται από ένα χρώμα και ένα όνομα, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα πλαίσια της εκπαίδευσης για συνεδρίες brainstorming, για συνεργατική καταγραφή σημειώσεων ή για συνεργατική συγγραφή κειμένου από μία ομάδα.
Άλλες λειτουργίες που υποστηρίζονται πέρα από τη συνεργατική συγγραφή του κειμένου είναι το ότι το ιστορικό συγγραφής του pad μπορεί να αναπαραχθεί μέσω ενός «time-slider», ενώ επιπλέον υποστηρίζεται και μετα-επικοινωνία μέσω chat, στο οποίο διατηρούνται οι χρωματικοί κώδικες των συμμετεχόντων.
Υπάρχουν διάφορες υπηρεσίες που υλοποιούν το etherpad, με διαφορετικά χαρακτηριστικά η καθεμιά, ως προς τους τύπους αρχείων για import και export που επιτρέπουν, την υποστήριξη ιδιωτικών subdomains και pads και το αν αυτή προσφέρεται δωρεάν, αλλά και ένα πλήθος άλλων λειτουργιών/επεκτάσεων. Από τη συγκριτική παράθεση 16 “κλώνων” του προέκυψε ότι αυτοί που συγκεντρώνουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά είναι οι εξής:
piratenpad.png
http://www.piratenpad.de/ (δωρεάν ιδιωτικό subdomain και υποστήριξη όλων των τύπων αρχείων για import και export, δηλαδή txt, html, rtf, odt, doc, pdf)
titanpad.png
http://titanpad.com/ (όλα τα παραπάνω, αλλά με υποστήριξη λιγότερων χρωμάτων για διάκριση των συμμετεχόντων)
publishwithme.png
http://publishwith.me (δωρεάν ιδιωτικό subdomain, πολλές επιπλέον δυνατότητες, όπως render εικόνας με επικόλληση url και upload αρχείων με σύνδεση προς αυτά, αλλά import και export μόνο για txt και html και μη προφανής τρόπος logout)
primarypad.png
http://primarypad.com/ (επιλέχθηκε μόνο για το ότι συνδέεται προς δύο άλλες εφαρμογές, το primarypaint που λειτουργεί ως shared whiteboard και το primarywall που λειτουργεί ως collaborative notice board. Δεν παρέχει δωρεάν ιδιωτικό subdomain και δεν προτείνεται για χρήση σε μαθήματα που απαιτούν συγγραφή κειμένου στα ελληνικά, γιατί δεν υποστηρίζει ελληνικούς χαρακτήρες)

Η δημιουργία ενός δημόσιου pad δεν απαιτεί την εγγραφή, αποδίδει ένα τυχαίο url στο pad και επιτρέπει τη συμμετοχή σε αυτό οποιουδήποτε γνωρίζει το συγκεκριμένο url. Αντίθετα, τα pads που δημιουργούνται σε ιδιωτικά subdomains ορίζονται από προεπιλογή ως προσβάσιμα μόνο από τους χρήστες που έχουν λογαριασμό στο subdomain, αν και μπορούν να οριστούν ως δημόσια, ενώ μπορεί επιπλέον να τους αποδοθεί κάποιο password, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε γνωρίζει το password αυτό. Επιπλέον, η διατήρηση ιδιωτικού subdomain παρέχει δυνατότητες διαχείρισης των pads και των λογαριασμών των χρηστών και παρακολούθησης των αναθεωρήσεων των pads.
(Ελέγχθηκε από Μάνδαρα Εμμανουήλ)
http://etherpad.org/Piratepad.JPG

Το PiratePad είναι ένα εργαλείο συνεργατικής γραφής κειμένου. O χρήστης επισκέπτεται την ιστοσελίδα με το browser του και ξεκινάει να γράφει σε ένα απλό notepad, χωρίς να απαιτείται να κάνει εγγραφή. Τα διαθέσιμα εργαλεία δε διαφέρουν από τα γνωστά: bold, italic, underline, αριστερή ή δεξιά στοίχιση, κουκίδες, επανάληψη, αναίρεση. Το κάθε κείμενο που δημιουργείται έχει ένα μοναδικό url το οποίο μπορούν να διαμοιράζονται οι χρήστες είτε μέσω δημοσίου linkείτε μέσω email, ούτως ώστε να συνθέτουν το κείμενο ομαδικά. Κάθε χρήστης γράφει με διαφορετικό χρώμα έτσι ώστε να γίνεται διαχωρισμός του τι έγραψε ο καθένας και καλύτερη συνεργασία. Επιπλέον οι χρήστες, μπορούν να επικοινωνούν σε πραγματικό χρόνο με τη χρήση του ομαδικού chat, χωρίς αυτό να τροποποιεί το κείμενο στο οποίο εργάζονται. Τέλος το κάθε κείμενο μπορεί να εξαχθεί σε πολλούς και διαφορετικούς τύπους αρχείων όπως: doc, txt, pdf, odt, html.


