appinventor.jpeg


Το App Inventor είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή ανοιχτού κώδικα που προβλεπόταν αρχικά από την Google, και τώρα συντηρείται από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Επιτρέπει στους χρήστες τη δημιουργία εφαρμογών λογισμικού για το Android λειτουργικό σύστημα. Χρησιμοποιεί ένα γραφικό περιβάλλον. το οποίο επιτρέπει στους χρήστες μέσω του συστήματος drag-and-drop να δημιουργήσουν εφαρμογές που μπορούν να τρέξουν σε Android συσκευές και σε προσομοιωτές. Όταν ολοκληρωθούν οι εφαρμογές που δημιουργούν οι χρήστες μπορούν να τις κατεβάσουν στον υπολογιστή τους και να τις μοιραστούν με τους φίλους τους. Επίσης τους παρέχετε και η δυνατότητα να τις ανεβάσουν και στο Play Store.
appinventor.png


Το 2015, η κοινότητα χρηστών της εφαρμογής αριθμεί περίποιυ 3.000.000 μέλη από 195 χώρες. Περισσότεροι από 100.000 χρήστες που ασχολούνται σε εβδομαδιαία βάση έχουν αναπτύξει πάνω από 7.000.000 εφαρμογές για κινητά. Η εφαρμογή έχει τρβήξει το ενδιαφέρον πολλών ομάδων και φορέων, μεταξύ των οποίων είναι: α) δημόσιου και ιδιώτες εκπαιδευτικοί, β) κυβερνητικοί και πολιτικοί υπάλληλοι και εθελοντές, γ) σχεδιαστυές και διευθυντές έργων, δ) ερευνητές και ε) άνθρωποι με προσωπικό ενδιαφέρον (χόμπι) και καινοτόμες ιδέες.

http://appinventor.mit.edu/explore/

(Προστέθηκε 05/04/2015, Αβραμίδου Μαργαρίτα)

(Ελέγχθηκε από Μαρία Στέκα στις 29/03/2016)
(Ελέγχθηκε, λειτουργεί και ενημερώθηκε, 04/004/2017 Αχιλλέας Κάππης)AppsGeyser.png

Το AppsGeyser είναι μια δωρεάν διαδικτυακή πλατφόρμα που παρέχει στους χρήστες την δυνατότητα δημιουργίας εφαρμογών Android από το υπάρχον περιεχόμενο ιστού που διαθέτει, χωρίς την γνώση κάποιας γλώσσας προγραμματισμού. Προσφέρει μεγάλη ποικιλία προτύπων (πάνω από 30 πρότυπα) με βάση τα οποία μπορούν οι χρήστες να επιλέξουν το στυλ της εφαρμογής που θέλουν να δημιουργήσουν. Επίσης υποστηρίζει HTML 5 και παρέχει την δυνατότητα pop-up ειδοποιήσεων. Όταν ολοκληρώσουν οι χρήστες την εφαρμογή τους μπορούν να την κατεβάσουν στον υπολογιστή τους αλλά και να την διαμοιράσουν.

Apps2.png

http://www.appsgeyser.com/

(Προστέθηκε 05/04/2015, Αβραμίδου Μαργαρίτα)

(Ελέγχθηκε από Ηλία Κούσλη στις 11/04/2016)ibuildApp.jpeg
Το iBuild-App είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα που παρέχει δωρεάν στους χρήστες την δυνατότητα δημιουργίας Android, iPhone και iPad εφαρμογών από το υπάρχον περιεχόμενο Ιστού. Διαθέτει μία σειρά από προσχεδιασμένα πρότυπα τα οποία μπορούν να τροποποιηθούν για να δημιουργήσουν οι χρήστες τις δικές τους εφαρμογές. Το iBuildApp προσφέρει ένα εύκολο στη χρήση γραφικό περιβάλλον χρήστη (WYSIWYG) χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζουν οι χρήστες κάποια γλώσσα προγραμματισμού. Επίσης, επιτρέπει την εύκολη εισαγωγή εικόνας, ήχου, βίντεο καθώς και οποιασδήποτε άλλης μορφής αναπαράστασης θέλουν να εισάγουν. Όταν οι χρήστες ολοκληρώσουν την εφαρμογή τους μπορούν να την κατεβάσουν στον υπολογιστή τους καθώς και να την διαμοιράσουν.
http://ibuildapp.com/

(Προστέθηκε 05/04/2015, Αβραμίδου Μαργαρίτα)

(Ελέγχθηκε από Ζαφάρας Γιώργος στις 14/04/2016)