http://piratepad.net/

(Ελέγχθηκε και διορθώθηκε 1/4/2017 από Ρούση Μαρία)
(Προστέθηκε από Γούτα Στυλιανό)PrimaryPad.gifΤο PrimaryPad είναι ένας από τους διάφορους "κλώνους" του etherpad (βλ. παραπάνω). Αποτελεί ένα web-based επεξεργαστή κειμένου, σχεδιασμένο για σχολεία, που επιτρέπει στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να συνεργάζονται σε πραγματικό χρόνο. Το pad text συγχρονίζεται κατά την πληκτρολόγηση κι έτσι όσοι βλέπουν αυτή τη σελίδα βλέπουν και το ίδιο κείμενο. Αυτό επιτρέπει την άψογη συνεργασία των χρηστών πάνω στα pads. Το PrimaryPad μπορεί να βοηθήσει του χρήστες στην ανταλλαγή ιδεών, τη συνεργασία, το διαμοιρασμό και τη γρήγορη αποστολή τμημάτων πληροφορίας όταν η εργασία λαμβάνει χώρα στο πλάισιο μιας ομάδας ή ενός συνεργατικού περιβάλλοντος. Επιπλέον προσφέρει σημαντική βελτίωση στις ικανότητες πληκτρολόγησης και χρήση των αγγλικών καθώς και ανάπτυξη κριτικής σκέψης. Επινοήθηκε από δάσκαλο και προορίζεται για σχολεία οπότε διατηρεί ένα διασκεδαστικό, απλό, γρήγορο και φιλικό χαρακτήρα.
Η πρόσβαση παρέχεται σε δύο επίπεδα:
 • Basic/free, με τις εξής δυνατότητες:
  • Δημιουργία απεριόριστων pads
  • Διατήρησή τους για 30 ημέρες
  • Συνεργασία έως και 15 ατόμων σε ένα pad
  • Chat
  • 50 αναθεωρήσεις
  • Time slider – Παρακολούθηση της εξέλιξης του pad του χρήστη
 • Professional, με τις εξής επιπλεόν δυαντότητες:
  • Διατήρηση των pads για πάντα
  • Εισαγωγή και υποστήριξη εικόνων
  • Διαχείρηση των pads
  • Δημιουργία προτύπων
  • Διαγραφή των pads
  • Ενσωμάτωση των pads στο προσωπικό site/blog/vle του χρήστη
  • Παρακολούθηση αλλαγών πολλών pads σε πραγματικό χρόνο
  • Εισαγωγή και εξαγωγή εγγράφων
  • Ενσωμάτωση του Primary Paint (εργαλείο ζωγραφικής)
  • Subdomain για κάθε χρήστη
  • Ενσωμάτωση του Primary Wall (εργαλείο σημειώσεων)

http://primarypad.com/


meetingwords.png
Το MeetingWords είναι ένας από τους διάφορους "κλώνους" του etherpad (βλ. παραπάνω). Ως εκ τούτου, αποτελεί ένα web-based επεξεργαστή κειμένου, ο οποίος επιτρέπει την ταυτόχρονη συγγραφή κειμένου από πολλούς χρήστες. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε χωρίς εγγραφή και το κείμενό σας αποθηκεύεται στο διαδίκτυο, ώστε να μπορείτε να έχετε πρόσβαση από οποιονδήποτε υπολογιστή. Μπορείτε επίσης να προσκαλέσετε άλλα άτομα για να γράψετε συνεργατικά. Έως 32 άτομα μπορούν να πληκτρολογούν στο ίδιο έγγραφο το ίδιο χρονικό διάστημα. Το σημαντικό είναι ότι οι αλλαγές που κάνει ο κάθε χρήστης στο έγγραφο είναι άμεσα ορατές σε όλους τους άλλους και ο καθένας διαφοροποιείται από τους άλλους με διαφορετικό χρώμα γραφής.Το MeetingWords προορίζεται για συνεργασία σε πραγματικό χρόνο μεταξύ των ανθρώπων. Δεν υποστηρίζει τη μακροπρόθεσμη αποθήκευση εγγράφων. Τα αποθηκευμένα έγγραφα μπορεί να διαγραφούν εάν δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για περισσότερες από επτά ημέρες.Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν και βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο.
http://meetingwords.com

external image Screen-Shot-2016-02-17-at-1.58.11-PM.png
Το Collabedit είναι ένα online πρόγραμμα επεξεργασίας κώδικα που υποστηρίζει, C, C + +, Java και πολλές ακόμα γλώσσες. Eπιτρέπει στους χρήστες να συνεργάζονται σε πραγματικό χρόνο και επειδή λειτουργεί στο web browser των χρηστών, δεν χρειάζεται εγκατάσταση. Είναι χρήσιμο για συνεντεύξεις εξ αποστάσεως, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα και δίνει την δυνατότητα να καθορίζεται εάν ο υποψήφιος είναι ικανός να καλύψει τη προτεινόμενη θέση χωρίς να χρειάζεται να πάει στο χώρο συνέντευξης. Επιπλέον, παρέχει την δυνατότητα σύνταξης κώδικα συνεργατικά καθώς διαθέτει ένα καλό επεξεργαστή και ευνοεί την συνεργασία σε πραγματικό χρόνο. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του είναι ότι επιτρέπει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να μοιράζονται ένα κοινό χώρο εργασίας, χωρίς να αποσπάται η προσοχή τους.Τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι:
 • επεξεργαστή κειμένου
 • chat
 • δυνατότητα αποθήκευσης εγγράφου στο ιστορικό
 • επισήμανση σύνταξης των γλωσσών προγραμματισμού
http://collabedit.com/


(Ελέγχθηκε κι ενημερώθηκε το Logo από Σοφία Τερζή στις 03/04/2017)

MixedInk.png


Το MixedInk είναι μία web-based συνεργατική πλατφόρμα συγγραφής κειμένου που επιτρέπει σε ομάδες οποιοδήποτε μεγέθους να συνθέσουν και δομήσουν καλύτερα τις ιδέες τους σε ένα ενιαίο κείμενο. Κυβερνητικοί οργανισμοί, ειδησεογραφικά πρακτορεία, επιχειρήσεις, σχολεία και πανεπιστήμια χρησιμοποιούν το MixedInk για να συγκεντρώσουν όλα εκείνα τα στοιχεία από τα μεμονωμένα άτομα σε ένα συλλογικό και ουσιαστικό κείμενο.
Στόχος της πλατφόρμα του MixedInkείναι να συνδυάσει ένα σύστημα συλλογικής γραφής και αξιολόγησης ώστε να εξασφαλίσει ότι το τελικό κείμενο είναι αποτέλεσμα μίας συλλογικής συμμετοχής και όχι ενός μεμονωμένου συντάκτη. Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Αρχικά, οι συνεργάτες γράφουν τα πρωτότυπα κείμενά τους, και στη συνέχεια επεξεργάζονται και διασκευάζουν τα διαφορετικά τμήματα των κειμένων από κοινού. Η προστιθέμενη αξία ωστόσο, εντοπίζεται στη διαδικασία αξιολόγησης, όπου τα μέλη της ομάδας βαθμολογούν τα διαφορετικά κείμενα σε μία κλίμακα 5 αστεριών για να επιλέξουν το πιο αντιπροσωπευτικό έργο. Τέλος, το κείμενο με τη υψηλότερη βαθμολογία προορίζεται ως το τελικό κείμενο αφού αντανακλά τις κοινές απόψεις των συμμετεχόντων.
Ενώ υπάρχουν και άλλα εργαλεία συνεργατικής γραφής όπως τα wikisκαι το GoogleDocs, ένα σύνολο στοιχείων και εργαλείων το κάνει μοναδικό. Συγκεκριμένα δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς μαθητές να επεξεργάζονται τα κείμενα ταυτόχρονα. Οι μαθητές μπορούν να υποβάλλουν τα ατομικά και συλλογικά κείμενα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας χωρίς να περιορίζονται υποχρεωτικά από το πρότερο κείμενο. Τέλος, το αρχικό (αυθεντικό) κείμενο εντοπίζεται αυτόματα μέσω χρωματικής κωδικοποίησης.
Το MixedInkαποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τη διαχείριση συνεργατικών εργασιών στην τάξη. Οι μαθητές μαθαίνουν και συνεργάζονται μεταξύ τους μέσω ενός διασκεδαστικού και κοινωνικού περιβάλλοντος. Μέσα από την πλατφόρμα του MixedInk, αναπτύσσουν νέες συνεργατικές δεξιότητες που θα χρειαστούν στη συνέχεια της εκπαιδευτικής και επαγγελματικής τους ζωής. Μερικά από τα σχόλια των καθηγητών που χρησιμοποίησαν το MixedInkστην τάξη είναι: "Τα παιδιά το λάτρεψαν. Δεν ήθελαν να σταματήσουν στο τέλος της περιόδου." ή "Επιτρέπει σε όλους να δουν γρήγορα ποιος επεξεργάστηκε τι. Αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματά του σε σύγκριση με το GoogleDocs ή ένα wiki όπου πρέπει να αλλάξεις σελίδες για να δεις τις αναθεωρήσεις."
Η βασική έκδοση παρέχει απεριόριστη δημιουργία λογαριασμών μαθητών και ομάδων δίχως όμως να παρέχει επιπλέον υπηρεσίες στον χρήστη. Σε περίπτωση που ο χρήστης θέλει να αναβαθμίσει τον λογαριασμό του, θα πρέπει να υποβάλει χρηματικό αντίτιμο.