pajap.png
To pajap είναι μία ελληνική προσπάθεια ώστε κάποιος να δημιουργεί native mobile apps για Android με ευκολία. Γίνεται πολύ εύκολα μέσω της πλατφόρμας του Pajap, όπως θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποιος μια παρουσίαση στο PowerPoint. Τόσο απλά. τόσο γρήγορα. Η σημαντικότερη καινοτομία της πλατφόρμας είναι ότι τα apps που δημιουργεί, αν και 100% native, δεν χρειάζονται updates. Ο χρήστης είναι συνεχώς συγχρονισμένος. Οποιαδήποτε αλλαγή τόσο σε θέματα σχεδιασμού αλλά και λειτουργικότητας περνάει αυτόματα στον χρήστη. Επίσης, μια ενδιαφέρουσα λειτουργία είναι η “σχέση” που υπάρχει μεταξύ των εφαρμογών που έχουν δημιουργηθεί με το Pajap. Από τη στιγμή που ο χρήστης θα εγκαταστήσει μια εφαρμογή Pajap στη συσκευή του έχει τη δυνατότητα να ανοίξει άμεσα και κάθε άλλη Pajap εφαρμογή χωρίς εγκατάσταση. Εάν του αρέσει την κρατά στη συσκευή του, αν όχι απλά την κλείνει. Η δημιουργία μιας εφαρμογής με το Pajap δεν απαιτεί γνώσεις προγραμματισμού. Ο χρήστης μπορεί να ξεκινήσει από ένα άδειο φύλλο και να χτίσει την εφαρμογή του με drag & drop των στοιχείων που θέλει να ενσωματώνει ή να χρησιμοποιήσει κάποιο template για ακόμα γρηγορότερα αποτελέσματα. Οι δυνατότητες του Pajap δεν εξαντλούνται στη δημιουργία απλών εφαρμογών, όπως για παράδειγμα τη μετατροπή ενός web blog, αλλά επεκτείνονται στη δημιουργία πολυπλοκότερων δομών, όπως για παράδειγμα ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Οι εφαρμογές που δημιουργούνται γίνονται hosted στους servers του Pajap, οι οποίοι αυτόματα παίρνουν από το web site, όλα τα δεδομένα που χρειάζεται η εφαρμογή για να λειτουργήσει.
http://www.pajap.com/ (Προστέθηκε 07/04/15 από Αραβίδου Ευδοξία)
(Ελέγχθηκε από Τάσο Κλαπανάρα 9/04/2016)
( Ελέγθηκε / Δεν λειτουργεί από Κοντοπούλου Ευστρατία 05-2018)


phonegap.jpeg


Το Adobe PhoneGap
(πρώην Apache Cordova ή PhoneGap) είναι ένα δημοφιλές πλαίσιο ανάπτυξης κινητών εφαρμογών που δημιουργήθηκε αρχικά από τη Nitobi. Η Adobe Systems αγόρασε τη Nitobi το 2011, τη μετονόμασε σε PhoneGap, και αργότερα κυκλοφόρησε μια ανοικτού κώδικα έκδοση του λογισμικού που ονομάζεται Apache Cordova. Το Apache Cordova επιτρέπει στους προγραμματιστές λογισμικού να δημιουργήσουν εφαρμογές για φορητές συσκευές, χρησιμοποιώντας CSS3, HTML5 και JavaScript αντί να βασίζεται στα συγκεκριμένα APIs της κάθε πλατφόρμας, όπως αυτά των Android, iOS και Windows Phone. Επιτρέπει ττο κατάλληλο wrap up του CSS, HTML και JavaScript κώδικα ανάλογα με την πλατφόρμα της συσκευής. Επεκτείνει τις δυνατότητες της HTML και της JavaScript για να λειτουργούν με τη συσκευή. Οι προκύπτουσες εφαρμογές είναι υβρίδια, που σημαίνει ότι δεν είναι ούτε πραγματικά τοπικές εφαρμογές για κινητά, ούτε αμιγώς Web-based. Η μιξη τοπικών και υβριδικών snippets είναι δυνατή από την έκδοση 1.9. Το PhoneGap είναι προϊοντική έκδοση της Adobe και οικοσύστημα πάνω στη Cordova. Όπως το PhoneGap, έτσι και πολλά άλλα εργαλεία είναι χτισμένα πάνω σε Cordova, συμπεριλαμβανομένων των Ionic, Monaca, TACO, του Intel XDK και της πλατφόρμας Telerik. Αυτά τα εργαλεία χρησιμοποιούν τη Cordova, και όχι το PhoneGap για τα εργαλεία του πυρήνα τους. Χρηματοδότες του έργου Apache Cordova αποτελούν η Adobe, το BlackBerry, το Google, η IBM, η Intel, η Microsoft, το Mozilla, και άλλοι.
Apache Cordova

(Προστέθηκε από Μαρία Στέκα στις 30/03/2016)

(Ελέγθηκε και διορθώθηκε από Κοντοπούλου Ευστρατία 05/2018)


og_image.png

Το GameSalad επιτρέπει την δημιουργία και δημοσίευση παιχνιδιών για ποικίλες πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων iOS, Android, HTML5 και OS X. Η διεπαφή drag-and-drop επιτρέπει την άμεση εκκίνηση υλοποίησης, χωρίς να χρειάζεται καμία γνώση προγραμματισμού. Ο δημιουργός παιχνιδιών διαθέτει έναν επεξεργαστή σκηνών και ηθοποιού. Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου δημιουργίας παιχνιδιών το περνά δημιουργώντας ηθοποιούς σε μια σκηνή και χαρακτηριστικά, εικόνες, ήχους και σχεδιάζοντας την πλοήγηση μεταξύ των ηθοποιών. Το ενεργό φόρουμ της κοινότητας αποτελεί τεράστιο πλεονέκτημα, με πρόσβαση σε πλούσιο αποθετήριο συμβουλών από ανεξάρτητους σχεδιαστές παιχνιδιών.

Η GameSalad συνεργάστηκε πρόσφατα με την Amazon για να προσφέρει πρόσβαση σε επιλογές ανάπτυξης ειδικά βελτιστοποιημένες για την πλατφόρμα Kindle Fire, συμπεριλαμβανομένης της ενσωμάτωσης drag-and-drop με API GameCircle και API GameCircle.
Η χρήση της πλατφόρμας GameSalad είναι δωρεάν και φτάνει τα $ 299 το χρόνο για τα Pro πακέτα

(Προστέθηκε από Δανάη Αριστερίδου 05/2017)

GameSalad