http://www.mixedink.com (Ελέγχθηκε από Ψαρά Ελένη)home-sync-in-logo.png
Το Sync.in είναι ένα εργαλείο για online συνεργατική συγγραφή κειμένου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί δωρεάν και χωρίς να έχει εγγραφεί κάποιος στο site, αλλά υπάρχει και η Pro έκδοσή του όπου ο χρήστης μπορεί να κάνει λογαριασμό πληρώνοντας 2$ το μήνα. Ακόμη, διαθέτει και μια εφαρμογή desktop για τη διευκόλυνση των χρηστών στο ανέβασμα αρχείων κλπ. Πως λειτουργεί; ο χρήστης ορίζει το username του και στη συνέχεια διαμοιράζεται το λινκ της σημείωσης που έχει δημιουργήσει και με άλλα άτομα! Ο διαμοιρασμός μπορεί να γίνει μέσω email, cyn.in, Twitter, Facebook, Del.icio.us, Digg, Linked in, Ping.Fun. Επίσης, η σημείωση που δημιουργείται μπορεί να αποθηκευτεί ως αρχείο html ή απλού κειμένου. Επιπρόσθετα, στο χρήστη δίνεται η δυνατότητα να δει τις σημειώσεις όπως ακριβώς γράφτηκαν όταν τις πληκτρολογούσε, αυτό πραγματοποιείται μέσω του Time Slider. Επίσης, υπάρχει chat και κάπου εδώ να τονιστεί ότι αφού ό,τι γράφεται είναι online και είναι δημόσιο, οποιοσδήποτε που έχει το link μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτό!
http://sync.in/


(Δημιουργία νέας κατηγορίας??)

collaborize classroom.jpg

To "Collaborize Classroom" είναι μία δωρεάν, διαδικτυακή, συνεργατική πλατφόρμα που επιτρέπει σε δασκάλους και μαθητές να δουλεύουν και να επικοινωνούν μέσω του διαδικτύου σα να βρίσκονταν μέσα στην τάξη. Προσφέρει όλες εκείνες τις δομές που ενισχύουν το συνεργατικό διάλογο και την κριτική σκέψη με ασκήσεις και τεστ επιχειρηματολογίας.
Οι συζητήσεις των μαθητών μπορούν να αναλυθούν σε διαγράμματα ώστε να μπορούν να βλέπουν οι ίδιοι, αλλά και ο δάσκαλος, απτά αποτελέσματα των συνομιλιών τους. Επίσης, η βαθμολόγηση γίνεται πιο εύκολη καθώς η πλατφόρμα συγκεντρώνει λεπτομερείς εκθέσεις με τη συμμετοχή του κάθε μαθητή στις συζητήσεις.
Η διαδικτυακή τάξη ενισχύεται με τη δυνατότητα ενσωμάτωσης εγγράφων Microsoft Office, βίντεο, εικόνων και PDF εγγράφων.

http://www.collaborizeclassroom.com/(added by Victoria Chon)


(Καταχρηστικά - πρέπει ίσως να γίνει νέα κατηγορία "Collab/Cloud development environments")
KodingLogoNew.png

To Koding είναι ένα online development environment το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε προγραμματιστές να συνεργαστούν και να προγραμματίσουν online σε έναν web browser χωρίς να χρειάζεται να κατεβάσουν software development kits. Δημιουργήθηκε από τους Devrim Yasar και Sinan Yasar (2012), βασισμένο σε μία προηγούμενη εφαρμογή τους, το Kodingen (2009), η οποία είχε τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά που έχει το Koding σήμερα. Η πλατφόρμα υποστηρίζει πολλές προγραμματιστικές γλώσσες, όπως Python, Java, Perl, Node.js, Ruby, C, C++, PHP, και Go. Συμπεριλαμβάνει ένα activity feed, το οποίο επιτρέπει τους χρήστες να κάνουν post status updates, code snippets και θέματα (topics). Επίσης, περιλαβμάνει Ace code editor, Linux terminal σε private virtual machine όπου οι χρήστες μπορούν να τρέξουν και να αποσφαλματώσουν προγράμματα, και κατάλογο εφαρμογών (Applications). Οι χρήστες μπορούν να κάνουν host τις web εφαρμογές τους στο Koding με χρήση subdomain. Ο χρήστης μπορεί να εγγραφεί στην πλατφόρμα δίνοντας το e-mail του ή μέσω του λογαριασμού του στο GitHub. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εκπαιδευτικούς σκοπούς, καθώς ο κάθε εκπαιδευτικός/μαθητής μπορεί να ετοιμάζει τα αρχεία του online και να τα μοιράζεται απευθείας με όλη την τάξη.
https://koding.com/ (Προστέθηκε από Κατερίνα Κατμάδα)(ΠΡΟΣΟΧΗ! - πρέπει να γίνει νέα κατηγορία "Collaborative revision control")
Screen Shot 2014-04-06 at 4.29.55 PM.png
github-mark.png600px-GitHub_logo_2013.svg.png
To GitHub είναι μια web-based hosting υπηρεσία για την ανάπτυξη έργων λογισμικού που χρησιμοποιούν το Git revision control system. Παρέχει λειτουργικότητες κοινωνικού δικτύου, όπως feeds, followers, wikis και social network graph που δείχνει πως οι προγραμματιστές δουλεύουν πάνω στις εκδόσεις τους ενός repository. Στις 15 Φεβρουαρίου 2013, η GitHub κυκλοφόρησε το Boxen, ένα open source automation tool για Mac. Πλέον, προσφέρει ειδικές εκπτώσεις σε μαθητές (GitHub Education), αλλά και δωρεάν λογαριασμούς για οργανισμούς, ώστε να χρησιμοποιείται από εκπαιδευτικούς σε τάξεις.χει wikis για ανεξάρτητα repositories και ιστοσελίδες που μπορούν να υποστούν επεξεργασία μέσω ενός Git repository, το Speaker Deck, μια slide hosting υπηρεσία, και to Gauges, μια πλατφόρμα για web analytics. Το GitHub παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας δωρεάν λογαριασμού για open source projects, και προγράμματα επί πληρωμή για ιδιωτικά repositories. Ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Απρίλιο του 2008 και έως τον Δεκέμβριο του 2013 είχε 10 εκατομμύρια repositories. Το standard GUI application του είναι διαθέσιμο για Windows και Mac στην ιστοσελίδα του, ενώ υπάρχει και μία open source εφαρμογή για Android στο Google Pl
https://github.com/
https://education.github.com/

(Προστέθηκε από Κατερίνα Κατμάδα στις 6/4/2014)(Ελέγχθηκε από Κωστόπουλο Γιώργο, 4/2016)
(Ελέγχθηκε από Καζδαρίδη Γεώργιο, 4/4/2017)
(Ελέγθηκε από Ινεπολόγλου Ειρήνη, 5/2018)


(Κατηγορία "Collaborative revision control")

Bitbucket_Logo.png
Το Bitbucket είναι μια web-based hosting υπηρεσία για projects που χρησιμοποιούν το Git ή το Mercurial revision control system. Προσφέρει δωρεάν λογαριασμούς αλλά και προγράμματα επί πληρωμή. Ένα πλεονέκτημά του είναι ότι από τον Σεπτέμβριο του 2010 παρέχει δωρεάν λογαριασμούς με απεριόριστο αριθμό ιδιωτικών repositories. Τα δωρεάν ιδωτικά repositories μπορούν να έχουν έως 5 χρήστες, αλλά προσκαλώντας άλλους στο Bitbucket ο χρήστης μπορεί να προσθέσει άλλους 3 χρήστες δωρεάν. Τα ιδιωτικά repositories δεν φαίνονται στη σελίδα του προφίλ του χρήστη. Το Bitbucket ξεκίνησε ως independent startup και εξαγοράσθηκε το 2010 από την Atlassian. Ο χρήστης έχει πρόσβαση στο Bitbucket από τον υπολογιστή του μέσω του SourceTree, έναν δωρεάν free desktop client για Git και Mercurial της Atlassian (Windows και Mac OS), ενώ υπάρχει και το Stash για Git, εάν πρόκειται για Enterprise. Στους πελάτες του Bitbucket περιλαμβάνονται οι DHL, SecondLife, PayPal, Adium, The New York Times, κ.α.

https://bitbucket.org/ (Προστέθηκε από Κατερίνα Κατμάδα στις 6/4/2014)images (1).jpg
To HemingwayApp είναι μια υπηρεσία (το Dektop Version Επί πληρωμή, που βοηθάει τον χρήστη να διαμορφώσει το κείμενό του, με προτάσεις αλλαγών (μαρκάρισμα με διαφορετικό χρώμα), οι οποίες αναλύονται επεξηγηματικά. Είτε γράφουμε απευθείας, είτε ανεβάζουμε κείμενο.


http://www.hemingwayapp.com/ (Προστέθηκε από Γιούλη Θεοχάρη)
kune.png.pngΤο Kune στη γλώσσα esperanto σημαίνει "μαζί". Αποτελεί ένα δίκτυο από αλληλένδετες ιστοσελίδες στις οποίες πολλοί άνθρωποι μαζί μπορούν να συνεργαστούν προκειμένου να δημιουργήσουν ένα κοινό ιστότοπο. Δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να διαχειρίζεται το περιεχόμενο του εν μέρη ως ιδιωτικό (συνομηλίες με φίλους, έγγραφα, φωτογραφίες κα.), υλικό δηλαδή που δεν επιθυμεί να δημοσιευτεί στο ευρύτερο κοινό, ενώ μπορεί να ορίζει κάθε φορά το υλικό που επιθυμεί να έχει δημόσιο χαρακτήρα. Η εφαρμογή υποστηρίζει δημιουργία ομάδας συγγραφής ενώ παρέχει επίσης δυνατότητα ανταλλαγής μηνυμάτων μέσο Chat room ή απλά ασύχρονη επικοινωνία με ανταλλαγή email. Τέλος, κάθε έγγραφο ονομάζεται wave, και μπορεί πέρα από κείμενο να περιέχει εικόνες, βίντεο και σχόλια των συμετεχόντων. Θα λέγαμε ότι κάθε wave αποτελεί ιστοσελίδα. (Καταχωρήθηκε από Ψαρά Ελένη)

http://kune.cc


images.jpg

Είναι ένας δωρεάν συνεργατικός επεξεργαστής κειμένου. Επιτρέπει την αποδοχή ή άρνηση των αλλαγών στο κείμενο, onlineβοήθεια από ειδικούς κατά τη συγγραφή, ιδιαίτερη επισήμανση κάποιων σημαντικών εκδόσεων, καθώς επίσης είναι συμβατό με το dropbox και το Googledocs. Επιπλέον, προσφέρει τη δυνατότητα να τεθεί plug-inσε διάφορους browser, όπως ο chrome, διαθέτει εύκολη ενσωμάτωση podcasts, video, παρουσιάσεων και συνεντεύξεων, αυτόματη απλοποίηση του κειμένου και πολλά άλλα.

https://draftin.com/ (Προστέθηκε από Μάνδαρα Εμμανουήλ)
basecamp.jpg
Το BaseCampClassic είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα διαχείρισης έργων η οποία αναπτύχθηκε το 2004, ενώ μια ακόμα έκδοση κυκλοφόρησε το 2012. Προσφέρει onlineto-do λίστες, online δημιουργία και επεξεργασία αρχείων κειμένου, κοινή χρήση αρχείων καθώς και ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ των χρηστών. Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη σε διάφορες γλώσσες (Ισπανικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Γερμανικά, Φινλανδικά και Ιαπωνικά) και επίσης διαθέσιμη στο Appstore και στο GooglePlay.
Η μηνιαία συνδρομή κυμαίνεται από $20 έως $150, ενώ υπάρχει δοκιμαστική έκδοση για 60 ημέρες και από το 2014 η πλατφόρμα είναι δωρεάν για τους εκπαιδευτικούς.

https://basecamp.com/

(Προστέθηκε 24/4/2015, Μαρκάκη Ειρήνη)
(Ελέγχθηκε από Ντέμη Μυρσίνη 4/2016)Collaborative Image Tool

marqueed_logo.pngTo marqueed είναι ένα δωρεάν και απλό εργαλείο για να ανεβάσει κάποιος εικόνες να τις διαμοιραστεί και συζητήσει πάνω σε αυτές. Προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας φακέλων φωτογραφιών και προσθαφαίρεση ατόμων που έχουν το δικαίωμα επεξεργασίας και σχολιασμού πάνω σε αυτές. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας ετικέτες μπορείς να σχολιάσεις μικρές λεπτομέρειες και στοιχεία που επιθυμείτε να επισημάνετε. Το εργαλείο έχει τη δυνατότητα να φορτώσει οποιαδήποτε εικόνα από το διαδίκτυο ή ακόμα και από προσωπικό αρχείο απλά σύροντας την μέσα στον αντίστοιχο φάκελο. Υπάρχει η δυνατότητα εισόδου με χρήση λογαριασμού Facebook, Google ή δημιουργίας καινούργιου στην ιστοσελίδα. Στη δωρεάν έκδοση ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει έως δύο φακέλους φωτογραφιών μεγέθους 50ΜΒ. Επιπλέον, προσφέρεται η δυνατότητα προσδιορισμού της συλλογής φωτογραφιών ως ιδιωτικής ή δημόσιας με τη διαφορά ότι στη δημόσια όλοι οι χρήστε του marqueed μπορούν να έχουν πρόσβαση στις φωτογραφίες. Τέλος, προσφέρει τη δυνατότητα ενημέρωσης μέσω email όταν πραγματοποιηθεί κάποια ενέργεια από κάποιο συνεργάτη στις φωτογραφίες.
www.marqueed.com
(Προστέθηκε 12/05/15 από Μπλετσογιάννη Ναταλία)external image overleaf-color-410-c94b1396219a228e575797a8914a26e432750568e66027fab250c0cb25bd2f3e.png

Το Overleaf είναι ένα εργαλείο για τη συγγραφή επιστημονικών Papers. Πιο συγκεκριμένα αποτελεί μια online εφαρμογή όπου ο καθένας μπορεί να γράψει σε μορφή LaTeΧ και να δει σε πραγματικό χρόνο τα αποτελέσματα στον browser. Δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς χρήστες να επεξεργαστούν το ίδιο κείμενο. Επίσης προσφέρει πλήθος έτοιμων templates που μπορούν να αξιοποιηθούν για να πάρει το κείμενο την επιδιωκόμενη μορφή.
Διαθέτει τρεις διαφορετικές εκδόσεις: την ελεύθερη, την Pro και την Pro+ ανάλογα με τις παροχές που επιθυμεί ο χρήστης (αποθηκευτικός χώρος, χρήση dropbox κ.α) ενώ προσφέρει ειδικές τιμές σε καθηγητές και μαθητές.

https://www.overleaf.com/

(Προστέθηκε από Κούσλη Ηλία στις 11/4/2014)
(Ελέγχθηκε κι αλλάχτηκε το logo από Σοφία Τερζή στις 03/04/2017)self-destructable text notes

Το self-destuctable text notes είναι ένα web 2 εργαλείο στο οποίο μπορεί ο χρήστης να πληκτρολογήσει ένα κείμενο και στην συνέχεια θα λάβει ένα σύνδεσμο για αυτό. Μπορεί να προστατεύσει με κωδικό πρόσβασης το κείμενο του. Στην συνέχεια θα σταλεί ο σύνδεσμος (email, twitter,facebook) στον παραλήπτη. Μόλις ο παραλήπτης το διαβάσει, η σημείωση θα καταστραφεί. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να γίνει επισύναψη ένα αρχείου στη σημείωση. Θα διαγραφεί αυτόματα μετά την πρώτη λήψη.
http://linkstore.ru/sn/

(Προστέθηκε 20/5/2017 από Καζδαρίδη Γεώργιο)